Budapest

Mattiaskyrkan & Fiskarbastionen på Castle Hill

Budapest är ett populärt resmål för en weekend, och en av Europas huvudstäder som jag längtat efter att få besöka. År 1873 blev Budapest resultatet av en sammanslagning av städerna Buda och Pest, som tidigare varit åtskilda av floden Donau.

Budapest är ett billigt resmål för oss svenskar och bjuder på många vackra sevärdheter. Vi inledde vår weekend med ett besök vid Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen; två mäktiga byggnader på Buda-sidan.

Mattiaskyrkan - en av Europas vackraste kyrkor

Mattiaskyrkan ligger högst uppe på Castle Hill, och började byggas under 1200-talet. Den är uppkallad efter Kung Matthias som regerade i slutet av 1400-talet, men hette ursprungligen The Church of Our Lady. Mattiaskyrkan har även agerat moské under den turkiska ockupationen. Trots att jag inte är religiös är jag väldigt fascinerad av kyrkor. Det är något speciellt med gamla, historiska, byggnader och kyrkor har alltid så otroligt rika detaljer och vacker arkitektur. Jag älskar exempelvis Mattiaskyrkans färgglada tak!

mattiaskyrkan i budapest
mattiaskyrkan i budapest
jag vid mattiaskyrkan

Fiskarbastionen - en fästning från sagans värld

Fisherman’s Bastion, eller fiskarbastionen, är en liten fästning precis bredvid Mattiaskyrkan och vid sluttningen av Castle Hill. Sin gamla byggnadsstil till trots är Fiskarbastionen inte så gammal som man kan tro. Fästningen uppfördes mellan 1895-1902 i samband med att Ungern firade 1000 år som stat. Vill man gå upp på Fiskarbastionen kostar en biljett ca 22 kronor, och uppifrån fästningen har man en fantastisk utsikt över Donau och det pampiga parlamentshuset på andra sidan floden.

Fiskarbastionens torn är sockersöta och för tankarna till Disneysagor eller Game of Thrones. I det största tornet finns en restaurang, som förmodligen har den bästa utsikten av alla restauranger i Budapest. Både Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen är en del av det UNESCO världsarv som omfattar hela Castle Hill och Donaus flodområde.

fiskarbastionen i budapest
fiskarbastionen i budapest
fönster i fiskarbastionen
jag i fönster i fiskarbastionen
utsikt över budapest
torn i fiskarbastionen
fiskarbastionen på castle hill

Budapests gamla stadsdel

Uppe på Castle Hill finns inte bara kyrkor och fästningar, utan här finns även mysiga gator med söta, färgglada, stenhus. Vi tog en promenad runt kvarteren och passerade bland annat den vackra byggnaden för Ungerns Nationalarkiv. Här finns alla gamla personregister och även utställningar om Ungern genom tiderna. Om du har förfäder från Ungern, eller är intresserad av ungersk historia, är detta en plats att besöka.

Dessa gator är Budapests motsvarighet till Gamla Stan. Till skillnad från Pest-sidan har detta område inga nattklubbar eller moderna shoppingbutiker. Här är det mysiga restauranger, caféer och souvenirbutiker som dominerar. Med detta följer givetvis fler turister, men gatorna var faktiskt väldigt tomma när vi gick omkring här.

hus på budasidan
hus på budasidan
restaurang på budasidan
gata på budasidan

2 reaktioner på ”Mattiaskyrkan & Fiskarbastionen på Castle Hill

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.