Filippinerna

Kan kullar vara en sevärdhet? – Ett besök vid Chocolate Hills på Bohol

Denna dag hade vi bokat en minibuss med chaufför som skulle köra oss runt på Bohol. Vi ville se Chocolate Hills och åka båt på floden Luboc. Det var allt vi visste. Från vårt hus i Loon tog det ca två timmar till Carmen, som är regionen på Bohol där Chocolate Hills ligger. På vägen frågade chauffören om vi ville stanna för att se världens största pytonorm, åka vattencyklar och se ”The man-made Forrest”. Vi svarade nej tack, nej tack och nej tack. Vi ville inte se en orm i fångenskap, vi kände inte för att blöta ner oss och skog ser vi nog av i norra Sverige.

gröna kullar och skog vid Chocolate hills på Bohol.

Inträde till Chocolate Hills på Bohol

Väl framme vid Chocolate Hills stannade minibussen nedanför den branta bilväg som leder upp till kullarna. Där betalade vi inträde på 50 peso (ca 8 kronor), sedan fortsatte bussen upp till turistcentret och släppte av oss vid en lång, brant stentrappa. Nu var det bara att börja traska! Det var dock inte så jobbigt som det först såg ut och vi fick ju vår belöning när vi kommit upp!

stentrappa upp till utsiktsplatsen över Chocolate hills.
turistcentret vid Chocolate hills.
vy över skog vid Chocolate hills.
tre tjejer tittar ut över Chocolate hills.

Chocolate Hills sett från ovan

Här uppe hade vi en 360-graders utsikt över de grönskande Chokladkullarna och Bohols djungel! Inte för att kullar är något superhäftigt fenomen i sig – men när de är såhär stora, såhär runda och såhär många, är det faktiskt rätt mäktigt. Kullarna vid Chocolate Hills skapades när hela Bohol låg under vatten och markytan bestod av korall. Efter århundraden av erosion blev dessa kullar kvar när vattnet sjönk undan och ön höjdes upp ur havet.

vy över Chocolate hills på Bohol.
färgglada bokstäver bilad I love Chocolate Hills.
grön skog och kullar vid Chocolate hills.
kullar och grön skog vid Chocolate hills.

The Man-Made Forest på Bohol

Nu finns dessa kullar kvar för oss att beundra, och är man det minsta intresserad av natur och vackra vyer är Chocolate Hills absolut värt ett besök. På väg till (och från) kullarna passerade vi dessutom genom ”The man-made forest”, så vi fick se den också även om vi inte orkade stanna och fotografera som många andra turister. Det är ju bara skog. Visserligen består “The man-made forest” av mahognyträd, så denna skog är annorlunda än palmskogen som annars täcker de filippinska öarna – men vi tyckte den var ganska lik skogar som finns i Europa.

hela gänget vid utsiktplatsen vid Chocolate Hills.

Vi åkte sedan vidare till floden Loboc, där vi skulle äta lunch på en restaurangbåt. Något som visade sig vara en väldigt märklig upplevelse…

6 reaktioner på ”Kan kullar vara en sevärdhet? – Ett besök vid Chocolate Hills på Bohol

  1. Åh, var där själv 2006!!! Känns dock som nyss när jag ser dina bilder. Vi gjorde också nån lunch på en flodbåt så det ska bli intressant och se om det fortfarande är detsamma!!!

    1. Jaha vad kul! 🙂 Vad tyckte du om dina utflykter? Jag har tyvärr varit utan internet i 5 dagar, så inlägget om båtturen har blivit lite försenat, men det kommer så snart jag lyckas hitta fungerande wifi! 😉

  2. Vi gjorde en heldagstur med privat chaufför så det var bra tyckte vi!! Läste precis om båten, just barnen och det var precis detsamma som då för typ 12 år sen… Vi klarade oss dock från jobbiga passagerare!!

    1. Då gjorde ni samma som oss, vi hade också en egen chaufför😀 Jasså det var så redan då? Det är nog en liten show för turisterna, men barnen såg ut att ha roligt i alla fall!☺️ Skönt att ni slapp stökiga medpassagerare!

    1. Ja, det var fantastiskt vackert där, och det var roligt att hyra en egen bil för en hel dag!😊🚐 Kan varmt rekommendera att åka dit!😀🍃

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.