Australien, Guider, Inför resan, Nordön, Nya Zeeland, Sydön

Backpackerns guide till Working Holiday i Nya Zeeland & Australien!

Denna guide är tillägnad dig som befinner dig, eller snart ska ge dig iväg, på en Working Holiday i Nya Zeeland eller Australien. Guiden tar upp saker som är viktiga att tänka på både innan och under resan. Jag har försökt samla all relevant information om Working Holiday på ett så strukturerat sätt som möjligt, men är det något som är oklart, felaktigt eller något du önskar veta mer om – lämna gärna en kommentar.

Guidens innehåll:

1. Att fixa innan avresa

– Working Holiday Visa (Visum)
– Lungröntgen (Chest X-ray)
– Reseförsäkring
– Vaccinationer
– Internationellt körkort
– Boka flygresan & första boendet
– Packningen

2. Att fixa på plats

– Bankkonto
– IRD-nummer & TFN-nummer
– Nationellt mobilnummer

3. Boende

– Rum i hus/lägenhet
– Bil/Campervan
– Hostel

4. Jobb

– Woofing / Live-in
– Farmjobb
– Vanliga jobb

5. Utgifter & kostnader

– Mat
– Bensin
– Aktiviteter
– Kläder, campingutrustning, bra-att ha-grejer

1. Att fixa innan avresa

– Working Holiday Visa (Visum)

För att kunna åka på en Working Holiday är det absolut viktigaste såklart att fixa ett visum!

För Nya Zeeland går du in på New Zealand Immigration’s hemsida. Sök på hemsidan efter “Working Holiday Visa”, eller, ännu smidigare; klicka HÄR för att komma direkt till rätt sida.

På den sidan finns en lista kallad “Available Schemes”, där klickar du på Sweden (om du kommer från Sverige alltså). “Available Schemes” betyder i princip “tillgängliga Working Holiday-visum”. Du ska nu ha kommit till DENNA sida. Här kan du se vad ett WH-visa får användas till, hur länge visat gäller, åldersgränsen för att söka visat och flera andra viktiga saker att tänka på. För att starta din ansökan, klicka på “Apply now”.

För en Working Holiday i Australien, gå in på Australian Government’s hemsida. Där hittar du alla kriterier för att få ansöka om ett WH-visa till Australien. Du ansöker genom att klicka på “Apply now”, nere till höger i det blåa fältet. Du skickas då vidare till DENNA sida. Om du inte redan har ett ImmiAccount kan du scrolla längst ner och klicka på “Create ImmiAccount”. När du har skapat ditt konto kan du starta din ansökan.

I dagsläget gäller detta för WH-visa i både Nya Zeeland och Australien:

– Du kan bara ansöka om Working Holiday Visa EN gång i ditt liv (en gång för Nya Zeeland och en gång för Australien)
– Du måste vara mellan 18-30 år
– Du får stanna i upptill 12 månader i landet
– Du har 12 månader på dig att åka in i landet från den dag visat godkänns
– Du får studera i upptill 6 månader i Nya Zeeland och upptill 4 månader i Australien
– Du får inte ta med dig några barn
– Du får åka ut och in ur landet hur många gånger du vill

Hur länge tar det för WH-visum att bli godkänt?

Behandlingsprocessen för att få sin ansökan godkänd tar, enligt respektive hemsidor, 20 dagar för Nya Zeeland och 16 dagar för Australien. Observera att detta är den maximala väntetiden, oftast går det mycket snabbare – men se ändå till att vara ute i god tid! David fick sitt visum godkänt efter tre vardagar och mitt blev godkänt samma dag som jag genomfört min lungröntgen. Läs mer om lungröntgen i nästa avsnitt.

Vad kostar ett Working Holiday Visa?

Ansökan om ett WH-visa till Nya Zeeland kostar 208 NZD (Nya Zeeländska dollar), vilket är ca 1,200 SEK.

Ansökan om ett WH-visa till Australien kostar 440 AUD (Australiensiska dollar), vilket är ca 2,800 SEK.

working-holiday-backpacking


– Lungröntgen (Chest x-ray)

I din visumansökan kommer du att få fylla i om du besökt länder med hög förekomst av tuberkulos. Detta är en otroligt viktig del av ansökningsprocessen, för både Nya Zeeland och Australien, och är ofta den del som gör folk mest förvirrade!

På New Zealand Immigrations hemsida finns en lista med länder som har LÅG förekomst av tuberkulos. I den listan kan du kolla om du, under de senaste 5 åren, spenderat sammanlagt mer än 3 månader i något land/länder som INTE finns med på den listan. Om du har det så måste du göra en lungröntgen innan WH-visumet kan godkännas.

Länderna på listan är alltså godkända länder, det är de länder som INTE är med på listan som du ska vara uppmärksam på och fundera på om du har besökt de senaste 5 åren. Kom ihåg att det är den sammanlagda vistelsen som räknas; du lägger alltså ihop tiden du spenderat i alla länder som inte är med på listan – blir den tiden mer än 3 månader måste du med största sannolikhet göra en lungröntgen.

Du hittar listan med länderna HÄR.

Även Australien vill att du ska göra en Chest x-ray om du besökt länder med hög förekomst de senaste 5 åren. Dock står det på Australian Government’s hemsida att detta bara gäller om man spenderat 3 månader i rad i ett sådant land/länder. Du hittar information om Australiens hälsokrav och listan med länder HÄR. Jag anser att informationen kring detta är ganska otydlig på både Nya Zeelands och Australiens hemsida. Känner du dig osäker kan du alltid maila dem och fråga vad som faktiskt gäller.

Jag fick göra en lungröntgen innan mitt visum kunde bli godkänt. Det är en stressig och kostsam procedur, men måste som sagt göras om man besökt vissa länder i mer än 3 månader. Här kan du läsa mer om hur min lungröntgen gick till.  Där berättar jag vart du kan göra din röntgen, hur du bokar tid, vad du ska ha med dig dit och vad det kostar.

Det viktigaste att tänka på är att New Zealand Immigration vill ha ditt röntgenresultat inom 15 dagar – inte 15 arbetsdagar! Så det gäller att agera snabbt om du får veta att du måste göra en Chest x-ray! Du blir meddelad via e-mail, direkt du skickat in din visumansökan, om du måste göra lungröntgen eller inte. Se därför till att kolla mailen (och skräpposten!) noggrant efter att din visumansökan är gjord.


– Reseförsäkring

De flesta som ska ut och resa vet att det är superviktigt att ha en reseförsäkring. Det är ju inte så komplicerat om man bara åker några veckor, eftersom hemförsäkringens egen reseförsäkring gäller i 45 dagar från utresedatumet. Om man vill resa längre än 45 dagar blir det lite krångligare. Men det ska jag försöka att ändra på.

