Tonga

En ovanlig dag på stranden!

En vanlig dag på Vakaloa Beach Resort såg för oss ut likt följande; vakna, gå till restaurangen för att äta frukost (alltid amerikanska pannkakor eller french toast!), gå tillbaka till vår bungalow, byta om till badkläder, gå 50 steg ner till stranden, lägga sig på en solstol, snorkla i havet, sola lite mer.

Sedan fanns det en syssla som vi sysslade med i princip hela tiden samtidigt som vi sysslade med alla de andra sysslorna; spana efter valar! Som jag berättat i ett tidigare inlägg är Tonga hemvist åt knölvalar under tiden juli-oktober. Vi var väl medvetna om att det såhär i början av november inte var särskilt stor chans att få syn på dem och att alla turer där man kan dyka eller simma med dem hade upphört för säsongen. Anledningen till att vi ändå spanade efter dessa djur varje dag var att vi fått höra att personalen hade sett två knölvalar från stranden – samma dag som vi anlände, men vi kom dit senare på kvällen!

Så vi spanade och spanade, varje morgon vid frukosten och sedan resten av dagen från solstolen. På frukosten satt vi alltid vid borden närmast havet, så vi hade bra koll ifall någon val bestämt sig för att stanna några dagar till! Men dagarna gick och ingen val ville visa upp sig… Vi hade till och med bett personalen att ropa på oss om de mot förmodan skulle få syn på en. Men ingen såg någon val.

Så vi nöjde oss helt enkelt med att vi inte skulle få se någon val här på Tonga, men tyckte att vi hade det riktigt bra ändå! Vi var, som jag tidigare nämnt, inte alls många turister på hotellet, så vi hade nästan alltid stranden för oss själva! Hur lyxigt är inte det?! Kändes typ som vårt privata hotell!

Men så hände det en dag, när vi låg och solade på stranden i vanlig ordning, att en av (de få) gästerna ropade på oss. Vi sprang dit och kunde knappt tro våra ögon, för där ute simmade inte bara en utan två valar!! De var rätt långt ut och dök bara upp till ytan med ryggen synlig, men det var ändå valar! Kan ni föreställa er hur lyckliga vi var?!! Hit kom vi, utan hopp om att få se valar, sedan med nytt hopp när de nyligen setts till, sedan utan hopp igen, och nu detta!

Det var inga gigantiska stjärtfenor som plaskade mot ytan, inga kraftiga upphopp och kastande rörelser som man ser på Animal Planet, men vi var ändå såååå glada att få se dem och tacksamma över att dessa två stannat kvar några veckor längre än normalt!

Vi fick veta av personalen att det var en mamma och hennes kalv. De trodde att mamman ansåg att kalven inte var redo att simma söderut riktigt än, utan ville ta några extra varv runt Tonga innan de gav sig av! Jag var snabb fram med kameran, men fick inga superbra bilder (och har inget zoom-objektiv) men ni kan ju föreställa er känslan i alla fall! 😀
Best. Day. Ever.

7 reaktioner på ”En ovanlig dag på stranden!

    1. Jasså, vad tråkigt! Ni måste haft riktigt otur om det var så hög chans att få se dem! Eller så överdrev turarrangören…! Åk till Tonga i augusti-oktober, de säger att det är 100% chans då!☺️ Men självklart kan man ha riktigt otur då också! Går nog aldrig att säga helt säkert, det är ju vilda, fria, djur det handlar om!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.