Inspiration, Musik & film

Filmer som får dig att vilja upptäcka världen!

Att resa i verkligheten må vara de flestas förstahandsval, men när vardagen kommer emellan (som den ofta gör) är det inte så lätt att klämma in resor i schemat. Tur då att det finns filmer som stillar ressuget och inspirerar till nya äventyr!

Här nedan har jag samlat mina favoritfilmer, som innehåller storslagna naturscener, farliga upptäcktsfärder, möten med spännande kulturer och nyfunna vänner!

Och vem vet, kanske går din nästa resa till Amazonas djungel, Irlands landsbygd – eller varför inte till en öde paradisö?

The Beach film affisch.

The Beach (2000)

Unge Richard (Leonardo DiCaprio) reser ensam till Thailand och kommer över en märklig karta. Denna karta sägs visa vägen till en paradisstrand, som utan kartan är omöjlig att hitta. Richard bestämmer sig för att, tillsammans med två nyfunna vänner, ta sig till den mytomspunna stranden. Men när de väl hittat dit händer saker som får dem att ifrågasätta om de verkligen fattade rätt beslut.

För dig som gillar: Backpacking, äventyr, drama & thriller.

Eat, Pray, Love (2010)

Efter Elisabeths (Julia Roberts) skilsmässa beger hon sig på en jorden-runt-resa för att hitta sig själv igen. Hon åker först till Italien, där hon träffar nya vänner och frossar i italiensk mat. Sedan åker hon till Indien för att bo på ett ashram och hitta sin andlighet med hjälp av en guru. Slutligen beger Elisabeth sig till Bali där hon oväntat möter kärleken igen.

För dig som gillar: solo-resor, romantiskt drama & feel-good-filmer.

Into The Wild (2007)

Den nyutexaminerade Christopher McCandless lämnar vardagslivet och skänker alla sina pengar till välgörenhet, för att sedan lifta till Alaska. Där tänker han leva av det som naturen har att erbjuda, utan någon kontakt med omvärlden. På vägen till Alaska möter han många olika personer som hjälper honom med hans resa. Dessa blir alla nära vänner med Christopher, men ingen kan övertala honom att inte åka till vildmarken. När han slutligen når Alaska stöter han på utmaningar som han inte räknat med. Bygger på en verklig historia.

För dig som gillar: Backpacking, friluftsliv, oväntad vänskap och verklighetsbaserade filmer.

Thelma & Louise (1991)

Två väninnor lämnar storstan och ger sig ut på Amerikas vägar. Men det som skulle bli en härlig road trip blir, efter en oväntad händelse, till en flykt från polisen. Huvudrollerna innehas av Susan Sarandon och Geena Davis, men även Brad Pitt har en stor roll. En klassisk girl-power film som känns helt rätt i tiden just nu.

För dig som gillar: Road trips, girl-power & filmer med en tvist.

Lost city of Z.

The Lost City Of Z (2016)

Upptäcksresande Percival Fawcett (Charlie Hunnam) beger sig till Amazonas djungel för att leta reda på den stad och civilisation som han är övertygad finns där. Med sig har han sin kompanjon Henry Costin (Robert Pattionson) och tillsammans tar de sig igenom den ena svårigheten efter den andra. Flertalet resor leder Percival närmare och närmare sin dröm, men under en av resorna försvinner han spårlöst. Filmen är baserad en verklig historia.

För dig som gillar: Äventyr, mystik, upptäcktsresor & verklighetsbaserade filmer.

Wild (2014)

Nyskilda Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) bestämmer sig för att ensam vandra 177 mil längs Pacific Crest Trail på USA:s västkust. Under vandringen reflekterar Cheryl mycket kring sin barndom i Minnesota och minns hennes mamma som gått bort i cancer. Hon möter många människor längs vägen, varav de flesta hjälper henne men vissa skrämmer henne. Filmen utspelar sig år 1995 och bygger på en verkliga historia. Det är Cheryl Strayed själv som skrivit boken som ligger till grund för filmen.

För dig som gillar: Äventyr, solo-resor, vandring och USA.

The way Back (2010)

Några fångar lyckas fly från det sovjetiska lägret Gulag i Sibirien, och vandrar hela 645 mil genom Ryssland och Centralasien för att ta sig till säker mark. Vid Bajkalsjön möter de flickan Irina, som slår följe med gruppen i jakt på sin egen frihet. De tar sig genom Sibirien, Mongoliet, Gobiöknen och Himalaya, för att slutligen nå Indien. Under resans gång utsätts de för många svåra utmaningar där överlevnadsinstinkt, lojalitet och mod sätts på prov. Filmen är baserad på boken “The Long Walk” skriven av Sławomir Rawicz

För dig som gillar: Historia, äventyr, Centralasien och långa vandringar.

Cast Away film affisch.

Cast Away (2000)

En slags modern Robinson Crusoe-film, med Tom Hanks i huvudrollen. Hanks spelar Chuck Noland, en systeminjengör som blir ensam överlevare efter en flygkrasch i Stilla Havet. Chuck hamnar på en öde ö och måste kämpa för sin överlevnad. Han stöter på både fysiska och psykiska utmaningar, och hittar så småningom en låtsaskompis i en volleyboll som han kallar Wilson (av märket som tillverkat volleybollen). Cast Away är inspelad på den öde paradisön Monouriki i Fiji, vilken jag besökte under min resa i Fiji.