Det första du gör är att kontakta ditt försäkringsbolag där du har din hemförsäkring. Bor du hemma hos föräldrar eller hos någon annan, fråga dem vilket försäkringsbolag de har sin hemförsäkring hos. Jag rekommenderar att ringa dem istället för att maila, för man har ofta mååånga frågor och allt blir så mycket klarare via telefon!

När du nu vet vilket försäkringsbolag du ska kontakta är det bra att förbereda några saker som de vill att du ska kunna svara på.

Du bör ha beslutat, eller ha ett hum om, följande saker:

– När vill du åka från Sverige?
– Hur länge vill du vara borta? D.v.s. när tror du att du kommer tillbaka till Sverige?
– Vilka länder tänker du besöka?
– Ska du utföra några extremsporter (dykning, klättring, fallskärmshoppning, m.m.)?
– Vill du även teckna en drulleförsäkring för dina grejer (mobil, kamera, dator, sportutrustning, m.m.)?

Varför behöver du veta dessa saker innan du ringer försäkringsbolaget?

Anledningen till att du bör veta ungefär när du lämnar Sverige är att du alltid har din hemförsäkrings reseförsäkring under resans första 45 dagar, så din förlängda reseförsäkring börjar alltså gälla 45 dagar in i din resa. Ett tips är att välja dag 42, 43 eller 44 som start för den nya försäkringen, i fall du bestämmer dig för att ändra ditt utresedatum, om det blir flygförseningar eller om det är stora tidsskillnader mellan Sverige och det land du reser till.

Anledningen till att du bör veta ungefär när du kommer tillbaka är att du betalar beroende på hur länge försäkringen ska gälla. Men hur ska man kunna veta det då?! Vissa försäkringsbolag har löst detta på ett smart sätt! Jag ordnade exempelvis reseförsäkring via Folksam och de löste detta genom att man får tillbaka pengarna för de dagar man inte använder. Alltså; om jag kommer hem 27 dagar tidigare än vad jag betalat för, får jag tillbaka pengar för dessa 27 dagar. Smart va?! Känns ju alltid tryggt att kunna ta i lite extra ifall man blir borta längre, och på så sätt slippa kontakta försäkringsbolaget igen för att förlänga försäkringen.

Försäkringsbolaget frågar ofta vilka länder du tänker besöka, vilket beror på att det finns olika försäkringar för olika länder/världsdelar. Dessa försäkringar har också olika priser, så försäkringsbolaget måste alltså veta vilka länder du vill vara försäkrad i för att kunna berätta hur mycket din försäkring kommer att kosta.

En del reseförsäkringar täcker inte extremsporter, såsom dykning, klättring, fallskärmshoppning, bungyjump, med mera. Dubbelkolla alltid med försäkringsbolaget huruvida deras reseförsäkring täcker dessa sporter, och exakt vilka sporter i så fall. Om reseförsäkringen inte täcker dem, fråga vilken försäkring du måste lägga till.

“Drulleförsäkring” används ofta i talspråk när man pratar om allriskförsäkring, ibland kallad otursförsäkring. Reseförsäkringen täcker många saker, men oftast inte stöld, klantighet och otur. Skulle du exempelvis tappa din dyra systemkamera i marken, spilla kaffe på din laptop eller få din mobil stulen, då vill du ha tecknat en allrisk/otursförsäkring! Reser du bara med billigare saker, som du inte bryr dig om ifall de går sönder eller blir stulna, då är detta inget för dig. Men har du dyrare grejer (behöver inte vara elektronik, utan kan vara kläder, smycken, sportutrustning, o.s.v.) rekommenderar jag dig att teckna en allrisk/otursförsäkring.

Vill du teckna denna försäkring kan det vara bra att veta att den ofta gäller för hela hemmet, inte bara din resa. Av den anledningen behöver försäkringsbolaget ofta veta hur stort (antal kvadratmeter) hemmet är, vilka personer som är folkbokförda på adressen och det uppskattade värdet på sakerna i hushållet. Kan vara bra att kolla upp detta med föräldrar/sambo/kompis om du inte har eget boende.

Betalningen av försäkringen sker oftast via vanlig faktura. Uppge adressen du vill ha den skickad till och den kommer med posten inom några dagar. Vissa försäkringsbolag kan erbjuda e-faktura.

fallskärmshopp i abel tasman


– Vaccinationer

Ska man resa i Europa är de huvudsakliga vaccinen mot Hepatit A och B (man kan inte vaccinera sig mot Hepatit C).
Vill man åka längre än så, kanske till Asien, Afrika eller Sydamerika bör man komplettera med fler vaccin. På Vaccinationsguiden.se finns information om sjukdomar man kan vaccinera sig mot och vart i världen de vanligtvis förekommer. Enligt deras hemsida ser det ut såhär för de olika världsdelarna:

EUROPA: Hepatit A-B, Fästingburen encefalit, Tuberkulos, Rabies
ASIEN: Hepatit A -B, Kolera, Tyfoid, Japansk encefalit, Tuberkulos, Rabies, Malaria
OCEANIEN: Hepatit A-B
AFRIKA: Hepatit A-B, Kolera, Tyfoid, Epidemisk hjärnhinneinflammation, Tuberkulos, Rabies, Gula febern, Malaria
NORDAMERIKA: Hepatit A-B, Rabies
CENTRALAMERIKA: Hepatit A-B, Kolera, Tyfoid, Tuberkulos, Rabies, Malaria
SYDAMERIKA: Hepatit A-B, Kolera, Tyfoid, Tuberkulos, Rabies, Gula febern, Malaria

Vad respektive sjukdom innebär kan du läsa på Vaccinationsguidens översikt av vaccinationsbehov.

Som du ser finns det inte särskilt många sjukdomar i Oceanien, och de vill gärna fortsätta ha det så (därav noggrannheten med lungröntgen). Ska du bara till Nya Zeeland och Australien behöver du alltså inte vaccinera dig mot mer än Hepatit A och B. Ska du till andra länder utanför Oceanien i samma veva bör du läsa vaccinationsguiden för att ta reda på vilka andra vaccin du behöver.


– Internationellt körkort

Om du planerar att köpa eller hyra bil under din resa måste du ha en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Det enklaste sättet att fixa detta är att skaffa ett internationellt körkort. Jag och David gjorde det innan vår avresa, här kan ni kan läsa inlägget om hur vi gick tillväga. I inlägget kan ni även se bilder på de färdiga körkorten (de ser verkligen inte ut som vanliga körkort)! :p

Jag anser att det är lättast (och bekvämast) att skaffa körkortet i Sverige, innan du åker iväg på resan. Det går dock att ordna även i andra länder, men priset och väntetiden kan variera från land till land. I Sverige är det föreningen Motormännen som ansvarar för internationella körkort. Du hittar all information du behöver på deras hemsida www.motormannen.se (denna länk tar dig direkt till sidan om internationella körkort).

våra internationella körkort


– Boka flygresan & första boendet

99% av alla som tänker ge sig ut och backpacka vet hur man bokar en flygbiljett. Därför tänker jag inte gå in djupare på det. Jag tänker bara ge dig några enkla, men ack så användbara, tips:

Tips 1: Kolla många olika hemsidor för att jämföra priser, flygtider, antal mellanlandningar, väntetid, tillåten bagagevikt, med mera. Här är Google din bästa vän!

