Budapest

Budaslottets labyrint – gå vilse i kolsvarta underjordiska gångar

En kort promenad från Mattiaskyrkan finns en rätt ovanlig sevärdhet. Eller, sevärdhet är kanske fel ord, med tanke på att man i princip inte ser någonting över huvud taget! Om man inte har en ficklampa vill säga. Budaslottets Labyrint är ett underjordiskt tunnelsystem på nästan 1 mil, som ligger under Castle Hill på Buda-sidan. Labyrinten har funnits sedan medeltiden och har genom åren fungerat som sjukhus, skyddsrum, militär anläggning och kvinnoharem. Idag är Budapests Labyrint en turistattraktion och man kan antingen gå ensam eller på en guidad tur.

budapestslottets labyrint

Var ligger Budaslottets labyrint?

Labyrinten kan vara rätt knepig att hitta, men Google Maps går alltid att lita på! Med start vid Mattiaskyrkan gick vi söderut, genom en smal gränd och runt ett hörn, sedan kom vi fram till entrén – och en otroligt brant trappa! Fukten och kylan slog oss direkt och vi förstod att vi var på väg långt ner under Budapests gator.

Jag rekommenderar inte någon som är mörkrädd att besöka labyrinten. Entrén är upplyst av lampor och huvudgången har ett svagt grönaktigt ljussken, men den största delen är totalt kolsvart! Inträde till Budaslottets labyrint kostar ca 70 kronor och man får vara därinne hur länge man vill. Tänk på att ha med kontanter, då de inte tar kort. 

Ett riktmärke är att det tar ungefär 40 minuter att gå igenom alla labyrintens gångar, men tro mig; man varken vill eller kan gå snabbt i mörkret! Av det 1 mil långa tunnelsystemet är det bara ca 1,5 km man får utforska som besökare, men det räcker för att irra bort sig. Man kan följa huvudgången hela vägen från start till slut, men söker man lite mer äventyr ska man ge sig ut på en egen upptäcktsfärd i de totalt kolsvarta gångarna!

Väljer du att vika av på dessa mörka gångar är ficklampa på mobilen ett måste, om du inte vill känna dig fram eller slå huvudet i det låga stentaket. Både bredd och takhöjd varierar och på vissa ställen är marken blöt av vatten som pressats upp från jorden. Att gå längs dessa oupplysta vägar är tillräckligt obehagligt i sig, men paniken när man rundar ett hörn och plötsligt möter andra människor i mörkret får blodet att isas. Var beredd på att bli skrämd, och att skrämma andra!

labyrinten under budapest
david i budapest labyrint mörker
budapests labyrint under jorden
budapestsltotets labyrint mörka gångar

Legenden om Dracula - fånge i labyrinten

Följer man huvudgången kan man åtminstone se någorlunda. Längs vägen finns skyltar som berättar om labyrintens historia, kungar som regerat och legenden om Dracula. Enligt legenden tillfångatogs Greve Dracula, eller Vlad Tepes som han egentligen hette, av den ungerske kungen Matthias och fick sitta fången i Budaslottets labyrint. Vissa påstår dock att Dracula aldrig vistades i labyrinten utan satt i ett fängelse flera mil från centrala Budapest, medan andra påstår att han dog i labyrinten. Det är alltså mycket som är oklart, vilket bidrar ännu mer till mystiken kring labyrinten.

Den svenske kungens maskeradbal

Ganska snart efter att man gått in i labyrinten hör man tonerna av klassisk opera. Till vänster ser man sedan dockor iklädda maskeradkläder från 1700-talet. Detta ska föreställa den maskeradbal som den svenske kungen Gustav III mördades på 1792. Vi förstod inte riktigt kopplingen till Budapest och labyrinten, men tydligen går en sägnen om att en spökande operasångare håller maskeradbaler i labyrinten. Lite cheesy tyckte vi, men kul att Sverige uppmärksammas. Dock hade de skrivit att kungen mördades 1972, vilket fick allt att kännas lite slarvigt gjort. 

De kolsvarta, slingrande, gångarna och legenden om Dracula kändes desto mer spännande. Det är för dessa kusliga anledningar som labyrinten i Budapest är värd ett besök!

2 reaktioner på ”Budaslottets labyrint – gå vilse i kolsvarta underjordiska gångar

    1. Vad typiskt, men labyrinten är som sagt lite klurig att hitta! Ni får ta det vid nästa besök! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.