Inspiration, Tips på vägen

8 märkliga & unika sevärdheter i världen!

Eiffeltornet, Colosseum och Frihetsgudinnan känner vi alla till. Vi vet vart de finns och hur de ser ut – utan att ens behöva åka dit. Sedan finns det sevärdheter som inte alls är lika kända och populära. De som sticker ut från mängden på ett skräckinjagande, humoristiskt eller nästan oanständigt sätt. Där man inte trängs med andra turister, där inga försäljare erbjuder dyra souvenirer och där man tänker till innan man knäpper kort. Det är dessa sevärdheter jag vill uppmärksamma här.

Har du besökt någon av dem? Eller vet du något unikt ställe som jag missat? Dela gärna med dig i en kommentar! 🙂

Kapucinermunkarnas Kryptor (Rom)

I centrala Rom ligger kyrkan Santa Maria della Concezione dei Cappuccini. Utifrån ser den ut som en ganska vanlig katolsk kyrka, men under dess grund gömmer sig en annorlunda besöksattraktion. Nere i kryptan har kapucinermunkarna nämligen skapat en hel interiör av nästan 4.000 mänskliga skelett.

Dessa skelett kommer inte från vilka personer som helst, utan från kapucinermunkar som dött mellan 1528 och 1870. De har nu blivit en del av utsmyckningen som klär väggar och tak. Här finns till och med takkronor gjorda av skelett, så långa besökare bör ducka en aning. På en av stenväggarna står orden: “What you are now we used to be, what we are now you will be…”. Något som ger kalla rysningar, men även en insikt om att döden är en naturlig del av livet. I anslutning till kryptorna finns även ett litet museum med konst, föremål och fakta om kapucinermunkarnas och kyrkans historia.

Bild från Romeings hemsida.

Erotikmuseum (Barcelona)

Inte så snuskigt som det låter, faktiskt. Museu de l’Eròtica de Barcelona ligger på huvudgatan La Rambla, och är en väldigt intressant besöksattraktion. Här kan man lära sig allt om hur sex och erotik såg ut förr i tiden, samt hur det utvecklats genom åren. Gamla målningar, statyer och skrifter berättar om hur synen på sex och erotik sett ut i olika delar av världen. Alltifrån antika Egypten, Grekland och Rom, till Kung Alfonso XIIIs kollektion av erotiska videor.

Här finns även några ålderdomliga sexleksaker (och en mycket diskutabel “sexmaskin”). Du kan även lära dig om sexrelaterade världsrekord, fetischism och sadomasochism. Besöket kostar runt hundralappen – och då ingår ett glas champagne att sippa på medan du vandrar runt i museet!

stor fallos på sexmuseum i barcelona

Yunessun Spa Resort (Hakone, Japan)

Vem har inte drömt om att få bada i vin?! I Hakone, Japan, kan detta bli verklighet! Yunessun Spa Resort är en Spa-temapark med flertalet kreativa bad! Förutom att bada i vin, erbjuder Yunessun även Green Tea Spa och Coffee Spa! Och nej, man kanske inte badar i 100% vin, te eller kaffe, men baden innehåller faktiskt drycken ifråga och fylls dagligen på genom en “hällnings-ceremoni”. Förutom dryckesrelaterade pooler finns här även ett Nudel-spa, Japansk Sake-spa och en pool inspirerad av medelhavet!

vinbad i japan
spa i japan
Bilder från Hakones turistbyrås hemsida

Prada Marfa (Texas)

En märkesbutik mitt i öknen, kan det bli märk-ligare?! Skämt å sido, denna lilla Pradabutik är en permanent installation skapad av Michael Elmgreen och Ingar Dragset (en dansk & en norrman). Det är alltså inte Prada själv som står bakom verket, men modehuset gav Elmgreen & Dragset lov att använda varumärket.