Tips 2: Bestäm dig tidigt för vad du prioriterar högst. En billig flygresa? En snabb flygresa? Inkluderat bagage? Så få mellanlandningar som möjligt? Flyga vid en bekväm tid på dygnet? Detta kommer underlätta i sökandet efter den optimala flygbiljetten!

Tips 3: Rensa cookies i din webbläsare!!!! Detta är ett riktigt smart knep om du kikat på samma hemsida flera gånger, kanske för att kolla olika datum, olika flygtider eller liknande. Webbläsare kan via cookies känna av hur många gånger du sökt på just den destinationen/det datumet. Den kan därmed höja priserna eftersom webbläsaren märker att du har en stor efterfrågan på just den resan. Så vill du hitta den absolut billigaste flygbiljetten, efter att du redan gjort några sökningar, rensa cookies!!

Detta gör du vanligtvis genom att klicka på en ikon/tre små prickar högst upp till höger i webbläsaren. Där klickar du på “Inställningar”. En ny sida öppnas för webbläsarens inställningar. På den sidan scrollar du ned till “Rensa Webbinformation”, sedan väljer du “Rensa Cookies”. Detta kan variera något i olika webbläsare, men proceduren är ungefär densamma. Om du inte hittar rätt, klicka på “inställningar” och sök därefter “Rensa Cookies”.

Tips 4: Var medveten om vad en flygbiljett till din valda destination normalt kostar. Då får du lättare en uppfattning om huruvida en biljett är dyr eller billig. Detta kan du ta reda på genom att kolla olika datum/månader, hur många mellanlandningar det oftast är och hur lång väntetid det är under dessa.

En logisk regel är att ju obekvämare resa, desto billigare! Men – ingen regel utan undantag! Ibland hittar man riktiga guldflyg till pangpriser! Flyg till Australien/Nya Zeeland kan gå på allt mellan 4000-15.000 SEK. Det handlar ofta om hur långt i förväg man bokar, när på året man vill resa, antal mellanlandningar och huruvida man bokar enkelbiljett eller tur-och-retur. Om man bokar enkelbiljett anser jag att 4.000-5.000 är sjukt billigt, 5.100-10.000 är normalpris, 10.100-15.000 är dyrt.

Boende första natten

För att få komma in i Nya Zeeland och Australien måste man alltid ha ett boende för första natten (minimum). Du måste alltså ha bokat hostel/hotell innan du kliver av planet i något av länderna (om du inte har släkt/vänner som du ska bo hos, vill säga). Detta beror på att du ombes skriva din vistelse-adress på ett immigrationskort som du får på planet till Nya Zeeland eller Australien.

Det spelar ingen roll om du byter boende andra dagen, du måste bara uppge den adress som är den första du kommer bo på när du ankommer till landet. Har du inget boende kan du nekas inträde i landet (även om du landat på flygplatsen), och det vore ju sjukt tråkigt!


– Packningen

Ska man ut på en backpackerresa är en genomtänkt packning A och O! Man vill inte komma fram och inse att man har för lite, för mycket eller fel sorts grejer med sig! Det förstnämnda händer nästan aldrig. Punkt.

Att man packat fel inför den resa man ska göra händer ibland, t.ex. om det regnar hela tiden och man glömt packa ner regnjacka och stövlar (vilket man sällan orkar ta med…) eller om det är väldigt kallt i landet men man har packat sommarkläder och flip flops… Min poäng är att kolla upp klimat och väder innan du börjar packa!

Det absolut vanligaste är att ha med sig för mycket packning! Jag vill inte trampa på några tår nu för att jag drar stereotypiska slutsatser kring könen, men detta är främst ett problem när tjejer packar! 😉 Ska man vara borta länge, som man oftast är under en Working Holiday, vill man ju ha med sig alla tänkbara klädesplagg, skor, smycken, smink, hårprylar, o.s.v., vilket ofta resulterar i en överfull ryggsäck som man knappt orkar bära!

Men det är ju ändå lite förståeligt – man vet ju aldrig exakt vad det kommer att vara för väder på andra sidan jorden; kallt, varmt, förbannat jäkla kallt, förbannat jäkla varmt, blåsigt, fuktigt, torr luft, varma dagar med iskalla kvällar, snöstorm – you name it! Faktum är att jag varit med om exakt varenda en av just nämnda väderklimat under mina 5 månader här i Nya Zeeland!

Så vad hade jag packat i min ryggsäck?

Jo, alldeles för mycket! Och för lite varma kläder! Tänkte inte riktigt på att det faktiskt är vinter här i augusti, och den Nya Zeeländska vintern är kallare än man tror! Ett tips är alltså att tänka på vilken tid på året du kommer hit. Nya Zeeland har vinter i juni-augusti, vår i september-november, sommar i december-mars och höst i april-maj. Observera att detta är ungefärligt, det varierar såklart något beroende på om du befinner sig högst upp på Nordön eller längst ner på Sydön.

Australien har varmare klimat, alltså inte lika kalla vintrar, men det kan vara mycket kallare än man tror även där om du åker dit i juni-augusti. Keep that in mind!

Fler packningstips inför backpackingresan:

– Ta med dig klädesplagg som du inte är rädd att slänga under resan – till förmån för nya kläder som du garanterat kommer att vilja köpa i alla klädbutiker här!

– Packa ett klädombyte + några underkläder i ditt handbagage, ifall din incheckade ryggsäck hamnar på vift under flygfrakten.

– Köp ett skydd till din incheckade ryggsäck att ha på under flygfrakten. Den håller sig hel och ren, samtidigt som detta förhindrar att någon sneaky person öppnar den. Jag köpte detta skydd till min ryggsäck och är supernöjd!

