Att fixa internationellt körkort

Jag berättade tidigare om att inget gått som planerat kring förberedelserna inför Nya Zeeland. Förutom krångel med visum har vi även haft krångel med våra internationella körkort. Just detta tar vi dock på oss helt och hållet, det var otroligt klantigt av oss! Men förhoppningsvis kan någon dra nytta av vårt misstag…! 😉

För att få köra bil utomlands krävs det i många fall ett internationellt körkort, som ska användas tillsammans med ditt vanliga körkort. Man beställer dem enklast av Motormännen, en medlemsorganisation för bilägare i Sverige, och ansökan gör man på deras hemsida. Du hittar information och ansökningsblanketten här.

Handläggningstiden är ca 10 vardagar, så vi tyckte att vi var ute i god tid när vi skickade in ansökan den 4:e juni. Vi glömde dock den lilla detaljen att vi skulle adressändra strax därpå. Veckorna gick men vi fick inga körkort, så jag ringde till Motormännen. De sa att de brukar få tillbaka post som inte lämnats ut, men att det inte kommit något än. Jaha, tänkte vi, och kunde inte mer än vänta. Veckan därpå ringde jag igen, men fick samma svar. Det kunde tydligen ta upptill tre veckor innan de fick körkort i retur.

När det gått drygt tre veckor sedan de skickat ut det började vi få lite panik, för nu var körkorten nämligen det enda vi väntade på innan vi kunde boka flyg! Så jag ringde igen, och pratade för tredje (eller kanske fjärde?) gången med en supertrevlig kvinna vid namn Ann. Hon började nästan kännas som en gammal bekant efter alla dessa telefonsamtal!

Fick då veta att en betalningspåminnelse skickats ut till vår gamla adress, dit den första fakturan också skickats! Fick ännu mer panik och tänkte att vi typ skulle hamna hos Kronofogden eller nåt, men Ann lugnade mig och sa att hon skulle maila fakturan och makulera påminnelsen! Sen var hon såå himla snäll och sa att de skulle göra nya körkort åt oss, helt utan extra kostnad! Jag blev överlycklig och tackade Ann tusen gånger, världens bästa service alltså!!

De hade dessutom skickat körkorten med expressfrakt för de kom bara 1 dag senare, såå skönt! Nu när vi fått dem kunde vi äntligen boka flygbiljetter!! Och vi ska aldrig mer adressändra utan att beställa eftersändning!! 😉

Saker att tänka på när man ska beställa internationellt körkort:

  • Inom Norden och EU räcker det med ditt svenska körkort.
  • Du kan fylla i ansökningsblanketten för hand eller digitalt, men du måste skriva ut den och signera för hand.
  • Man kan välja giltighetstid 1 eller 3 år, det anger du i ansökan.
  • Skicka med ett litet foto på dig (3 x 4 cm).
  • Skicka med en kopia på svenska körkortets fram- och baksida, med två personers underskrifter som intygar dess äkthet.
  • Körkort med 1 års giltighetstid kostar 275:- och 3 år kostar 325:-.

 

 

Follow

Maya Nordlund

Följ bloggen via epost

Ange din e-postadress för att få e-mail om nya inlägg.


Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.