Bali, Giliöarna

Cykeltur runt Gili Trawangan

De flesta som besöker Gili Trawangan åker till den östra sidan av ön. Här ligger de flesta hotell, restauranger, barer och utflyktsarrangörer. Men även den västra sidan är värd ett besök, särskilt eftersom det är så smidigt att ta sig dit – och tillbaka igen. Gili Trawangan är nämligen bara ca 4 km² stor, och man kan lätt ta sig runt ön på cykel. Vi hyrde cyklar av vårt hotell Gili Breeze för 40.000 IDR och gav oss sedan iväg!

David står vid våra cyklar vid stranden på Gili Trawangan.

Vi cyklade norrut från huvudgatan och hade först lite problem med att hitta rätt väg. Men eftersom Gili Trawangan är så litet är det nästan omöjligt att köra fel någon längre sträcka. Dessutom möter man ofta andra backpackers ute på samma uppdrag, så man kan gå ihop ett gäng och leta efter rätt väg tillsammans.

Ganska snart cyklade vi förbi en restaurang med färgglada fönsterluckor, och efter några minuters gång längs en väldigt sandig “väg”, kom vi fram till huvudvägen på västra Trawangan. Härifrån var det mycket lättare att hitta.

färgglada fönsterluckor i trä.
häst och vagn står stilla vid vägen.

Cykla runt hela Gili Trawangan

Huvudvägen på Gili Trawangans västra sida följer, precis som på den östra, strandkanten hela vägen. När man kommit förbi den norra kortsidan är det alltså bara att följa denna huvudgata, som så småningom leder tillbaka dit man började. På Trawangans västra sida finns det flera hotell och restauranger, men här bor fler par och medelåldern är lite högre än på den festliga östsidan. Atmosfären är lugnare och tempot lägre.

Efter ett tag stannade vi till vid stranden. Sanden här är mjuk och vit men havsbottnen består till större del av korall, vilket gör det svårt att bada utan att få ont i fötterna. Detta kanske är en anledning till varför den östra sidan blivit populärare bland besökare.

Vägen här var inte alls lika trafikerad som på andra sidan ön; några få hästvagnar åkte förbi då och då, och vi mötte några andra cyklande turister, men annars var det väldigt lugnt. Vi mötte även en kille som red barbacka på en häst. Livet här verkade helt enkelt vara lite mer avslappnat och bohemiskt, jämfört med östra Trawangan.

stranden på Gili Trawangan.
kille på häst på Gili Trawangan.
havet och stranden på Gili Trawangan.
jag står och håller i min cykel på stranden på Gili Trawangan.

Juicepaus på strandrestaurangen Pink Coco

Efter ett tag blev vi törstiga och letade efter ett mysigt ställe att stanna på. När vi såg de rosa borden och kuddarna på strandrestaurangen PinkCoco visste vi att vi hittat rätt! Denna strandrestaurang var tom så när som på tre andra gäster, så vi parkerade våra cyklar och slog oss ner i solstolarna vid havet. Vi beställde varsin fruktjuice och bara slappade. Vi hade ju trots allt semester.

Några meter ut i havet fanns en gungställning med två gungor. Dessa kan ses lite här och var på Gili Trawangans västra sida, och är ett härligt sätt att så kyla ner sig utan att behöva gå omkring på den hårda korallbottnen. Tidvattnet bestämmer om du blir blöt om rumpan eller inte.

strandrestaurangen Pink Coco på Gili Trawangan.
två juiceglas på en träback på stranden.
solstolar på strandrestaurangen Pink Coco.
jag står upp på en gunga i havet.

Tillbaka till östra sidan av Gili Trawangan

När vi fortsatte vår cykeltur insåg vi att vi hade cyklat längre än vi trott – det hade gått så snabbt att ta sig runt ön! Inom 10 minuter rundade vi den södra kortsidan och möttes av fler människor, fler hästar och högre musik. Det var nästan omöjligt att cykla nu, vi behövde stanna hela tiden. Den östra sidans liv och rörelse gör att gång är det bästa färdsättet.

Vill man byta östra Gili Trawangans fartfyllda miljö mot en lugnare, tystare och mindre folktät omgivning, är en cykeltur till västra Trawangan en optimal utflykt! I princip alla boenden på Gili Trawangan erbjuder cykeluthyrning, för mellan 30-50.000 IDR.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.