Bali, Giliöarna

Dykning på Gili Air – Shark Point

Mitt andra dyk på Gili Air gjorde jag vid Shark Point, en dyksite som ligger på den nordöstra sidan av Gili Trawangan. Även denna gång valde jag att dyka med dykcentret Manta Dive, som ordnar dyk runt alla Giliöarna.

Till skillnad från mitt första dyk fick vi nu se hajar, vilket var en riktigt häftig upplevelse! Det var så spännande att dyka nära botten och kika under varenda korallgrotta för att se om där låg någon haj. På dagarna ligger hajarna nämligen i grottor under korallreven, i väntan på nattens mörker då de beger sig ut på jakt. Vi lyckades få syn på två hajar i samma grotta; den ena låg på botten medan den andra cirkulerade runt inne i grottan. Så häftigt! Om du vill testa dykning på Giliöarna är Shark Point en riktigt bra dyksite!

haj ligger på botten i grotta, dykning vid giliöarna.

Charmiga sköldpaddor vid Giliöarna

Giliöarna är kända för att vara hem åt sköldpaddor, och man har väldigt goda chanser att se minst en sköldpadda under ett dyk. Under vårt dyk vid Shark Point hade vi turen att se hela sex sköldpaddor! Några var riktigt små, och såg nästan ut att flyta iväg i strömmarna, medan andra var riktiga bjässar som låg likt tunga stenar på havsbotten. En liten rackare flöt upp-och-ned, medan den mumsade på koraller. Den såg ut som en flytande kork, med rumpan upp i vädret! Helt klart min favorit!

Om du ska dyka på Giliöarna kan jag verkligen rekommendera Shark Point! Särskilt om du vill se lite större djur, som hajar och sköldpaddor, istället för revfiskar.

Ta gärna en titt på videon här nedan – och kom ihåg att ändra kvalitén till HD.

GoPro-foton från dyket

Rörlig film i all ära, men sköldpaddornas verkliga färger kommer inte riktigt fram i videon. Här är några GoPro-foton från dyket vid Shark Point, som ger sköldpaddorna en mer rättvis färg. (Kolla även hur sjukt bra den upp-och-nervända sköldpaddan smälter in i korallernas mönster!)

sköldpadda på botten vid shark point på giliöarna.
sköldpadda äter från korall, vid shark point på giliöarna.
sköldpadda på botten vid gili air.
haj simmar i grotta vid dykning på shark point.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.