– Ta med alla viktiga papper i en mapp i handbagaget: kopia av pass, kopia av legitimation/körkort, kopia av internationellt körkort, kopia av ditt WH-visa (det du fått på mailen), kopia på reseförsäkringsbevis och en utskrift från ditt bankkonto som visar att du har tillräckligt med pengar för att boka en hemresa. Det sistnämnda kallas “bank statement” och kan efterfrågas vid ankomst. Se till att ha minst 30.000 SEK på kontot så är du safe! Är ni flera som reser – se till att ha en kopia av varandras viktiga papper i respektive handbagage. Skulle ett bagage bli stulet har ni alltså även alla papper i det andra! 🙂

jag i abel tasmans nationalpark


2. Att fixa på plats

– Bankkonto

Ska man jobba i Nya Zeeland eller Australien måste man ha ett bankkonto i det landet. Detta fixar man enklast när man är på plats. För att ordna ett bankkonto måste man oftast boka ett möte med en bankrådgivare. Det är bara att gå in till banken och säga att du är här på en working holiday och vill öppna ett bankkonto. Du kommer då att få en tid och dag för mötet.

Hur går ett bankmöte för Working Holiday till?

Till mötet ska du ta med dig ditt pass och lite kontanter. Passet är för identifiering, kontanterna är för att de måste sätta in en summa pengar på kontot för att få ett så kallat “statement” (ett papper med ditt kontoutdrag). Det pappret behöver du för att ordna ird-nummer, men mer om det senare!

Under mötet kan det vara andra personer närvarande, som också är på en working holiday. En person från banken går igenom vilka olika bankkonton som finns att välja mellan, och låter dig sedan bestämma vilket som passar dig och dina behov bäst.

Du får sedan gå ensam till en enskild bankrådgivare som hjälper dig att öppna upp ditt konto. Du måste ange fullständigt namn och din adress i landet. Om banken inte godtar din hosteladress kan du ange din svenska hemadress. Om bankkortet endast kan skickas med post, ska du kunna ange en alternativ postadress dit du vill få det skickat. Kolla annars om du kan hämta ut kortet på bankkontoret.

Lämna de kontanter du tagit med till bankrådgivaren, som sätter in dem på ditt konto. Du får sedan ditt statement-papper direkt i handen. Det är även möjligt att komma åt ditt kontoutdrag digitalt genom att logga in i bankens app eller hemsida.

Här är en steg-för-steg-guide om hur du öppnar bankkonto i Nya Zeeland!


– IRD-nummer & TFN-nummer

IRD står för Inland Revenue Department och används vid skattning i Nya Zeeland. TFN står för Tax File Number och används vid skattning i Australien. Du behöver alltså ett ird/tfn-nummer för att kunna betala rätt skatt på det du tjänar när du jobbar i landet. Arbetsgivarna vill ha både ditt kontonummer och ditt ird/tfn-nummer innan de betalar ut din första lön.

Tekniskt sett är det inte krav på att du ska ha detta nummer för att få jobba i landet, MEN om du inte har det kommer du att få betala en betydligt högre skatt! Så; du vill verkligen ha ett ird/tfn om du ska jobba här!

Skillnaden på skatt i Nya Zeeland är:

Med IRD-nummer upptill $14.000: 10,5 % skatt

Med IRD-nummer mellan $14.000 och $48.000: 17,5 % skatt

Utan IRD-nummer: 45% skatt på allt

Hur skaffar man IRD/TFN-nummer?

Det enklast, och snabbaste(!) sättet är att fylla i en ansökan online. Man kan även göra en pappersansökan hos postkontoren, men en sådan tar ca 14 dagar att bli godkänd medan en onlineansökan bara tar ca 2 dagar!

För Nya Zeeland går du in på Inland Revenue’s hemsida, där hittar du information om ird och kan göra din ansökan. På den sidan finns en länk till ansökningsformuläret, men HÄR är en direktlänk dit.

För Australien går du in på denna sida hos Australian Government för allmän information om tfn. På den här sidan, däremot, hittar du information specifikt för de som är på working holiday. Där ges även flera konkreta exempel på hur tfn fungerar vid working holiday.

För att göra din ansökan måste du ha ditt visums ansökningsnummer (Immigration application number). Detta hittar du i ditt visum-brev som du fått på mailen när ditt visum godkändes. Du kan även hitta det online om du loggar in på ditt konto hos respektive lands hemsida för visum (www.govt.nz eller www.border.gov.au).

En annan sak du behöver är skatteregistreringsnumret (TIN-numret) från det land du kommer ifrån = i mitt fall Sverige. Men vad är ett TIN-nummer? Jo, det är faktiskt inget konstigare än ditt personnummer! Ta-daa! Skönt att nånting i hela den här processen är enkelt! 😉 Läs mer om TIN här!


– Nationellt mobilnummer

Ska man vara länge i ett land vill man såklart kunna ringa, sms:a och surfa precis som hemma i Sverige. Det billigaste och smartaste sättet är ju då att skaffa ett mobilabonnemang för det land du befinner dig i. Det finns många olika alternativ beroende på hur mycket data du vill ha och hur mycket du är villig att betala.

Dessa alternativ kallas för “plans” och det allra vanligaste är att backpackers köper “SIM-only plans”, även kallade “Prepaid plans”. Det innebär att du helt enkelt köper ett nytt SIM-kort att sätta i din egna telefon – och vips så har du bytt från ditt svenska abonnemang till detta nya. Du betalar månadsvis, precis som i Sverige, och du kan oftast välja om du vill betala manuellt eller ha automatisk betalning.

Ger ett exempel för att förtydliga: Du köper en SIM-only/Prepaid plan med 1 GB surf, 200 samtalsminuter och 1000 SMS / månad. Planen kostar $20 som alltså ska betalas varje månad. Du kan då välja mellan att själv fylla på med $20 varje månad eller ha en automatisk påfyllning av $20 varje månad. Detta val kan du ändra på mobiloperatörens app/hemsida, där du även kan avsluta din plan när du vill.

Det går oftast väldigt snabbt att fixa nationella mobilnummer. Jag rekommenderar att du går in till en butik och ber om hjälp, de kan förklara hur allting fungerar och hjälpa dig att välja rätt plan.

Vilken mobiloperatör ska jag välja?

I Nya Zeeland är Spark den största mobiloperatören, och även den som jag rekommenderar. De har butiker i alla städer och dessutom erbjuder de 1 GB gratis wifi/dag vid alla deras telefonkiosker runt om i landet, vilka är förvånansvärt många!

Det finns minst 1 sådan telefonkiosk i varje stad i Nya Zeeland, i de största städerna finns det hur många som helst (Det står “Spark” och har en stor wifi-ikon, allt i neonrosa färg)! Superbra för backpackers som ständigt är på jakt efter wifi!! 😉 Dessutom har de ofta bra deals på Spotify – ibland ingår det gratis och ibland får du 50% (de ändrar då och då)!

