Norrland, Sverige

Saker att göra i Höga Kusten – utflykter, aktiviteter & sevärdheter

Ska du på semester i Höga Kusten? Här kommer tips på aktiviteter, utflykter och vackra platser att uppleva under sin svemester i detta vackra område!

Vandra uppför Skuleberget

Skuleberget är Höga Kustens stolthet, med sina 295 meter över havet och sin fantastiska utsikt! Du kan välja mellan olika stigar, men den vanligaste är Höga Kusten-Stigen. Vandringen tar ca 2,5 timmar och man går genom blandad skogsterräng som är bitvis brant. Väl uppe på Skuleberget belönas du med 180 graders utsikt över hav, berg och öar!

utsikt över skuleberget på höga kusten
klättra uppför skuleberget i höga kusten

Klättra uppför Skuleberget

Om du vill testa på ett mer avancerat sätt att ta dig uppför Skuleberget kan du välja att klättra längs bergväggen. Det finns olika nivåer beroende på om du är nybörjare eller erfaren klättrare. Boka din guide och utrustning hos Via Ferrata.

klättra uppför skuleberget i höga kusten.
Pressbild från Via Ferrata

Upplev Slåttdalsskrevan (känd från Ronja Rövardotter)

Upplev en av inspelningsplatserna för Ronja Rövardotter! Det är nämligen i Slåttdalsskrevan som rövarna rider på sina hästar och som Ronja skriker så att stenbumlingar rasar ner. Du tar dig till Slåttdalsskrevan genom att vandra från Skuleskogens Nationalparks västra eller södra entré. Från den västra entrén är det 6 km till skrevan och från den södra är det 3,5 km.

slåttdalsskrevan i höga kusten.
slåttdalsskrevan i höga kusten sett från nere i skrevan.

Njut av lugnet i fiskeläget Skeppsmalen

Skeppsmalen (uttalas Skeppsmaln) är ett gammalt fiskeläge i nordöstra delen av Höga Kusten. Här finns en vacker fyr, små söta fiskestugor, en restaurang och ett unikt surströmmingsmuseum! Du kan även ta med dig egen picknick till Skeppsmalen och avnjuta den på klipporna vid havet. Köp sedan med dig färsk fisk från den lokala, obemannade, fiskaffären – där du själv hämtar fisken du vill köpa och lägger pengarna i ett kassaskrin.

Besök lantgården Bruksgodset

Ca 22 km nordöst om Örnsköldsvik ligger Bruksgodset. På denna lantliga gård finns idag ett café, en gårdsbutik, ett växthus och några bondgårdsdjur. Gårdsbutiken säljer hemmagjord keramik och ett av gårdens hus fungerar ibland som konstgalleri åt lokala konstnärer. Bruksgodset håller även quizkvällar, melodikryss och stickcafé.

Vandra i Skuleskogens nationalpark

Det finns flera vandringsleder i Skuleskogens nationalpark, med olika längd och terräng. Från nationalparkens västra entré kan du göra en kortare vandring till Norrsvedjebodarna, vilket är 2,8 km enkel väg. Vill du vandra längre kan du istället fortsätta mot Slottdalsskrevan.

vandringsled i skuleskogens nationalpark i höga kusten.

Klättra (och kryp) i Skallbergsgrottan

Letar du äventyrliga aktiviteter i Höga Kusten kan du åka till Skallbergsgrottan i Gideå. Denna naturliga grotta är nästan 8000 år gammal och hela grottsystemet är 230 meter långt. Man går först genom en 70 meter lång, och smal, skreva, för att sedan klättra in i Skallbergsgrottan. Garanterat den mest spännande aktiviteten i Höga Kusten! Det är dessutom helt gratis att klättra i Skallbergsgrottan!

david kryper i skallbergsgrottan i höga kusten.
klättra i skallbergsgrottan.

Njut av utsikten från Varvsberget

Varvsberget ligger mitt i Örnsköldsvik och under sommaren kan man ta sig hit via linbana eller bilväg. Linbanan startar vid bergets fot och tar dig hela vägen upp på Varvsbergets topp. Förutom en restaurang så har Varvsberget även makalös utsikt både över stad och skog. Ta en lunch eller middag här och njut av Örnsköldsvik från ovan!

utsikt över örnsköldsvik, sett från varvsberget.
utsikt från varvsberget i örnsköldsvik.

Åk båt till Ulvön - Höga Kustens skärgård

Ulvön är en av de vackraste öarna i Höga Kusten, med sina faluröda båtmagasin och sitt träkapell från 1600-talet. Besök små butiker, fika eller ät på någon av Ulvöns restauranger och caféer – och missa inte att promenera uppför Lotsberget för att se ön från ovan! Man tar sig till Ulvön via båt från Köpmanholmen, Ullånger eller Docksta.

fiskehus på ulvön
utsikt över ulvön i höga kusten

Ät middag på restaurangen Linnéa & Peter

Vill du äta på en av de bästa restaurangerna i Örnsköldsvik ska du äta på Linnéa & Peter. Här serveras vällagad mat gjord på lokalproducerade råvaror. Linnéa deltog i Sveriges Mästerkock 2018, där hon slutade på en andra plats!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.