Nordön, Nya Zeeland

Tidig morgon i Huka Falls

Vi har nu lämnat Rotorua och kört vidare söderut. Natten spenderades på en parkering i närheten av Huka Falls; en fors och ett vattenfall strax norr om Taupo. Vi vaknade tidigt och körde den korta biten till infartsvägen som går mot forsen. Där stannade vi på en utsiktsplats vid vilken man kunde gå en liten skogsstig precis ovanför forsen.

Vi borstade tänderna till det brusande ljudet, och knäppte några kort på vattenfallet, innan vi fortsatte ner till en lägre nivå där man kan se allt på närmare håll. Vi var faktiskt inte de enda morgonpigga turisterna där, ett tiotal andra personer hade också hittat hit i den kyliga morgonluften. Väldigt lugnt alltså, jämfört med när jag var här under högsäsong!
Forsen, som är en del av floden Waikato, har en volym på 220.000 liter per sekund och vattenfallet är 11 meter högt. Precis som allt naturligt vatten här på Sydön är vattnet i Huka Falls helt isblått! Det ser så fräscht och härligt ut! I detta naturområde finns även flertalet vandringsleder som tar alltifrån 10 minuter till två timmar att gå. Många av dessa vägar är även tillgängliga för mountainbikes. Eftersom det fortfarande är vinter, och därmed väldigt kallt, kände vi inte att detta var särskilt lockande just nu, men vi skulle gärna återkomma till sommaren och upptäcka mer av Huka Falls!


Lite kuriosa: det är i denna fors som delar av en scen i Hobbit-filmen The Desolation of Smaug är inspelad; den där Bilbo och dvärgarna åker i stora trätunnor i en fors för att komma undan orcherna.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.