Filippinerna

Naturliga pooler vid Tumalog Falls på Cebu

Jämfört med Bohol och Panglao var det verkligen lugnt här i Santander, på södra delen av Cebu. Men även om jag och David hade det riktigt skönt då vi bara slappade på vårt hotell, ville vi göra åtminstone en utflykt. Vi bokade en tur via hotellreceptionen (finns inga andra arrangörer här) och vi blev upphämtade av en tricycle som tog oss till vattenfallet Tumalog Falls – ett av Filippinernas vackraste vattenfall!

Ta sig till Tumalog Falls

Tumalog Falls ligger ca 40 minuters tricyclefärd från Watersport Beach Resort. Vår chaufför stannade vid sidan om vägen efter en halvtimme och överlät oss till några mopedkillar. “Jaha, vad händer nu?”, tänkte vi, eftersom ingen berättat för oss om några mopeder. Tydligen var den sista biten för brant för tricyclen och vi behövde åka moped i 5-10 minuter. Det ingick i turen, så vi hoppade upp bakom varsin filippinsk kille och så bar det av! Och snabbt gick det! Tror min snubbe kom upp i 80 km/h!

Efter moppe-racet blev vi avsläppta vid en parkering med massa andra mopeder, härifrån fick vi gå sista biten. På väg ner såg vi dock många mopeder som körde turister hela vägen, så jag gissar att man kan få skjuts ända ner mot en extra slant.

pool vid tumalog falls

Mindre turistigt än Kawasan Falls

Väl framme vid vattenfallet möttes vi först av en liten grön pool. Vi fortsatte uppför en smal stentrappa och kom till en mycket större pool – i vilken det gigantiska vattenfallet mynnade ner. Tumalog Falls är omkring 50 meter högt och ca 20 meter brett. Man kan bada i poolen vid fallets slut, vilket känns både lite läskigt och väldigt häftigt!

En bra grej med Tumalog Falls är att det påstås vara mycket färre turister här än vid det mer kända Kawasan Falls. Om detta alltid stämmer kan jag inte svara på, men det var i alla fall inte så många turister när vi kom till Tumalog runt 10.45. Vid klockan 12 hade  dock fler besökare hittat hit, men det var ändå inget myller. Skulle rekommendera att vara här innan klockan 10 om man vill ha stället hyfstat för sig själv!

jag vid tumalog falls
tumalog falls i filippinerna
naturlig pool vid tumalog falls

Ett av Filippinernas vackraste vattenfall

Det var lite svårt att få med helheten på bild, eftersom poolen är så bred och vattenfallet så högt, samt att platsen omges av träd och buskar. Tumalog Falls är ett riktigt mysigt ställe; mitt i naturen och inte särskilt kommersialiserat. Det finns exempelvis inga försäljare, vilket var jätteskönt, men det finns en liten restaurang nere vid entrén. Tumalog Falls avsaknad av denna kommersialism gör att denna vackra plats känns genuin och naturlig.

Ta med er en smaskig lunch, massor av vatten, en handduk och en kamera! En GoPro är föredra eftersom vinden tar med sig vattendroppar en bra bit från vattenfallet, så man kan bli blöt även om man står på land. Se även till att redan ha badkläder på er om ni vill bada, för det finns ingenstans att byta om.

tumalog falls vattenfall på cebu
träd på sten med långa rötter
vattenfallet tumalog falls

Den naturliga poolen vid Tumalog Falls

Vattnet i poolen vid Tumalog Falls är ljusgrönt och grumligt, vilket är lite läskigt eftersom man inte har en susning om var man sätter foten, eller vad det där slajmiga som slingrar sig runt benet är…! Nej jag skojar bara, det fanns inga slajmiga saker i vattnet! Bottnen består av småsten, med inslag av några större stenar här och där.

Ta absolut chansen att bada i poolen, även om det känns lite läskigt, och testa att ställa dig under själva fallet! Strålarna öser ner med ett högt tryck och det känns som att man står i ett sånt där vattenfall som finns på äventyrsbad, men detta är verkligt och så mycket större!

En riktigt härlig upplevelse – och det häftigaste är att den är naturlig! Jag är glad att vi ersatte en dag vid poolen med ett besök vid Tumalog Falls! Mer vattenfall åt folket!

2 reaktioner på ”Naturliga pooler vid Tumalog Falls på Cebu

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.