Filippinerna

Bland drakfiskar, barracudor och sköldpaddor i Santander!

Vårt hotell i Santander, Watersport Beach Resort, har ett alldeles eget dykcenter vägg i vägg med receptionen, så det vore ju synd att inte göra ett dyk medan man bor här! Jag ville dock inte dyka med de matade valhajarna i Oslob, eftersom de på flera sätt tar skada av alla turistbåtar. Den typen av verksamhet vill jag inte stötta. Ett dyk bland icke-matade fiskar duger mer än gott åt mig!

Hotellets managern är också dykinstruktör på centret, och eftersom det var väldigt få gäster på hotellet fick jag göra ett dyk ensam med honom. Skönt, ju färre desto bättre anser jag! Har dåliga erfarenheter av att vara fler än två, vilka ni som läst bloggen fått ta del av.

Denna gång var det alltså bara jag och instruktören, och vi hoppade i en liten motordriven eka som styrdes av en filippinsk man. Dyket skulle vi göra rätt nära land, på en dyksite som kallas Schoolhouse (på grund av skolan som låg vid strandkanten).

Vi checkade våra BC’s (dykvästar) i lugn och ro, sedan tog vi på maskerna och föll baklänges ner i havet. Så underbart. Så fri jag kände mig. Tänkte återigen hur otroligt skönt det är att bara vara två personer; jag hade gott om utrymme och fri sikt över revet. Det var bara jag (d.v.s. min luft) som kunde avgöra hur länge vi skulle vara kvar här nere. Nåja, max 60 minuter hade instruktören sagt, men allt berodde på hur snabbt jag andades upp luften. Och jag visste att jag kunde behålla den länge, så jag var riktigt nöjd att ingen annan turistdykare kunde påverka det!

jag dyker vid schoolhouse utanför santander

Jag kan faktiskt påstå att detta är ett av de bästa dyken jag gjort! Det var bättre än både Stora Barriärrevet och revet i Byron Bay! Enligt mig spelar vattnets klarhet en stor, för att inte säga störst, roll för hur bra dyket blir. Är vattnet grumligt spelar det ingen roll hur vackra fiskar och koraller det finns, för man kan ju inte se dem. Är vattnet klart kan även synen av den mest gråa fisk framstå som en unik upplevelse. Och denna gång var vattnet både klart och fullt av vackra och ovanliga djur! Jag förväntade mig färgglada koraller och mindre revfiskar, men det visade sig finnas så otroligt många fler varelser här – som inte ens instruktören hade förväntat sig att få se!

Vi stötte exempelvis på tre olika sköldpaddor! Instruktören sa efteråt att man har tur om man ser en! Vi blev även förbisimmade av en gigantiskt barracuda som var runt 1,50 meter lång! Jag är själv 1,60 om ni vill ha perspektiv att jämföra med.

En annan höjdpunkt, eller två faktiskt, var drakfiskarna! Dessa taggiga, skräckinjagande, fiskar är dödligt giftiga, men också otroligt vackra! Det var jag som upptäckte dem båda, vilket är ännu en fördel med att vara få dykare i vattnet! Det känns så äkta att bara simma omkring och helt plötsligt få syn på sådana fantastiska djur. Jag såg även en svart, tunn, sjöstjärna vilken liksom ”vandrade” omkring i vattnet. Sedan upptäckte jag fler av dessa som satt på en korall, och de såg precis ut som svart sjögräs! Smarta djur, de där! 😉

När vi kom upp till ytan igen var det första instruktören sa till mig: ”Wow, you’re very good with keeping your air! You have more left then I do! We were in the water for 64 minutes!” Oj, tänkte jag, det var längre än maxtiden – men det är så det går till när ingen annan turistdykare finns med i bilden! Sååå najs!

Ta en titt på videon här nedan, så får ni se allt jag pratat om! Se till att ändra kvalitén till HD! 🙂

Jag tycker absolut att ni ska göra ett dyk i Filippinerna om ni får chansen, men inte med de matade valhajarna i Oslob! Det finns så otroligt mycket annat häftigt att se, som inte tar skada av människors närvaro!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.