Eftersom jag inte hade något nationellt mobilnummer när jag var i Australien vet jag inte riktigt vilken operatör som är bäst. Kanske någon läsare som vill informera mig kring detta? 🙂 Av vad jag hört är Optus och Telsra de största, men jag vet som sagt inte vilken av dem som är bäst. Jag får återkomma när jag varit i Australien till våren! 🙂

3. Boende

Under en working holiday kan man komma att bo på många olika sätt innan året är över. Om man byter jobb ofta innebär det ju också att man byter boende ofta. Du kanske började på ett hostel under dina första nätter i landet, men innan ditt wh-år är slut kan du komma att bo i en bil, ett tält, en lägenhet eller i ett kollektiv! Möjligheterna är många, vilket gör det så mycket svårare att välja hur man ska resa runt och hur man ska bo!


– Rum i hus/lägenhet

Om man vill bo i en stad, och kanske redan har fixat jobb där, kan det kännas tryggt och bekvämt att bo i hus eller lägenhet. Många hyr ut rum till personer på working holiday, men standarden och priserna kan vara något annars än vad vi är vana i Sverige. Något som verkar förvåna många skandinaver är hur otroligt kallt det är inomhus, både i Nya Zeeland och Australien. Här har de ingen isolering och ofta inga element(!), det är alltså riktigt kallt i alla hus och lägenheter – särskilt under hösten, vintern och tidiga våren.

Något mer som förvånade mig är hur otroligt små rum (och badrum) det är i alla lägenheter! Jag och David tittade på några lägenheter när vi flyttade till Auckland och rummen var verkligen supersmå! Lägenheterna, i Auckland i alla fall, är riktigt små som helhet och har ofta inte utrymme för ett “vardagsrum”, utan har bara ett kök.

Vi hittade tillslut ett rum som vi gillade; lägenheten var lite större, modernare och vårt rum hade eget badrum. Lägenheten låg dessutom på 22:a våningen i en skyskrapa mitt i centrala Auckland, så utsikten var heeelt magisk! Vårt rum var dock inte särskilt stort och badrummet var pyttelitet. Vi betalade ändå runt 10.000 för detta – svindyrt alltså!

Att hyra rum i lägenhet är därför inte något jag rekommenderar, just för att man ofta betalar alldeles för mycket för vad man får. Har inte hyrt rum i hus, så kan inte uttala mig om det. Om du som läser har det får du gärna skriva en kommentar! 🙂
Vill man ändå ge sig in i rum-letandet ska man kika in på Facebook-grupper likt dem här nedan:

Flatmates wanted – Auckland
Flatmates Wanted And Rooms for Rent In Auckland
Queenstown Apartments/Houses/Rooms/Flatmates Wanted For Rent/Buy/Sell in NZ
Sydney Flatmates/House share/Roomshare/Accommodation
Melbourne – Houseshare / Flatshare / Room for Rent by Roompik
Roommates & Flatmates Brisbane

vår lägenhet i aucklandVår lägenhet i Auckland


– Bil/Campervan

En stor del av de som åker på working holiday väljer att bo i bil, vilket jag personligen tycker är en mycket bra (och rolig) idé! Detta är dock något som passar bättre om man bor i mindre städer/byar än i stora städer såsom Auckland, Wellington, Sydney, Brisbane, o.s.v.
Varför? Jo för att i en storstad behöver du inte bilen för att ta dig runt och det är mycket dyrare att hyra garage/parkering där!

Småstäder har ofta ett större utbud av campingar, både nära centrum och längre ut “på landet”, vilket gör det enkelt att ta sig till jobbet oavsett om man jobbar i stan eller på landsbygden. För vissa jobb, såsom farmjobb, kan egen bil dessutom vara ett krav.

Att man kan kombinera boende med transportmedel är ju superpraktiskt, och det nog är anledningen till att så många backpackers väljer att bo i bil. Om man redan nu bestämt sig för att bo i bil under sin vistelse, hur hittar man då en? Det ska vi gå igenom nu!

Vart köper man sin bil/campervan i Nya Zeeland?

I Nya Zeeland hittar man enklast en bil på någon av de hemsidor som säljer gamla avdankade backpacker-bilar. Vi hittade vår första pärla på www.backpackerboard.nz, som också är en av de största sidorna för sådant som har med backpacking att göra. Här hittar man ALLT som en backpacker i Nya Zeeland vill ha; en generell guide, jobbannonser för hela landet, tips på aktiviteter, en lista med hostels, transportinformation och en “Noticeboard” där man kan sälja och köpa bilar! Hur bra sida som helst!

Om du klickar in på “Noticeboard” kan du alltså söka bland en mängd bilar och campervans i alla skick och prisklasser! Ofta har de några backpackers på nacken och därmed brukar även en hel del grejer ingå i priset. Vi fick exempelvis med en gasplatta, kastruller, köksredskap, ett tält(!), campingstolar, sovsäckar, en filt, liggunderlag, en soldusch, ett par stövlar och massa annat! De som köper vår bil kommer alltså att få ännu mer grejer eftersom vi köpt till en hel del. Det byggs liksom på för varje ägare!

Saker man bör ha i åtanke när man ska köpa bil av backpackers:

– Många backpackers har NOLL koll på bilar, och har därmed ofta inte koll på bilens skick; motorn, batteriet, oljan, däcken, växellådan, låset, dörrarna, avgasröret, ALLT måste kollas innan du köper den – lita inte bara på vad säljaren säger. Det behöver inte vara att hen vill lura dig – ibland har folk bara inte koll på bilens alla delar!

– Många bilar som säljs mellan backpackers är gamla (ofta från 90-talet), och har alltså gått många mil! Kolla upp vad som är normalt för den bilmodellen/årgången, så att den inte lägger av efter bara några mil till.

– När du köper en bil av en privatperson ingår ingen garanti, alltså har du ingen möjlighet att få tillbaka pengarna om bilen pajar efter en vecka! Tänk noga över ditt köp – och vad medveten om att bilen faktiskt kan gå sönder inom en väldigt snar framtid!

– Provkör bilen! Du ska förmodligen köra den väääldigt mycket under din Working Holiday, då är det ju superviktigt att du känner dig bekväm i den! Dessutom får du en chans att känna om allt känns rätt. Hackar växlarna? Trög gas/broms? Fungerar vindrutetorkarna och blinkers?

– Testa sängen! Om du tänker bo i bilen kommer du förmodligen köpa en bil med inbyggd säng, ofta ett hemmabygge av bilens första backpacker! Bilsängar byggs oftast genom ta bort några säten, sätta in stödben och en träskiva + madrass över. Detta låter kanske inte superskönt..? Det är det inte alltid – men ibland kan det vara skönare än din säng hemma!

Så provligg för Guds skull om du tänker sova i bilen under flera månader (kanske ett helt år)! Det är ju inte kul att upptäcka att sängen är oskön (eller fallfärdig!) och att du måste bygga en ny på egen hand!

Köpa bil av en seriös bilhandlare

Okej, det här hade jag nog inte ens tänkt på om inte vår första bil gått sönder, men det är faktiskt ett alldeles för bra tips för att utelämnas! Som jag tidigare nämnt; när du köper bil av backpackers får du ingen garanti på att bilen ska hålla en viss tid, vilket suger om bilen bestämmer sig för att inte starta två veckor efter att du köpt den.

