Filippinerna

Naturliga pooler vid Tumalog Falls

Även om jag och David hade det riktigt skönt då vi bara slappade på vårt hotell i Santander, ville vi göra åtminstone en utflykt. Vi bokade en tur via hotellreceptionen (fanns inga andra arrangörer här) och vi blev sedan upphämtade av en tricycle som tog oss till vattenfallet Tumalog Falls.

Ta sig till Tumalog Falls

Tumalog Falls ligger ca 40 minuters tricyclefärd från Watersport Beach Resort. Vår chaufför stannade vid sidan om vägen efter en halvtimme och överlät oss till några mopedkillar. “Jaha vad menas med detta då?”, tänkte vi, eftersom ingen berättat för oss om några mopeder. Tydligen var den sista biten för brant för tricyclen och vi behövde åka moped i 5-10 minuter. Det ingick i turen, så vi hoppade upp bakom varsin filippinsk kille och så bar det av! Snabbt gick det! Tror min snubbe kom upp i 80 km/h!

Efter en stund blev vi avsläppta vid en parkering med en massa andra mopeder, härifrån fick vi gå sista biten. På väg ner såg vi dock många mopeder som körde turister hela vägen, så jag antar att man kan få skjuts mot en extra slant. Väl nere upplevde vi först en stunds förvirring, när vi skulle gå genom den lilla entrén till vattenfallet. Entréavgiften skulle ingå i priset som vi betalat vårt hotell, vilket vi förklarade för människorna. De nickade och viftade att vi skulle gå in, och vi fick aldrig riktigt svar på hur detta lilla stånd har koll på huruvida hotellet har betalat för oss eller inte.

pool vid tumalog falls på cebu

Nu var vi framme vid vattenfallet! Vi möttes först av en liten grön pool, sedan gick vi uppför en smal stentrappa och kom till en mycket större pool – i vilken ett gigantiskt vattenfall mynnade ner. Fallet är omkring 50 meter högt och ca 20 meter brett. Man kan bada i poolen vid fallets slut, vilket vi såklart gjorde! En bra grej med Tumalog Falls är att det påstås vara mycket färre turister här än vid exempelvis det mer kända Kawasan Falls. Om detta alltid stämmer kan jag inte svara på, men det var i alla fall inte så många turister när vi kom till Tumalog runt 10.45. Vid klockan 12 hade det dock hittat hit några fler, men det var ändå inget myller. Skulle rekommendera att vara här innan klockan 10 om man vill ha stället hyfstat för sig själv!

jag vid vattenfallet tumalog falls tumalog falls vattenfall naturliga poolen i tumalog falls

Mindre turistigt än Kawasan Falls

Det var lite svårt att få med helheten på bild, eftersom poolen är så bred och fallet så högt, samt att platsen omges av träd och buskar. Det är ett riktigt mysigt ställe; mitt i naturen och inte särskilt kommersialiserat. Det finns exempelvis inga försäljare, vilket var jätteskönt(!), men det finns en liten restaurang nere vid entrén. Vid Kawasan Falls påstås det vara många försäljare och folk som vill vara din guide mot betalning. Tumalogs avsaknad av denna kommersialism ger detta vattenfall ännu ett pluspoäng!

vattenfallet tumalog falls på cebu badande människor vid tumalog falls ett träd med rötter vid tumalog falls

Ta med er en smaskig lunch, massor av vatten, en handduk och en kamera! En GoPro är föredra eftersom vinden tar med sig vattendroppar en bra bit från själva fallet, så man kan bli blöt även om man står på land. Se även till att redan ha badkläder på er om ni vill bada, för det finns ingenstans att byta om.

Den naturliga poolen vid Tumalog Falls

Vattnet är ljusgrönt och grumligt, vilket är lite läskigt eftersom man inte har en susning om vart man sätter foten, eller vad det där slajmiga som slingrar sig runt benet är…! Nej jag skojar bara, det fanns inga slajmiga saker i vattnet! Bottnen består av småsten, med inslag av några större stenar här och där. Ta absolut chansen att bada i poolen, även om det känns lite läskigt, och testa att ställa dig under själva fallet! Strålarna öser ner med ett högt tryck och det känns som att man står i en sån där vattenfallsgrotta som finns på äventyrsbad, bara att den här är verklig och såå mycket större!

jag och david badar i tumalog falls

En riktigt härlig upplevelse – och det häftigaste är att den är naturlig! Jag är glad att vi ersatte en dag vid poolen med detta! Mer vattenfall åt folket!

2 reaktioner på ”Naturliga pooler vid Tumalog Falls

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.