Guider, Italien

9 sevärdheter i Rom du inte får missa!

Det kryllar av häftiga sevärdheter i Rom; antika byggnader, vackra kyrkor, pampiga monument och andra intressanta platser. Men för vilka syften byggdes dessa romerska sevärdheter egentligen? Är de alla värda ett besök? Och hur hittar man dem?

Denna guide är skriven för att skapa en överblick och för att underlätta din navigering mellan Roms alla sevärdheter!

1. Colosseum

Vi börjar med det självklara: ett vistelse i Rom är inte fulländad utan ett besök i den antika amfiteatern Colosseum! Byggnaden har stått här sedan år 80 e.Kr. och berättar en unik historia om det romerska riket. Här inne kan du beskåda vad som finns kvar av arenan, läktarna, trapporna och de bågformade valven. Det finns även flertalet glasmontrar med föremål som hittats vid utgrävningar och i Colosseums avlopp.

Du hittar amfiteatern i centrala Rom, på promenadavstånd från restauranger och andra sevärdheter. Inträde till Colosseum kostar 7.50€ för EU-medborgare mellan 18-25 år, 12€ för 25-uppåt och är gratis för personer under 18 år. I biljetten ingår även inträde till Forum Romanum.

colosseum
inuti colosseum

2. Forum Romanum

Ett stenkast från Colosseum ligger Forum Romanum, vilket är latin för Det romerska torget. Forum Romanum byggdes, likt Colosseum, runt år 80 e.Kr. och var en plats för politiska möten och religiösa ceremonier. Efter romarrikets fall började några byggnader att användas som kyrkor. Därefter har Forum Romanum både fungerat som betesmark åt boskap samt begravningsplats, för att slutligen bli en populär turistattraktion.

Om man ändå tänker besöka Colosseum är ett besök vid detta antika torg ett bra sätt att fördriva resten av dagen, eftersom inträde till Forum Romanum ingår i samma biljett som Colosseum.

utsikt över forum romanum och vittorio emanuele
utsikt över forum romanum och colosseum

3. Vittorio Emanuele (Viktor Emanuel-monumentet)

Denna stora vita marmorbyggnad är uppförd (och uppkallad) till ära av Italiens förste kung. Viktor Emanuel-momumentet ligger vid Piazza Venezia och därmed vägg i vägg med Forum Romanum. Framför byggnaden står en staty av Viktor Emanuel ridandes på sin häst. Precis nedanför statyn finns Den okände soldatens grav, där en oidentifierad soldat från Första Världskriget ligger begravd.

Inuti Viktor Emanuel-monumentet finns museet Museo Centrale del Risorgimento samt kontoret för Italiens kulturarv. Letar man en bra utsiktsplats i Rom ska man ta hissen upp till Vittorio Emanuels tak. Mot en liten avgift får man 360 graders vy över centrala Rom! Här uppifrån ser man rakt ner i Forum Romanum, med Colosseum i bakgrunden. Tittar man åt andra hållet skymtar man Vatikanstaten, och ett tränat öga kan även urskilja Phanteon.

vittorio emanuele byggnad
utsikt över forum romanum fårn vittorio emanueles palats

4. Spanska Trappan

Spanska Trappan ligger i centrala Rom, bara 650 meter från Fontana di Trevi. Via trappstegen tar du dig upp till kullen Pincios och kyrkan Santissima Trinita dei Monti. Det svenska namnet kommer från torget vid Spanska Trappans fot: Piazza di Spagna. På italienska är dock trappan uppkallad efter kyrkan på dess topp, och heter därmed Scalinata della Santissima Trinità dei Monti.

Ironiskt nog var det Frankrike som stod för de ekonomiska medel som Spanska Trappan byggdes med. Trappan har tre plan, vilket sägs spegla Treenigheten, och används både som färdväg och som en allmän plats för människor att mötas på.

spanska trappan

5. Fontana di Trevi

Denna berömda fontän ligger vid torget Piazza di Trevi och är en av Roms populäraste turistattraktioner. Filmen Det Ljuva Livet, där svenska Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi, satte sevärdheten på kartan världen över. Med endast 650 meter till både Spanska Trappan och Pantheon ligger Fontana di Trevi väldigt centralt.

