Bali, Giliöarna

Åka båt mellan Gili Trawangan, Air och Meno – tidtabell & priser

De tre Giliöarna Trawangan, Air och Meno ligger väldigt nära varandra, och det går snabbt att åka båt mellan dem. Det klurigaste är att veta när dessa båtar faktiskt går. Indonesiens båttrafik är inte direkt känd för att hålla exakta tider (och informationen kring detta kan vara svårtydd), så därför tänkte jag dela med mig av hur man enklast kan ta sig mellan Giliöarna – och vad det kostar.

båt mellan gili trawangan, air och meno.

Tidtabell för Trawangan, Air och Meno

Alla Giliöar har ett slags kontor vid sina respektive hamnar. Det är inte stort, men det finns där. Vid dessa kontor hittar du tidtabellen för alla båtar som trafikerar mellan Giliöarna och kan även köpa dina biljetter.

Det finns tre olika sorters båtar mellan Giliöarna; island hopping, speed boat eller privatbåt (charter). Island hopping går endast några enstaka tider per dag, medan speed boat går 8 gånger om dagen. Från Gili Air går det dessutom en lokalbåt till Bangsal på Lombok.

Båt från Gili Air

Island hopping-båtar från Gili Air till Meno och Trawangan går kl. 08.30 och 15.00.
Priset är 35.000 IDR till Meno och 40.000 IDR till Trawangan.

Båt från Gili Meno

Island hopping-båtar från Gili Meno till Trawangan går kl. 08.45 och 15.15. Båtar från Gili Meno till Air går kl. 10.15 och 16.15.
Priset är 35.000 IDR till båda öarna.

Båt från Gili Trawangan

Island hopping-båtar från Gili Trawangan till Meno och Air går kl. 09.30 och 16.00.
Priset är 35.000 IDR till Meno och 40.000 IDR till Air.

Båt från Gili Air till Bangsal (Lombok)

Den lokala båten från Gili Air till Bangsal på Lombok går kl. 08.30 och kostar 35.000 kr. Det finns även en öppen tid som går när båten har minst 40 passagerare. Priset för denna båt är 12.000 IDR. När vi besökte båtkontoret på Gili Air var 08.30-båten förtäckt med en papperslapp på en av tidtabellerna. Om detta betyder att den båten var inställd för dagen, för säsongen, eller inte alls, låter jag vara osagt. 

båthamnen och tidtabell på gili air.
tidtabell för båtar mellan gili trawangan, air och meno.

Att tänka på när du ska åka båt mellan Giliöarna

Att åka båt mellan Giliöarna kan verka lite krångligt, men så länge man inte har någon stress så går det bra. Tänk på att även om det finns tidtabeller så följs de inte alltid – ibland på grund av förseningar och ibland på grund av att tiden ändrats permanent, men de fysiska tabellerna har inte uppdaterats.

På tiden för speed boat mellan Giliöarna står det “8 times a day”. Vill man veta aktuella tider behöver man fråga vid båtkontoret, men det brukar vanligtvis vara ca en timme mellan varje båt. Observera att båtarna även kan gå tidigare än utsatt tid, inte bara senare (även om det oftast blir senare).

Vi åkte island hopping från Gili Air till Meno kl. 08.30 och tog speed boat tillbaka ca kl. 14. Vi märkte ingen större skillnad på dessa båtar, varken bekvämlighetsmässigt eller tidsmässigt. De skiljer sig dock i pris, men i övrigt var båtarna i princip desamma. Hur lång tid färden tar kan även bero på väder och antal passagerare, inte bara på vilken sorts båt det är. Ska man bara åka denna korta sträcka spelar det alltså ingen roll om man väljer island hopping eller spead boat.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.