Prada Marfa ligger ca 42 kilometer nordväst om staden Marfa i västra Texas, USA. Butiken skapades år 2005, men blev vandaliserad redan första natten då flertalet väskor och skor blev stulna (det fanns dock endast högerskor, som i en vanlig skobutik)! Efter en snabb renovering och påfyllning var Prada Marfa som ny igen. Numera finns ett säkerhetssystem i alla väskor som reagerar på om någon vidrör dem. Man kan alltså inte gå in i butiken, utan tanken är att man ska beskåda denna lyxiga lilla låda utifrån, som ett konstverk.

prada marfa
Bild från Prada Groups hemsida

Pommes Frites-museum & Chokladmuseum (Brügge, Belgien)

I den lilla belgiska staden Brügge finns mer än bara mysiga gator, våfflor och öl! Centralt i den gamla stadsdelen hittar du exempelvis Brügges Frietmuseum, alltså pommes frites-museum! Här kan du lära dig allt om pommes frites; från potatisens uppkomst och utbredning, till hur Belgien blivit världsberömt för dessa gula, friterade, stickor! 

pommes frites museum i brygge

Lika centralt i Brügge hittar du chokladmuseet Choco-Story. Det ligger bara 200 meter från pommes frites-museet! Det är samma grundare till de båda, och därmed samma koncept. På Choco-Story kan du lära dig om chokladens historia; om kakaobönans ursprung, hur man började framställa choklad och om chokladens betydelse i samhället. Här finns även en samling av chokladaskar och skålar i porslin, några riktigt häftiga chokladstatyer och en äkta pralintillverkning (som man givetvis får provsmaka)!

chokladmuseet i brygge
Bilder från museernas hemsidor

Cardrona Bra Fence (Nya Zeeland)

Mellan Queenstown och Wanaka hittar man denna upplyftande(!) sevärdhet! Allt började någon gång mellan 1998-99 då förbipasserande turister började lämna BH:ar på ett staket som går längs bilvägen. Allt fler BH:ar lades sedan på, vilket ledde till delade meningar hos Cardronas lokalbor. Vissa ansåg att sevärdheten var både stötande och en trafikfara, medan andra såg det som en rolig och unik grej.

Debatten i media gjorde bara att BH-staketet blev ännu mer populärt! Efter flertalet försök att ta bort underkläderna gav man upp. Uppmärksamheten kring Cardrona Bra Fence hade snart spridit sig världen över och idag hänger här ett tjock lager BH:ar i alla storlekar och former!
Precis vid staketet finns en parkering där man kan stanna för att fota, samt för att ge en donation till Rosa Bandet!

bh-muren i cardrona
bh:ar på en lång mur

Benhuset i Sedlec (Tjeckien)

Detta kapell ligger på kyrkogården tillhörande Allahelgonagravkyrkan i Sedlec, som ligger ca 7 mil öster om Prag. Det är i kapellets ossuarium (benhus) som du hittar dessa vackra utsmyckningar, gjorda av ben från ca 40.000 människor.

Efter digerdödens framfart hade det blivit för trång på kyrkogården, och benen från de avlidna började förvaras i ossuariet. År 1870 gav man František Rint uppdraget att iordningställa ossuariet – och detta blev resultatet! Här finns en ljuskrona som innehåller alla ben i skelettet, girlanger av dödskallar, en altartavla och en vapensköld. Allt gjort av människoben!

Några som besökt detta makabra kapell är Helena och Peter, som driver resebloggen FREEDOMtravel.se. Du kan läsa mer om deras besök här! Det är även deras foto du ser här nedan.

skelettkyrkan i sedlec

Har du besökt någon av dessa sevärdheter och attraktioner? Eller har du besökt andra ställen som är minst lika märkliga som dessa? Dela gärna med dig i en kommentar! 🙂

2 reaktioner på ”8 märkliga & unika sevärdheter i världen!

  1. Kul inlägg! Visst finns det annorlunda sevärdheter! Chokladmuseet i Brygge har vi sett, liksom skelettkyrkan i Sedlec i Tjeckien. Vi har oxå besökt ett grodmuseum i Split och ett snoppmuseum i Reykjavik 😉 PS. Ett tips kan vara att klicka vidare på bilderna från Google så ser du var de ligger och vem som kanske äger dem, Google är ju bara en sökmotor som hjälper en att leta upp fotona. Sagt i all välmening! Önskar ett riktigt Gott Nytt år!

    1. Haha, det var väldigt udda museer det! 😉 Ska leta upp dem om jag ska till Split eller Reykjavik! Tack för tipset, ska göra det! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.