Köper du istället din bil av en seriös bilhandlare som säljer begagnade bilar får du, oftast, en garanti på att bilen ska hålla några veckor/någon månad. Går bilen sönder under denna tid lagas den gratis eller så får du pengarna tillbaka (om den inte går laga).

Bilhandlaren kan ofta även berätta hur många ägare bilen haft, hur väl den tagits hand om (vilket ofta är bättre då dessa bilar inte körts av backpackers!) och berätta om det är något annat du bör veta om bilen. Bilar köpta hos bilhandlare är oftast i mycket bättre skick än de som säljs på backpackersidor och har ofta gått färre mil. Nackdelen är ju dock att det inte följer med en inbyggd säng eller massa camping-grejer!

Värderar du kvalité och tror dig kunna bygga en egen säng; köp bil hos en seriös bilhandlare!
Värderar du kvantitet och vill kunna sova i bilen redan första natten; köp bil av en backpacker!

Hyra campervan i Nya Zeeland & Australien

Planerar man inte att stanna så länge, eller om man vill ta en kortare road trip mellan jobben, kanske hyrbil är ett bättre alternativ. Det finns många olika biluthyrningsfirmor, men den populäraste för backpackers är helt klart Jucy. Dessa karismatiska lila-gröna bilar ser man överallt i både Nya Zeeland och Australien! Kolla in deras hemsida för att se i vilka orter du kan hyra campervan: www.jucy.co.nz.

Hitta campingar runt om i landet

Oavsett om du köpt eller hyrt din bil/campervan behöver du ju någonstans att övernatta. Det absolut bästa tipset jag har är att ladda ner appen CamperMate! Den appen har en gps-karta som visar alla campingar i både Nya Zeeland och Australien! Inte nog med det, du kan dessutom filtrera campingarna i kategorierna gratis, billiga eller dyra! Superbra om man reser på en budget!

CamperMate visar inte bara campingar, utan även bensinstationer, ATM’s, offentliga toaletter, aktiviteter och massa annat! Sååå bra alltså – ett måste för den som tänker campa sig genom Nya Zeeland eller Australien!

Appen visar även om campingarna är anpassade för enbart “self-contained vehicles” (självförsörjande fordon) eller om du även får övernatta där i en vanlig bil. Du kan göra din bil self-contained genom att ansöka/köpa detta märke att klistra på din bil. För att få tillstånd att ha klistermärket måste du först få bilen besiktigad och godkänd för självförsörjning.

bil vid bergen i nya zeeland


– Hostel

Är livet i en campervan inte något för dig? Ingen fara, det går lika bra att bo på hostel under sin Working Holiday! Det finns huuur många hostels som helst, både i Australien och Nya Zeeland! Många av dem är helt unika för just den orten, men det finns också många kedjor. De mest kända är YHA (Youth Hostel Accomodation), Base och Nomads. Samtliga av dessa finns i båda länderna.

Ska man bo ofta och länge på hostel är det förmånligt att bli medlem (om möjligt). YHA erbjuder medlemskap mot en avgift, vilket gör att man får rabatt varje gång man bor på något av deras hostel. Du kan läsa om alla förmåner och se priser för medlemskapen här.

Genom att bo på hostel träffar man ofta fler människor än om man reser runt i bil, och stämningen på hostel är ofta väldigt festlig. Man går dock miste om den “riktiga” camping-upplevelsen. Fundera på vad som är viktigast för dig/er innan ni kommer till landet, så slipper ni hastiga spontanbeslut tagna under jetlag!

4. Jobb

– Woofing / Live-in

Den absolut vanligaste typen av jobb för backpackers på Working Holiday är “woofing”, även kallat “live-in”. Detta innebär helt enkelt att man jobbar på hostel/B&B/hotell/camping i utbyte mot boende. Ibland ingår även någon måltid och wifi, och ibland andra extragrejer som en kopp soppa om kvällarna eller en brödlimpa om dagen.

Superbra grej om man ändå tänkt besöka orten och inte vill lägga alla pengar på boende! Ofta rör det sig om 2-4 timmar jobb om dagen, och jobbet är nästan alltid att städa rum, gemensamma kök, toaletter, duschar och “community rooms” (gemensamma vardagsrum).

Nya skärpta regler för woofing

Det har dock nyligen blivit skärpta regler kring denna typ av arbete i Nya Zeeland. Till följd av detta har de boenden som erbjuder woofing fått ta avstånd från den urpsprunglia “woofing-termen”, till förmån för en mer seriös aspekt av arbetsformen.

Numera måste alla arbetsgivare som erbjuder woofing betala ut lön för dina arbetade timmar, som alltså kan användas för att betala boendet hos dem. Enligt Nya Zeeländsk lag så måste du dock inte använda denna lön för att bo hos din arbetsgivare, men många woofers är inte medvetna om denna rättighet.

Arbetsgivarna utnyttjar ofta backpackers och erbjuder endast möjligheten att arbeta för boende, men detta är alltså olagligt. De skärpta reglerna kring woofing innebär också att alla anställda måste få ett kontrakt, som ska skrivas under av både den anställde och arbetsgivaren. Utan kontrakt är arbetet olagligt, även om du bara arbetar för boende.

Lite mer ordentliga regler numera, så att säga. Om alla följer dessa skärpta regler? Givetvis inte. Det finns fortfarande massor av hostels som söker woofers och som struntar i att skriva kontrakt. De anser helt enkelt att det är för mycket besvär för så kort tid.

Hur hittar man Woofing / Live-in-jobb?

Återigen rekommenderar jag den superpraktiska sidan www.backpackerboard.nz. Klicka dig vidare till Job Listings (under rubriken “Jobs”). Där kan du även filtrera jobben efter region, jobbtyp och betalningsform (pengar/mat/boende). Du söker jobben genom att svara på annonserna direkt på sidan. Ofta vill de att du bifogar ditt CV och skriver några rader om dig själv.

Ett annat sätt är att maila direkt till stället du vill jobba på! Leta reda på deras mail (finns ofta någonstans på deras hemsida) och skriv ihop ett mail på engelska om vem du är, vart du kommer ifrån, att du är på working holiday och gärna skulle vilja jobba hos dem. Förvånansvärt många svarar på dessa mail och de har ofta behov av just woofers/live-in’s.

Hur länge måste man jobba som woofer?

Längden för din anställning som woofer/live-in varierar från boende till boende. Vissa har ett minimum på 4 veckor, andra vill helst att du stannar en hel säsong (3-6 månader), medan vissa endast har 2 veckor som minsta krav. Under lågsäsong (April-Oktober) kan vissa ställen ha 1 vecka som minsta tid du måste stanna där.

