Köpenhamn

En vårdag på Tivoli – världens näst äldsta nöjespark

Ett måste under en weekend i Köpenhamn är att besöka nöjesparken Tivoli! Stället öppnade år 1843 och är därmed den näst äldsta nöjesparken i världen! Det är lite av Tivolis koncept att försöka bevara den gamla charmen än idag. Inne i nöjesparken finns inte bara karuseller, utan även flertalet restauranger, kaféer, souvenirshoppar, ett sjörövarskepp och ett akvarium med tropiska fiskar.
tivoli nöjespark i köpenhamnskeppet på tivolidammen på tivoli

Under vårt besök skiftade vädret mellan sol och regn men det var rätt kallt hela tiden, så vi var inte jättesugna på att åka karuseller i den kyliga vinden. Istället besökte vi akvariet där det fanns massor med tropiska revfiskar, men även hajar och muränor. När vi står som bäst och beundrar de färgglada djuren kommer en man från personalen och säger att det är matdags!

Han går sedan uppför en trapp, och in bakom en vägg, till det gigantiska akvariets topp (det gick från golv till tak). Inom kort såg vi hur vattnet fylldes av fiskmat och det blev enormt mycket liv och rörelse! Alla dessa vackra fiskar och koraller gav mig lite flashbacks till mina dyk i Malaysia och Australien. Jag måste ha blivit helt inne i en drömvärld under ytan, för jag tog nämligen inte en enda bild inne på akvariet!

När vi gått ut från akvariet kände vi oss lite hungriga, så vi bestämde oss för att prova danskt smörrebröd på en av Tivolis restauranger! Det var en väldigt rolig och framförallt kulturell upplevelse, men vi kunde inte undvika känslan av att det kanske är lite överskattat. Vi var även ganska frusna vid den tiden så smörgåsar kanske inte heller var det bästa alternativet…

jag på en restaurang på tivoli david dricker öl på tivoli
Sedan tog vi en tur i H.C. Andersens sagotunnel (vilket var det närmsta de hade till en kärlekstunnel). Även om vi höjde medelåldern med flera decennier och sagorna berättades på danska, så passade i alla fall farten på den karusellen oss perfekt!
 
Det finns även en hel del vilda fåglar inne på Tivoli! Vi charmades bland annat av en frigående påfågel som nonchalant satt på räcket till en av byggnaderna. Dessa fåglar är ju så otroligt vackra, och med palatset i bakgrunden såg det nästan ut som en saga!
påfågel i tivoli
påfågel på räcke tivoli

Det fanns också några mindre eleganta fåglar i parken, men de verkade ha en hög mysfaktor där de låg och slumrade på gräset!

Missa inte Tivoli under ditt besök i Köpenhamn, men om ni planerar att åka karusellerna kan det vara bra att kolla upp vädret innan. Vi var här andra helgen i april, vilket var helgen efter Tivolis säsongsöppning, och det var snudd på för kallt för att vistas ute någon längre stund. Men å andra sidan är det mycket färre besökare och kortare köer!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.