Stenfigurerna på fasaden har alla något med vatten att göra. I mitten ses Okeanos, som enligt grekisk mytologi var en vattenström som flödade runt hela världen. De två häststatyerna symboliserar vattnets två personligheter: en vild och en lugn.

Glöm inte att kasta ett mynt i Fontana di Trevi; enligt legenden försäkrar det att du någon gång kommer tillbaka till Rom!

fontana di trevi fontän
fontana di trevi

6. Kapucinermunkarnas kryptor

De kusliga kryptorna under kyrkan Santa Maria della Concezione dei Cappuccini är en ganska okänd sevärdhet i Rom. Det låter nästan respektlöst att kalla det för sevärdhet, med tanke på att det i kryptorna finns skelettdelar från ca 3.700 kapucinermunkar. Besöksmål kanske är ett bättre ord.

Kryptorna består av sex små rum, i vilka skeletten är uppsatta i olika formationer. I taket hänger exempelvis ljuskronor gjorda av människoben. Munkarna som skapat kryptorna försäkrar att tanken inte är att skrämma eller förnedra, utan att påminna om hur kort jordelivet är. Det finns en text i kryptorna som lyder: “What you are now we used to be; what we are now you will be…” Om inte det ger en rysningar så vet jag inte vad som gör.

Man når skelettkryptorna genom att betala in sig i kyrkans museum. Kyrkan ligger på gatan Via Vittorio Veneto, och inträdet kostar 8,50€ för vuxna och 5€ för personer under 18 och över 65 år.

7. Pantheon

Uppfört runt år 115-125 e.Kr. och nästintill intakt än idag gör Pantheon till den bäst bevarade byggnaden från antika Rom. Pantheon var från början ett tempel tillägnat gudarna, men används sedan 600-talet som en kyrka. Förutom att verka som tempel och kyrka ligger även några kända personer begravda i Pantheon, bland annat kung Vittorio Emanuele och konstnären Rafael.

Pantheon ligger på torget Piazza della Rotonda, och är en större byggnad än vad många tror. Byggnaden är hela 58 meter hög, vilket är 10 meter högre än Colosseum! Pantheons kupolformade tak har ett runt hål högst upp, vilket var den enda ljuskällan innan elektriska lampor placerades i byggnaden.

Inträde till Pantheon är gratis för alla.

utsidan av pantheon

8. Castle Sant' Angelo

Denna runda borg känner du kanske igen om du sett Änglar och demoner, där Tom Hanks hittar en hemlig tunnel från Castle Sant’ Angelo till Vatikanen. Borgen var ursprungligen ett masoleum till kejsar Hadrianus, men har senare agerat kapell, fängelse och skyddsfäste för påvar. Numera är Castle Sant’ Angelo ett museum. Närheten till Vatikanstaten gör det passande att besöka Castle Sant’ Angelo i samband med ett besök i Peterskyrkan.

Inträdet kostar 10,50€ för EU-medborgare mellan 18-25 år, 15,50€ för 25-uppåt och är gratis för personer under 18 år.

castle sant angelo med bro

9. Peterskyrkan i Vatikanstaten

Även om Peterskyrkan faktiskt ligger i Vatikanstaten, är det en sevärdhet man inte bör missa under sitt besök i Rom. Till Vatikanstaten kan du ta dig via buss, taxi eller genom att promenera – vilket jag tycker är det roligaste sättet att ta sig runt i en stad.

Inträde till Peterskyrkan är gratis, men kön till entrén kan bli extremt lång, så jag rekommenderar att vara där kl. 7 vid öppning. Jag var där kl 9, och dessutom var det påsk, så jag köade i 3 timmar!

Väl inne i Peterskyrkan möts man av en otroligt mäktig, och vackert utsmyckad, kyrksal. Man kan även gå ner i kryptan och se gravmonumenten för de tidigare påvarna. Mot en avgift kan man ta hissen upp till taket där man har en fantastisk utsikt över Vatikanen!

utsidan av peterskyrkan
altare i peterskyrkan

Fler tips om Rom: På Bacco Tours hemsida hittar du tips på gratis aktiviteter i Rom

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.