Fundera innan på hur länge du vill stanna i den orten. Är det en liten ort med få aktiviteter och långt till närmsta stad? Eller är det en större ort där det finns mycket att göra och det är nära till många andra orter? Vad vill du hinna med att se och göra under din tid i landet?

Ibland kanske man har en bra känsla om arbetsgivaren och bara skakar hand utan att skriva kontrakt. Om detta är okej för dig så är det ofta okej för arbetsgivaren. Kom bara ihåg att du då har rätt att lämna jobbet när du vill. Vid ett signerat kontrakt har du lite större ansvar över din uppsägningstid, dock brukar denna oftast bara vara ca 1-2 veckor.

hostel i punakaiki

Läs mer om Woofing här!

– Farmjobb

Det finns gott om farmjobb i både Nya Zeeland och Australien! Allt ifrån att plocka frukt, grönsaker eller bär, djurskötsel, plantering och vingårdsarbete. Vilken typ av jobb som finns tillgängligt beror helt enkelt på vilken säsong det är.

Även här hänvisar jag till den utomordentliga hemsidan www.backpackerboard.nz för farmjobb i Nya Zeeland. För farmjobb i Australien ska du ta en titt på www.fruitpickingjobs.com.au eller Australiens regerings hemsida för skördejobb: www.jobsearch.gov.au/harvest.

Jobba för timlön eller på kontrakt under en Working Holiday?

Det finns oftast två anställningssätt i farmbranschen: timlön eller på kontrakt. Alla förstår nog vad timlön innebär, så jag går inte in närmare på det. Arbete på kontrakt betyder att du, utöver din timlön, även får betalt beroende på hur mycket/snabbt du arbetar. Exempelvis beroende på hur många frukter du plockar, du många liter bär du plockar eller hur många plantrader du hinner klart på vingården.

Jag har själv testat på båda sätten och kan säga att det är enormt stor skillnad på dem! Om du jobbar för timlön – dock ofta lägsta lagliga – behöver du inte stressa skiten ur dig varje dag, utan du hinner andas, gå på toaletten och får en normallång lunch.

Jobbar du på kontrakt har du oftast kontraktörens falkblick hängandes över dig hela tiden – och om du inte jobbar snabbt nog får du en tillsägelse likt en piska på en hästrumpa! Du får inga småraster och ofta bara 15 minuters lunch, så du jobbar ofta 8-9 timmar i sträck! Ofta måste du även jobba extremt snabbt om du vill nå upp till gränsen för att tjäna extra per liter/planta.

Om du fortfarande är för långsam efter kontraktörens varnande ord kan han säga upp dig, eller skicka iväg dig till någon annan arbetsgivare i branschen. Det spelar ingen roll om du är nöjd med enbart timlön och inte bryr dig om “extrapengarna” du får per liter/planta – är du för långsam rensas du oftast bort!

Farmjobb är alltså väldigt slitsamma! Det är ofta oerhört varmt, du jobbar 8-9 timmar varje dag och tjänar minimilön. Det är en unik upplevelse, det måste sägas! Om det är humant? Nej, det tycker jag inte. Skulle jag göra det igen? Ja, för timlön. Nej, inte på kontrakt.

– Vanliga jobb

Du kanske åker till Nya Zeeland eller Australien med inställningen att du ska få ett “normalt” 9-5-jobb, likt det du har i Sverige. Det är absolut möjligt, men om det är därför du åker på en Working Holiday bör du tänka på följande:

– Man får inte ta ett permanent jobb på en Working Holiday, alltså ingen fastanställning.

– Många “vanliga” jobb har krav på att du ska jobba där minst 6 månader, ofta längre.

– Språkbarriärer är en vanlig anledning till att man blir nekad jobb som kräver stora sociala färdigheter.

– Du har störst chans att få jobb inom boende- och restaurangbranschen. Jobb på t.ex. hotell, hostel, caféer, restauranger och barer är därmed lättare att få än jobb i t.ex. butiker, banker, sjukhus eller transportbranschen.

– Se till att ha ett korrekt översatt CV! Oftast räcker det inte bara med att översätta från svenska till engelska, utan Australien och Nya Zeeland har lite andra CV-format än Sverige. Det finns dock ingen officiell mall som fungerar för alla. Googla dig fram till en mall som passar dig!

Hur hittar jag vanliga jobb i Nya Zeeland & Australien?

Vanliga “9-5-jobb” läggs oftast inte ut på sidor som backpackerboard.nz, och det av en anledning; de vill helst inte ha backpackers till dessa jobb.

Vill du ha ett “normalt” jobb och inte ett klassiskt backpackerjobb är det bästa sättet att själv leta upp jobben genom att gå ut och lämna ditt CV! Många stora företag och kedjor vill dock helst att man gör ansökan på deras hemsidor (detta gäller särskilt klädbutiker), i dessa fall rekommenderar jag att du gör både-och för att de ska minnas dig extra tydligt. Det vill säga; lämna både pappers-CV och gör en ansökan online.

När du lämnar ditt CV personligen, ge det inte till personen som råkar stå i kassan/receptionen just då, utan fråga artigt om du kan få prata med deras manager. Om managern får CV:t direkt i handen är det större chans att du blir ihågkommen och du tas dessutom på större allvar. Du kan heller inte vara säker på att personen i kassan/receptionen  faktiskt kommer att ge det till managern. Är managern inte där? Fråga när denne är tillbaka och återkom då.

5. Utgifter & kostnader

– Mat

Köpa mat är en utgift man aldrig kommer ifrån, och det är ofta ännu svårare att veckohandla och göra matlådor på resande fot. Hur gör man då för att inte bli ruinerad på matkostnader under sin working holiday?

Smarta spartips för en backpackingresa:

– Sluta (eller börja aldrig) vara kräsen! Vill du ha råd att göra roliga aktiviteter, resor och utflykter? Glöm då saftiga köttbitar varje helg, ekologiska produkter, gourméostar, avocados, färska grönsaker och färskpressade juicer. Säg istället hej till billig pasta, tomatsås, ris, konservsoppa, havregryn, vitt bröd, ägg och frysta grönsaker. Inget för den på LCHF alltså.

– Skippa restauranger och caféer! Ett enda restaurangbesök kan kosta lika mycket som en månads matkostnad om du lagar maten själv. Kaffe och fika på caféer i Nya Zeeland och Australien är dock ofta liiite billigare än hos de stora cafékedjorna som finns i Sverige – men det blir ännu billigare om du gör kaffet själv.

– Lär dig älska märken som Pams och Woolworth’s Homebrand – de är som Sveriges Ica Basic och Coops egna märke.

