Köpenhamn

En promenad till Nyhavn & Den lille havfrue!

Det är alltid kul att spontanboka en weekend, och denna gång föll valet på Köpenhamn! Varken jag eller David hade varit där förut, men blev väldigt positivt överraskade – Köpenhamn var till och med mysigare än vad vi tänkt oss!

Vi bodde på Grand Hotel som låg väldigt nära Tivoli. Första dagen försökte vi orientera oss i stan, och kom så småningom fram till Nyhavn. Det är verkligen en vacker hamn, med mysiga restauranger och barer i de färgglada husen längst vattnet. Stora båtar ligger permanent ankrade vid kajen, och även dessa har omvandlats till restauranger. När man går här är det lätt att förstå varför Nyhavn är en så populär turistattraktion.

båtar i nyhavn
båtar och restauranger i nyhavn
Vi promenerade vidare och bestämde oss för att hitta vägen till statyn “Den lille havfrue”. Den välkända bronsstatyn ligger i området Langeline, ca 1 km från Nyhavn. I det området finns även en stor park och utmed vägen rinner en å som är hemvist åt svanar. På vägen till Den lille havfrue passerade vi St. Albans Church; en vacker stenkyrka byggd i slutet av 1800-talet.
kyrka i langline
kyrka och staty i langline
När vi kommit fram till statyn möttes vi av ett folkmyller. Den lille havfrue ligger på en sten ca 1 meter ut i vattnet, men det hindrade inte människor från att nå henne. Istället för att trängas med fotogalna turister som turades om att hoppa över stenarna för att posa vid statyn, köpte vi kaffe i en gullig kaffevagn och satte oss på en parkbänk. Det var helt omöjligt att få en bild av sjöjungfrustatyn utan turister i förgrunden. Efter att vi slutligen knäppt några enstaka foton promenerade vi hemåt. 
den lille havfrue på sin sten vid vattnet den lille havfrue staty
Det kan vara skönt att veta att Köpenhamn är en väldigt promenadvänlig stad! Man kan ta sig till, i princip, alla sevärdheter till fots, vilket jag tycker är det absolut roligaste sättet att utforska en ny stad på! Man hinner med mycket på en dag i Köpenhamn, men något vi inte hunnit med denna dag var nöjesparken Tivoli. Det fick istället bli morgondagens bestyr!

2 reaktioner på ”En promenad till Nyhavn & Den lille havfrue!

  1. Köpenhamn är så fint!! Jag bodde på hostel mitt i Nyhavn, så det var väldigt promenadvänligt till alla sevärdheter som finns där runtomkring 🙂 Tog bara buss till hostelet då jag anlänt till stan (från Göteborg med buss), och när jag skulle ta mig från Kastellet till bortre ändan av Ströget (och tillbaka mot Nyhavn till fots därifrån). Resten funkade utmärkt att se till fots 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.