Budapest

Gellértbadet – ett av de bästa termalbaden i Budapest

Ungern är känt för sina vackra termalbad, varav Gellértbadet och Széchenyibadet är de två mest kända. Under en weekend i Budapest hinner man enkelt med ett besök på något av dessa (eller båda om man så vill), eftersom baden ligger väldigt centralt. Vi gjorde ett besök på Gellértbadet under vår weekend.

Gellértbadet ligger i södra Budapest och slog upp dörrarna 1918. Badhuset ligger i en pampig stenbyggnad vid Donau, som även inhyser ett 4-stjärnigt hotell. Här finns 8 publika pooler, varav 6 är inomhus och 2 utomhus. Förutom termalbad erbjuder Gellértbadet även massage, manikyr, pedikyr och privata pooler. 

Inträde till Gellértbadet

Inträde till Gellértbadet kostar 190 kr på vardagar och 200 kr på helger, och då ingår även ett skåp som låses genom en kodad armbandsklocka. Man kan även köpa inträde som inkluderar en låsbar ombyteskabin, vilket kostar ca 215 kr. Det finns dock gratis kabiner vid skåpen, så om man inte har en stor resväska att låsa in är det ingen poäng med att betala för en ombyteskabin.

Det kan vara bra att veta att det inte finns några omklädningsrum på Gellértbadet utöver dessa ombyteskabiner. Det är alltså inte uppdelat mellan män och kvinnor.

vattenkran i gellertbadet

Gellértbadets inomhuspooler

Det finns 8 publika pooler på Gellértbadet, men några kan vara lite kluriga att hitta. Badhuset har många trappor och slingriga korridorer som gör en smått förvirrad, och det är inte jättebra skyltat. Huvudpoolen är dock ganska lätt att hitta; det är den största inomhuspoolen på Gellértbadet och den har en klassisk rektangulär form. I denna pool är det krav på badmössa, vilket man kan köpa i receptionen intill. Poolen kantas av romerska pelare och har ett vackert ljussken från glastaket ovanför. Taket är öppet till andra våningen, som omges av vita balkonger med utsikt ner mot poolen.

Bredvid huvudpoolen finns en 36-gradig termalpool, med nedsänkta sittbänkar av sten. Till skillnad från huvudpoolen var det proppfullt med människor här. Kanske för att ingen hade köpt badmössa, eller för att denna pool hade en behagligare temperatur.

huvudpoolen i gellertbadet
huvudpoolen i gellertbadet sett från ovan

Termalpooler i vacker Art Nouveau-stil

Från huvudsalen kan man gå vidare till två andra rum med termalpooler, genom att svänga vänster eller höger i vardera hörn av huvudsalen. Därefter följer du en smal gång för att så småningom komma fram till ett vackert rum med högt i tak, dekorerat i Art Nouveau. Det finns två termalpooler i varje rum- och rummen ser nästan identiska ut, vilket kan vara rätt förvirrande.

Det ena rummets pooler är 36 respektive 40 grader varma, medan det andra rummet har temperaturer på 35 respektive 38 grader. Här finns det alltså en temperatur för varje smak! I dessa vackra rum finns även duschar, en liten ”isvak” och ångbastu. Av alla pooler på Gellértbadet tyckte vi bäst om dessa, tack vare deras härliga temperaturer (40 grader, ja tack!) och deras vackra dekorationer.

rum med varma pooler i gellertbadet
rum med varma pooler i gellertbadet
varm pool på gellertbadet

Gellértbadets utomhuspooler

Gellértbadet har två utomhuspooler; en stor simbassäng och en mindre termalpool. Det var nästintill tomt i den stora bassängen denna dag. Kanske för att vädret inte var det bästa och att denna bassäng inte var särskilt varm jämfört med de andra poolerna. Runt om bassängen går en hög stenmur. I mitten av muren finns en fontän med olika etapper, där vattnet ska falla ända från murens topp. Denna fontän var dock avstängd vid vårt besök, vilket skapade en allmän “lågsäsongs-känsla” vid Gellértbadets utomhuspooler.

Den varma utomhuspoolen var desto populärare! Den behagliga värmen och den lilla storleken gjorde att det var väldigt trångt i denna pool, och även om vi lyckades knipa två platser vid kanten hade en större utomhuspool inte skadat.

utomhuspool gellertbadet
varm utomhuspool gellertbadet

Missa inte att besöka de historiska termalpoolerna på Gellértbadet eller Széchenyibadet om du har vägarna förbi Budapest! Men var beredd på att det kan vara mycket turister och väldigt trångt. Därför rekommenderar jag att åka hit en vardag (fredagen på en weekend), och var här vid öppning eller strax innan stängning.

Nästa gång ska vi testa Széchenyibadet, så får vi se vilket badhus vi gillar bäst!
Har du besökt båda? Vilket föredrar du?

2 reaktioner på ”Gellértbadet – ett av de bästa termalbaden i Budapest

  1. Vi har besökt båda. Gillar båda, men vår favorit blev absolut Szechenyibadet. På det sistnämnda kom vi ngn timme innan stängning, det var vi och gubbarna som spelade schack, fantastiskt mysigt./ Pernilla

    1. Det låter underbart! Ska besöka Szechenyibadet nästa gång jag är i Budapest! Har hört mycket bra om det. 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.