– Det går alldeles utmärkt att resa utan kyl; Gröt till frukost, byt ut mjölken mot en billigare sorts nutella (mycket godare än mjölk och mycket billigare!), soppa och bröd till lunch, pasta och tomatsås till middag. Bon Appétit!

– Dra ner på alkoholen! Det är en av de största pengatjuvarna! Kanske lite tråkigt om man vill festa mycket under sin working holiday, men försök nöja dig med några enstaka glas varje gång så ska du se att reskassan kommer att tacka dig!


– Bensin

Reser man i bil kommer man heller aldrig undan bensin(eller diesel)-kostnader. Det går inte att lösa på något annat sätt än att tanka hos bensinstationer.

Några tips kring bensin och tankstationer:

– Bensinpriset går upp under sommaren, d.v.s. december-mars. Det är billigast juni-augusti, månaderna däremellan är det alltså “mittemellan-dyrt”.

– Det finns ingen tankstation mellan Westport och Greymouth, bra att veta om ni tänker köra den vägen längs Nya Zeelands västkust.

– Det är dyrt att tanka i små isolerade orter, såsom Fox och Franz Josef, så tanka hellre fullt i närmsta större stad.

– Många skriver det aktuella bensinpriset i en kommentar i appen Campermate. Gå, via appen, in på den valda bensinstationen och kolla om någon kommenterat nyligen.


– Aktiviteter

Om man reser till ett nytt land vill man ju såklart prova på några av alla de aktiviteter som finns! Samtidigt är det just aktiviteter och utflykter som har störst (negativ) effekt på reskassan… What to do? Tja, om du vill göra precis ALLT som finns tillgängligt så bör du ha sparat ihop en hel del innan du gav dig iväg, och du behöver nog också längre än ett år på dig för att hinna med allt.

Mitt tips är därför att kolla upp och fundera på vad du verkligen vill hinna med under din Working Holiday och prioritera därefter. Står skydive och bungyjump högst upp på önskelistan? Eller är det istället rafting, kajak och canyoning? Är du mer intresserad av kultur och vill besöka en Maori/Aborigin-by eller älskar du djur och vill besöka sanctuaries för kiwifåglar, koalor och kängurur? Det finns något för alla, men det är otroligt svårt att hinna med allt – och att ha råd till allt.

Det finns dock många aktiviteter som är gratis (eller väldigt billiga), exempelvis vandring, cykling, sola och bada, snorkling, fiske, museum, besöka naturfenomen som vattenfall, laguner, sälkolonier, glaciärer, berg, vulkaner, skogar, utsiktsplatser, med mera. Gratisaktiviteter är ofta mycket roligare och häftigare än man tror!

Glaciärdalen i Franz Josef


– Kläder, camping-utrustning, bra-att-ha-grejer

Även om man noga tänkt efter vad man behöver packa inför sin Working Holiday kan planerna (eller vädret) ibland ändras och man måste köpa mer kläder eller grejer. Är du i behov av vardagskläder, träningskläder, skor, täcke & kudde, solkräm, smink, tallrikar & glas, klädgalgar, sovsäckar, tält, campingstolar, gas-spis, handdukar, strandleksaker, eller typ vad som helst – besök The Warehouse!! Bokstavligt talat världens bästa varuhus för backpackers på en budget!

The Warehouse finns i nästan varenda stad i Nya Zeeland, men oturligt nog finns kedjan inte i Australien ännu. Jag har inte lyckats hitta en jämlike i The Land Down Under, så om någon läsare vet ett varuhus i Australien som har allt – berätta gärna i en kommentar! 🙂

Då var guiden slut!

Hoppas att du hade både nytta och nöje av min Working Holiday-guide! Jag har som sagt försökt ta med så mycket information som möjligt, i ett komprimerat format, men är det något du tycker fattas, är felaktigt, jag missat att ta upp, eller något du vill veta mer om – Lämna gärna en kommentar! 🙂

Jag hoppas att du får en alldeles underbar, fantastisk, magisk, spännande och rolig Working Holiday i Nya Zeeland eller Australien!!! 😀

/Maya

8 reaktioner på ”Backpackerns guide till Working Holiday i Nya Zeeland & Australien!

  1. De närmaste jag har kommit en utomlandsresa var till Norge 2007, men ska absolut läsa igenom denna igen när det blir lägligt! 😉

  2. Vad kul att du har tagit dig tiden att skriva allt detta, det hjälper mycket! Har bara varit i NZ i en vecka. Har däremot bott i Australien för ett år sedan. Har redan använt WH-visumet där. Vill tests på NZ, men är rädd att bli besviken. Älskade naturen, men vet inte om det är lika livat där som i Australien? Vilken stad hade du rekommenderat att man bosätter sig i/börjar med? Vilken stad skulle du säga är mest “likt” Sydney? =)

  3. Vad kul att det är till hjälp! 🙂 Och kul att du testar på NZ nu! Det är ju ganska annorlunda från Australien, och som du säger är det kanske inte heller lika “livat”, i alla fall inte som Australiens östkust under högsäsong! Det finns dock några ställen där det händer rätt mycket. Queenstown är ett sånt ställe, brukar ofta jämföras med säsongsorter som Åre och Trysil. Närliggande Wanaka är också ett populärt besöksmål, dock något mindre än Queenstown. Båda dessa städer har även nära till naturen.

    Vilken stad/ort man vill bosätta sig i beror lite på vad man är ute efter. Vill du ha nära till natur och friluftsliv eller nära till stadsliv, shopping och nattklubbar? För det förstnämnda passar Sydön oftast bättre (även om Nordön självklart också har natur) och för det sistnämnda är det Auckland, Christchurch och Wellington som gäller.

    Av dessa tre skulle jag verkligen rekommendera Wellington som substitut till Sydney! Wellington erbjuder natur, strand, shopping, nattliv och kultur – och närhet till båda öarna! Christchurch anser jag personligen vara en riktigt grå och tråkig stad, oftast väldigt skadad av jordbävningar och därför under konstant restaurering. Auckland är najs då det går att göra många utflykter till närliggande naturområden (och varmare klimat jämfört med resten av NZ), men jag tycker själva Auckland är lite småtråkigt och staden ger inte känslan av att man befinner sig i Nya Zeeland. Så om du gillar Sydney är Wellington mitt bästa tips till dig! 🙂

  4. Åh vilka bra tips!! Åker i början av november till NZ på working holiday-visa och är sjukt peppad :)) Börjar köra Kiwi experience eftersom jag reser ensam men förhoppningsvis blir det campingvan om jag träffar på någon där nere med samma planer efter ett tag

    1. Kul att du gillar tipsen, och vilket spännande äventyr du har framför dig!😀 Ja, det är ju smart att åka med bussbolag för backpackers, då är det stor chans att träffa vänner som man kan fortsätta resa med!😊 Ser fram emot att följa din resa på bloggen!😀🇳🇿

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.