Budapest

Metropolitan Ervin Szabó Library & rosa rosor på Vintage Garden

I den södra delen av centrala Budapest, i ett palats som en gång var hem till adelsfamiljen Wenckheim, ligger Metropolitan Ervin Szabó Library. Palatset byggdes i stilen neo-barock och färdigställandet tog hela 50 år; från mitten av 1800-talet till 1904.

Budapests kommun köpte palatset 1931 och omvandlade det till ett bibliotek. Den gamla matsalen, den pampiga bankettsalen och det mörka rökrummet; alla är idag omgjorda till studiesalar för allmänheten.

metropolitan ervin szabo bibliotek
metropolitan ervin szabo huvudsalen
metropolitan ervin szabo studiesal med ljuskrona

Gömt inuti ett modernt bibliotek

När man kommit innanför Ervin Szabós entré är det svårt att tro att det skulle dölja sig storslagna salar från 1800-talet där inne. Det ser nämligen ut som ett helt vanligt bibliotek. Och det är precis vad det är. Den gamla delen kallas “Palace” och för att komma dit (om man inte har ett bibliotekskort) måste man köpa en biljett. Inträde till bibliotektspalatset kostar ca 14 kronor, vilket man betalar i receptionen.

Ta sedan hissen eller trapporna upp till våning 4. Även här ser biblioteket helt modernt ut, och man kan verkligen inte ana att det finns flera gamla festsalar runt hörnet. Går man sedan runt hörnet känns det som att gå genom garderoben i Narnia. Man kommer till en helt annan värld.

Tänk bara på att salarna används av studenter, så visa respekt genom att vara tyst.

mörka salen i metropolitan ervin szabo
soffor i metropolitan ervin szabo library
metropolitan ervin szabo lilla rummet med soffor

Omringad av rosor på Vintage Garden

Efter vårt kulturella besök på Ervin Szabó tog vi en promenad runt Budapest. Morgonens regn hade nu övergått till solsken. Lagom till lunch hittade vi en väldig unik restaurang i Budapests judiska kvarter.

Fylld med rosa rosor i mängden lyser restaurangen Vintage Garden upp som en sommaräng från sagans värld. I taket hänger ljuskronor i silver och ett hörn står en naturvit vespa med rosor i korgen och rosetter på handtagen. En dröm för den som älskar rosa. Och väldigt instragramvänligt.

vintage garden i budapest
moped på vintage garden budapest

14 sorters lemonad

Vintage Garden är en puderrosa dröm med en huvudsal som liknar en innergård. Glastaket släpper in massvis med ljus och man får nästan känslan av att vara på ett bröllop. Under vår lunch här bevittnade vi två möhippor, och vespan får stå modell i hundratals foton.

Vi beställde soppa och lemonad till lunch. Just lemonad är en av Vintage Garden’s specialiteter, det finns nämligen 14 olika lemonadsmaker! Vad sägs om fläder-, lavendel- eller jordgubbslemonad? Om du letar en unik, romantisk och instagramvänlig restaurang i Budapest så är Vintage Garden det optimala valet!

restaurang vintage garden
lunch på vintage garden
jag på vintage garden

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.