Prag

Färgglada John Lennon Wall och varm äppeljuice

En gång en vanlig mur på en bakgata i västra Prag, idag en färgglad vägg full av kärleksfulla budskap och en världskänd turistattraktion. The John Lennon Wall har genomgått en stor förvandling genom åren, och fortsätter att förändras med tiden.

Allt började när John Lennon mördades 1980, då en okänd person målade ett porträtt av Lennon på muren tillsammans med några rader från hans låttexter. Därefter uppkom allt fler målningar och budskap, vilket gjorde väggen internationellt känd som The John Lennon Wall.

människor framför john lennon wall.
två målade bilder av john lennon på john lennon wall.
jag står lutad mot john lennon wall.
jag har hatt och jeansjacka på mig, framför john lennon wall.

I slutet av 80-talet blev John Lennon Wall föremål för en konflikt mellan den kommunistiska regeringen och unga tjeckiska studenter. Tjeckiska myndigheter har även försökt måla över väggen, men då nya målningar uppkom direkt efteråt fick de helt enkelt ge upp. Lika bra kan jag tycka, eftersom John Lennon Wall numera är en av Prags största turistattraktioner, särskilt bland musikintresserade ungdomar.

Var ligger John Lennon Wall?

Denna färgglada vägg kan vara lite klurig att hitta. Google Maps i all ära, men även med digital hjälp är det lätt att missa den lilla sidogatan som leder till John Lennon Wall. Kommer du från Karlsbron ska du gå ner till vänster från bron. Då hamnar du nästan mitt framför den smala gränden Hroznová, vilken du går in på. Därefter svänger du direkt höger till Lover’s Bridge; en liten gångbro där kärlekspar låst fast sin kärlek med hänglås. När du gått över bron kommer du att se John Lennon Wall.

färgglad målning på john lennon på john lennon wall.
jag står lutad mot färgglada john lennon wall.
jag står på lovers bridge i prag.

Bohemiska Restaurace V Laznich

Efter att vi strosat runt på bakgatorna av Prags västra sida började regnet att falla. Tur då att det finns så många mysiga caféer i Prag, som man mer än gärna kan vänta ut regnet på! Vi hittade ett särskilt mysigt ställe, som heter Restaurace V Laznich. Det ligger väldigt nära John Lennon Wall och Karlsbron, och har en härlig bohemisk inredning med vitt bågformat stentak och gammalt trägolv.

Trots regnet var vi ensamma här inne. Det är lite grejen med caféer och restauranger i Prag; de ligger ofta lite undanskymda och är därför svåra att hitta. Jag rekommenderar att inte vara typiskt svensk, utan våga gå in på innergårdar, kika in genom fönster och öppna dörrar. Man vet aldrig vad som döljer sig där bakom.

Restaurace V Laznich i prag
bord på restaurang V Laznich
restaurang V Laznich inredning

Kombinera café och bar

Det var inte riktigt lunchtid så vi var inte särskilt hungriga. David beställde en tjeckisk öl (ja, de serverar öl på alla caféer i Prag) och jag tog en varm äppeljuice med kanel. Min juice kom i den sötaste behållare man kan tänka sig; en puderrosa porslinskopp med blommor och guldhandtag! Jag kände direkt hur mycket jag älskade detta ställe!

Om du och din resekompanjon inte kan komma överens om huruvida ni ska gå på bar eller café behöver ni alltså inte välja! Barer i Prag serverar kaffe och caféerna serverar alkohol! Vad ni än är sugna på kan jag verkligen rekommendera Restaurace V Laznich!

jag dricker äppeljuice på en restaurang i prag.
äppeljuice i en ljusrosa, blommig, porslinskopp.

När regnet började lugna ner sig gav vi oss ut igen. Det kändes tryggt att veta att vi kunde smita in på något av Prags alla mysiga caféer om regnet skulle återvända. Somliga åker till Prag och barhoppar, men jag föredrar nog snarare café crawl.

4 reaktioner på ”Färgglada John Lennon Wall och varm äppeljuice

    1. Ja det är så kul med gatukonst, särskilt när det finns en historia bakom också!😊🎨💜💚👌

      1. Missade både Lennons vägg å det där mysiga caféet då vi var dit.😕Men vi var bl.a på Kafkas café å många andra fina ställen. 🙂

        1. Det är omöjligt att hinna med allt under en weekend! Ni får besöka dessa ställen nästa gång ni är i Prag!😊☀️

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.