Italien

Venedig – inspiration från en av Europas mest romantiska städer

Drömmer du om att någon gång besöka Venedig? Denna unika stad sägs ofta vara en av Europas mest romantiska städer. Att åka gondol i Venedig står på mångas bucketlist, och när man strosar runt bland kanaler och söta stenbroar kan man inte annat än bli kär. Om inte i resesällskapet så blir man i alla fall kär i Venedig! Här kommer några inspirerande bilder, och små tips, från denna magiska stad!

största kanalen i venedig sett från Rialtobron.
två stilla gondoler i kanalen, framför en stenbro.

Kanaler och broar i Venedig

Att promenera runt bland gränder, kanaler och broar är ett måste i Venedig. Hela staden är uppbyggd på kanaler, så man har egentligen inget val. Men vilken tur då att det är en helt fantastiskt aktivitet! Man ser allt möjligt vackert bara av att promenera i Venedig. Ta dig tid att stanna till, insupa atmosfären – och glöm inte bort att pausa för en italiensk cappuccino på något mysigt café.

båtar i kanalen.
en båt i kanalen i venedig.

Tips! Tänk på att det ofta är många turister i Venedig under högsäsong. Ett tips är att gå upp tidigt på morgonen för att få gatorna och kanalerna för dig själv. Perfekt om du vill fota utan att andra människor är med på bilderna, eller vill dricka morgonkaffet i lugn och ro!

en stenbro över en kanal i venedig.
en båt ligger stilla i kanalen.

Åka gondol i Venedig

Det finns en sak som man bara måste göra i Venedig – just precis; åka gondol! Gondoler fungerar lite som taxis, det är bara att fråga en ledig gondolförare om ni kan åka med honom eller henne (av någon märklig anledning är det oftast en honom). Att åka i en privat gondol kostar 80 EUR, och vill man åka på kvällen kostar det 120 EUR.

Gondolturerna är 25-35 minuter långa, men det brukar gå bra att förlänga turen ytterligare 20 minuter om man betalar 40 EUR extra.

man står i sin gondol i kanalen.
en gondolförare står i sin gondol.

Tips! Har du ont om pengar, men ändå vill åka gondol? Bege dig till hamnen vid Markusplatsen, därifrån åker gemensamma gondoler för ungefär hälften av priset för en privat gondol. Ni åker då ca 6 personer i samma gondol. Dessa gemensamma gondolturer brukar avgå en utsatt tid, ungefär varje halvtimme. Prata med gondolförare i hamnen så hjälper de dig.

en gondolförare i venedig.
gondoler ligger i kanalen, en gondol åker förbi dem.
utsikt över havet och hamnen i venedig.

Vad får man se under en gondoltur i Venedig?

När man åker gondol i Venedig är det bara att luta sig tillbaka och hänga med. Man har ingen aning om vilken rutt gondolföraren väljer, eller vad som döljer sig bakom nästa krök. Det enda man vet är att man får en unik upplevelse, och att man får se massor av söta hus och broar. Ibland får man även uppleva något mer ovanligt, som att en gondolförare tappar åran i kanalen eller möte med ett helt bröllopssällskap.

två gondoler möts i kanelen i venedig.
gondolen åker under en bro i venedig.
en åra flyter i kanalen.
en gondolförare tar upp en åra ur kanalen.
ett vackert stenhus sett från gondolen.
ett bröllopspar kliver ner i en båt i kanalen.

Rialtobron - Venedigs mest kända bro

En av de främsta sevärdheterna i Venedig är Rialtobron. Det är den stora vita bron som man ofta ser på bilder eller vykort från Venedig. Rialtobron är väl egentligen inte superspeciell, men den är rätt vacker. Bron går över den största kanalen i Venedig (Canal Grande), så det är inte här som gondolerna åker. Du ser därmed Rialtobron bäst från marknivån. Ta en promenad över bron och stanna vid de små souvenirbutikerna som finns längs hela bron.

Tips! Tänk på att souvenirerna är allra dyrast i de främsta turistområdena. Bege dig till utkanterna av Venedig för samma souvenirer till bättre priser.

Rialtobron i venedig.

Markuskyrkan på Markusplatsen

Den mest kända kyrkan i Venedig är Markuskyrkan. Den ligger på Markusplatsen (surprise!) och är en av de största turistattraktionerna i Venedig (förutom gondoler, såklart). Markuskyrkan tillhör den romerska-katolska kyrkan och uppfördes år 1094. Entrén till Markuskyrkan är gratis, vilket är perfekt om du reser på en budget!

markuskyrkan i venedig.

Tips! Du kan betala 2-3 EUR för att besöka skattkammaren eller närliggande Sankt Mark’s Museum. Vill du uppleva den bästa utsiktsplatsen i Venedig kan du köpa inträde till klocktornet i Markuskyrkan. Det kostar ca 12 EUR och du får se hela Venedig från ovan!

markuskyrkan i venedig.

Jag hoppas att du genom dessa bilder har drömt dig bort till Venedig för en stund, och att du kommer besöka denna underbara stad någon gång i livet. Kanske har du redan varit här? Berätta gärna i en kommentar vad du tyckte var roligast, märkligast eller mest spännande med denna unika stad!

Läs mer om Italien: 9 sevärdheter i Rom du inte får missa!

4 reaktioner på ”Venedig – inspiration från en av Europas mest romantiska städer

  1. Vi åkte in gondol när vi var i Venedig, vilket är det enda jag ångrar med den resan!
    Jag tyckte att det var dyrt att glida runt i en båt, så det blev inte att vi gjorde det. Och troligtvis så kommer jag aldrig att åka tillbaka dit, så det var bara korkat att bli dum-snål!

    1. Förstår dig, har också varit med om gånger då jag i efterhand insett att jag varit dum-snål😅 Det är ju rätt dyrt med privat gondol, och känner man att det är lite väl saftigt så kan man åka gemensam gondol för typ halva priset😀 Vem vet, du kanske besöker Venedig igen en vacker dag?😊💫

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.