Bulgarien

Nessebar – Ett medeltida världsarv på Burgaskusten

Sommaren 2015 arbetade jag som reseledare i Bulgarien. Som reseledare har man inte särskilt mycket fritid, men den fritid jag hade använde jag till att utforska min omgivning. Eftersom jag bodde på Burgaskusten blev det många besök till pittoreska Nessebar – den medeltida fiskebyn som idag är en av Bulgariens mest besökta orter. Sedan 1983 är Nessebar upptagen på UNESCOs världsarvslista, något som ligger i ständig konflikt med att Bulgarien är otroligt beroende av turismen.

Nessebar ligger ca 3,5 km från det mer livliga Sunny Beach. När man pratar om Nessebar syftar man oftast till den medeltida staden på den lilla udden, omringad av den gamla stenmuren. Men Nessebar har också en nyare stadsdel, där alla moderna hotell ligger. Dock är det främst den medeltida stadsdelen som lockar turister, och det är lätt att förstå varför – den är både vacker, mysig och unik!

40 medeltida kyrkor

I den gamla delen av Nessebar finns det 40 grekisk-ortodoxa kyrkor, varav många omvandlats till museer där historiska väggmålningar och föremål visas upp. En del kyrkor har varit hem åt särskilt intressanta föremål, såsom St. Spa’s Church där man hittat gravstenen från den bysantinska prinsessan Mataissa Cantacuzina. Hennes gravsten finns numera att beskåda på det arkeologiska museet i Nessebar.

De unika husen skyddas av UNESCO

Husen i Nessebar är alla byggda i den typiska stilen för bosättningar kring Svarta Havet; en nedervåning av sten och en övre, utskjutande, del av trä. Dessa hus byggdes i mitten av 1800-talet, och gjorde att man kunde få en större boyta utan att behöva ta från gatornas utrymme. Nederdelen av sten var praktisk då den höll människorna varma om vintern och svala om sommaren. Idag får inga nya hus byggas i världsarvet, och reparationer får endast göras med godkända metoder som använder samma byggstil som originalen.

Nessebars hamnar

Nessebar har sedan sin uppkomst varit en viktig hamnstad och de två hamnarna finns kvar än idag, på vardera sida om halvön. Den södra hamnen är mindre och ligger vackert belägen i en liten bukt. Härifrån kan man dagligen ta färja till Sozopol; en annan medeltida stad på Burgaskusten. Färjan avgår tre gånger om dagen under högsäsong, och tar mellan 50-60 minuter enkel väg.

Restauranger i Nessebar

I Nessebar finns det gott om restauranger, och tack vare halvöns toppiga mitt och sluttande kanter har många restauranger en fantastisk utsikt över Svarta Havet! Maten i Bulgarien är billig, så även om Nessebar hör till de dyrare platserna längs Burgaskusten är en måltid här inte särskilt dyr. Vilken av Nessebars restauranger man än väljer kan man vara säker på att få en vacker utsikt, om det så är en medeltida kyrka eller havets vågor.

Bulgarien har mycket mer att erbjuda än många tror. Tittar man bara bortanför det festliga Sunny Beach hittar man flera vackra orter längs Burgaskusten, som istället för fest erbjuder kultur, historia, mat & dryck, unik arkitektur och härliga naturupplevelser!

2 reaktioner på ”Nessebar – Ett medeltida världsarv på Burgaskusten

  1. Jag kollade på biljetter till Nessebar senast i morse! Har varit i både Nessebar och Sozopol innan men visste inte att det gick båt mellan. Kollade på biljetter för tidigt oktober. Antar säsongen är över då och att båterna inte går längre?

    1. Jasså, vad roligt! 🙂 Åh Sozopol är nog min favoritort på Burgaskusten! Det kommer faktiskt ett inlägg om Sozopol nästa vecka! 😉
      Jag har för mig att färjan går en gång om dagen under lågsäsong, men vet att det inte alltid “fungerar som det ska” när det kommer till kontinuitet i Bulgarien. Tidtabellen för säsongerna brukar inte heller uppdateras särskilt långt i förväg, så det bästa är nog att gå till deras kontor i Nessebar och fråga. 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.