Inför resan, Nordön, Nya Zeeland, Sydön

Budget för att resa i Nya Zeeland – Hur mycket pengar behöver man?

Det är alltid svårt att veta hur mycket pengar det kommer att gå på en resa. Och ju längre resa, desto svårare att planera sin budget. Som backpacker kan man spendera veckor, en månad eller till och med flera månader i Nya Zeeland, vilket gör det svårt att i förväg veta hur mycket pengar man behöver.

Jag och David spenderade 8 månader i detta vackra land, och här är våra bästa tips för att räkna ut din budget för att resa i Nya Zeeland!

1. Hur länge planerar du att stanna?

Det första att fundera på när man beräknar budget för att resa i Nya Zeeland är hur länge man tänker stanna. Är det bara 2-3 veckor i samband med att du besöker andra länder, eller tänker du stanna flera månader? Kanske ett år?

Det kan såklart vara svårt att veta i förväg om man kommer att gilla landet eller inte, och ibland vill man kunna vara spontan och inte planera så långt framåt. Men faktum kvarstår att du behöver en utresebiljett från Nya Zeeland för att kunna ta dig in i landet, därför behöver du bestämma detta innan din ankomst. Observera att detta inte gäller om du reser med Working Holiday-visum, då behövs ingen utresebiljett. 

När du bestämt ditt utresedatum är det enklare att budgetera, eftersom du nu vet hur många nätter du behöver boende och hur många dagar du behöver köpa/laga mat.

snötäckt brygga i nelson lakes nationalpark.

2. Hur ska du ta dig runt?

Nästa steg är att fundera på hur man ska ta sig runt i Nya Zeeland. Ska du åka buss med ett bussbolag anpassat för backpackers? Eller vill du hellre köra bil för maximal frihet? Om du väljer bil; ska du hyra eller köpa?

Åka buss i Nya Zeeland

Det finns flera olika busspass att köpa beroende på hur länge du vill stanna. Du kan även välja om du vill åka enbart runt Nordön/Sydön eller genom hela landet. De främsta bolagen är KiwiExperience, Stray och InterCity. Jämför deras resrutter, priser och läs recensioner för att hitta din favorit. Fördelen med att köpa busspass är:
1) Man kan köpa det långt i förväg, så du behöver inte ta pengar från din reskassa. 
2) Du vet redan innan ankomst vad din transport kommer att kosta.
Med busspass blir det alltså lättare att planera resans totala budget.

Jag rekommenderar buss om du planerar att stanna 2-6 veckor i Nya Zeeland. Det är smidigt och bekvämt; du behöver inte bekymra dig om att hitta rätt vägar eller att köra i vänstertrafik. Gillar du dessutom att träffa andra backpackers är buss ett bra val!

Köra bil i Nya Zeeland

Hyra bil är ett bra alternativ om du stannar minst 4 veckor. Då hinner du vänja dig vid trafiken tillräckligt för att också kunna njuta av resan. Nya Zeelands vägar är ofta smala och kurviga, vilket kombinerat med vänstertrafik ger en rätt spännande körupplevelse som kan kännas lite nervkittlande för den som är ovan. Men efter någon vecka har du vant dig.

Köpa bil är att föredra om du tänker stanna 3 månader eller längre. Då hinner du få ordning på alla papper, fixa försäkring och har även tid att sälja bilen när du ska lämna landet. Egen bil ger maximal frihet och är även det mest ekonomiska alternativet om du ska stanna flera månader eller ett helt år. Många bilar som säljs via backpackers har en inbyggd säng och kan därmed också agera boende = ännu mer pengar att spara!

Cirkapris busspass 2-3 veckor: 2.500-5.000 kr

Cirkapris busspass 4-6 veckor: 5.500-9.500 kr

Cirkapris hyrbil: 20.000-30.000 kr för 4 veckor (beroende på bilens storlek)

Köpa begagnad bil: Kostar mellan 10.000-50.000 kr, beroende på bilens årgång, storlek, standard, vilka saker som ingår, vilken säsong det är, samt huruvida den är self-contained eller inte. Vanligtvis ligger priset för begagnade backpackerbilar mellan 15.000-30.000 kr.

bil vid bergen i nya zeeland

3. Vad vill du göra i Nya Zeeland?

Hur mycket pengar man behöver beror till stor del på vad man vill göra i Nya Zeeland. Om du vill testa på så många aktiviteter som möjligt; bungy jump, fallskärmshoppning, kajak, rafting, m.m – då behöver du en större budget än om du enbart vill vandra, hänga på stranden och göra andra gratis naturupplevelser. Du kanske inte är intresserad av extremsporter eller vandring, utan vill festa och träffa andra backpackers? Det kostar också en del. Fundera alltså innan på vad du/ni vill göra i Nya Zeeland och vad det kostar. 

Cirkapris fallskärmshoppning:
1.500-2.500 (enbart hoppet)
2.500-4.000 kr (med GoPro-video och foton)

Cirkapris bungyjump:
1.200-1.700 kr (enbart hoppet)
1.700-2.200 kr (med GoPro-video och foton)

Cirkapris guidad kajakutflykt: 500-1.500 kr

Cirkapris öl/cider i butik: 15-30 kr

Cirkapris öl/cider i bar: 50-80 kr

fallskärmshopp i abel tasman.

4. Hur kommer du att bo och leva under resan?

Största delen av en budget för att resa i Nya Zeeland hänger på vilken livsstil man har under resan, alltså hur man väljer att bo, vad man väljer att äta och vad man i övrigt lägger sina pengar på. Tänker du laga alla måltider själv under hela resan? Eller vill du äta ute varje dag?

I Nya Zeeland är det som sagt otroligt billigt att bo i sin bil, och övernattar man på naturcampingar (enkla, obemannade, campingplatser i naturen) så kan det till och med vara gratis! Kolla in mina campinguider över Nordön och Sydön för tips på billiga campingplatser!

Om man istället åker buss behöver man ta in på hostels. Hostels i Nya Zeeland kan ha privata rum, men de har framförallt dorms, alltså sovsalar, med olika många sängar i. Det kan finnas mellan 4-18 sängar i ett rum. Rummet med flest sängar brukar alltid vara det billigaste alternativet, men vill man inte dela rum med 17 andra backpackers (varav några inte duschat på x antal dagar, några har sex i sängen bredvid och några kommer hem kl 04.00 och tänder taklampan) så kan det vara värt att välja ett dyrare rum med färre sängar.

Fundera på hur du vill bo och äta under resan, och prata ihop dig med eventuella resekompisar så att alla är överens.

Cirkapris hostelnatt: 100-500 kr/person (beroende på antal sängar i rummet)

Cirkapris campingplats på vanlig camping: 100-200 kr/natt

Cirkapris campingplats på naturcamping: 0-65 kr/natt

Punakaiki beach hostel.

5. Så vad behöver man för budget i Nya Zeeland?

Tja, det diplomatiska svaret är att det beror på hur länge man ska stanna i Nya Zeeland, hur man kommer att bo och vad man vill göra. 

Det icke diplomatiska svaret är att man bör räkna på mellan 4.000-6.500 kr/vecka. Då är boende, mat och aktiviteter/sevärdheter inräknat. Men planerar du att göra många extremaktiviteter som fallskärmshoppning, bungyjump och liknande, så kommer denna kostnad att gå upp med några tusenlappar. Samma sak gäller om du tänker äta ute alla måltider varje dag.

För en månad i Nya Zeeland bör man alltså räkna med en budget på mellan 15.000-25.000 kr. Då är inte hyrbil eller busspass inräknat.

Hoppas att denna guide har varit till hjälp – och lycka till på din resa! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.