För dig som gillar: Överlevarfilmer, äventyr och Söderhavet.

Mary and Martha (2013)

En film om inredningsdesignern Mary (Hilary Swank) och hemmafrun Martha (Brenda Blethyn), båda vars unga söner dött av malaria under vistelser i Afrika. De tar nu på sig uppdraget att sprida kunskap om, och bekämpa, malaria. De vill få västvärlden att öppna ögonen för något som är vardag för tusentals människor i andra delar av världen. Mary och Martha jobbar hårt för denna viktiga fråga, både i sina hemland USA och England – men även i Afrika, dit de återvänder efter sina söners bortgång. Filmen är baserad på en verklig historia.

För dig som gillar: Afrika, att gråta en skvätt och när viktiga frågor lyfts fram i film.

Everest film.

Everest (2015)

Baserad på en verklig händelse från 1996, då Rob Hall (Jason Clarke) och Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) slår ihop sina team för att göra en gemensam expedition uppför Mount Everest. Gruppen stöter på problem redan från start och deras bestigning blir försenad. De lyckas ändå nå toppen, men på vägen ned träffas de av en snöstorm och deras syretankar är tomma. De går därefter olika öden till mötes.

För dig som gillar: Äventyr, spänning och verklighetsbaserade filmer.

Mamma Mia! (2008)

Filmen som fick hela världen att drömma om Grekland! Denna musikalfilm med Meryl Streep och Amanda Seyfried i huvudrollerna är den ultimata blandningen av vackra omgivningar, romantik, komedi och vänskap. 20-åriga Sophie drömmer om att ta reda på vem hennes pappa är, så inför sitt bröllop skickar hon ut inbjudningar till de tre potentiella männen. Detta blir starten på en rad knasiga händelser, men som oftast i romantiska draman så slutar allting gott. En riktigt feel-good-film, helt enkelt!

För dig som gillar: Musikaler, ABBA, Grekland och romantiska draman.

Slumdog Millionaire.

Slumdog Millionaire (2008)

18-åriga Jamal Malik deltar i indiska “Vem vill bli miljonär?” och lyckas svara rätt på alla frågor, varpå han bli anklagad för att fuska. Detta för att det anses omöjligt att en fattig och outbildad “slumdog” som Jamal besitter kunskap nog för att vinna hela frågesporten. Då berättar han hela sin livshistoria och hur han har lärt sig svaren på samtliga frågor.

För dig som gillar: Drama, filmer med oförutsedda händelser och Indien.

P.S. I Love You (2007)

Holly (Hilary Swank) blir änka efter att hennes man Gerry (Gerald Butler) dör av en hjärntumör. Mitt i sorgen upptäcker Holly att Gerry lämnat efter sig 10 brev, som hon får utdelade till sig med jämna mellanrum. Varje brev avslutas med “P.S. I love you”. Gerry förklarar i breven att han vill hjälpa Holly att gå vidare i livet, och ger henne därför olika uppdrag och utmaningar. Bland annat vill Gerry att Holly ska resa till hans hemland Irland

För dig som gillar: Romantiska draman, filmer som man får gråta till och den irländska kulturen.

Sex dagar, sju nätter (1998)

Den kvinnliga moderedaktören Robin Monroe (Anne Heche) och den bittra piloten Quinn Harris (Harrison Ford) överlever en flygkrasch och måste samarbeta för att kunna överleva på en öde söderhavsö. De stöter på både pirater, vilda djur och oväntade känslor. 

För dig som gillar: Lättsamma äventyrsfilmer, dramakomedier och Söderhavet.

Forest Gump film.

Forrest Gump (1994)

En ganska välkänt film för de flesta, men den bara måste vara med på denna lista ändå. Forrest berättar om sitt liv, från barndom till nutid, medan han väntar på bussen som ska ta honom till Jenny. Under sitt liv åker han bland annat till Vietnam för att delta i Vietnamkriget, sedan spenderar han tre år med att springa genom hela USA. En must-see-movie, och om du redan har sett den – se den igen!

För dig som gillar: Dramakomedi, historiska händelser och USA.

The Legend of Tarzan (2016)

En nyproduktion om Edgar Rice Burroughs karaktär Tarzan, med Alexander Skarsgård i huvudrollen och Margot Robbie som Jane. Till viss del är filmen lik den version av Tarzan som många av oss känner igen från Disney. Den största skillnaden är att Tarzan i denna film rest med Jane till England där han har bott sedan 8 år tillbaka. Tarzan blir av Kung Leopold utsedd att rapportera om Belgiens utveckling av Kongo, och återvänder därför till Afrika tillsammans med Jane. Väl där visar det sig att saker och ting inte är som de ska, och Tarzan stöter på både fiender och vänner.

För dig som gillar: Äventyr, historia, häftiga naturscener och Afrika.

 
 

Sagan Om Ringen-filmerna (2001-)

Denna filmserie behöver förmodligen ingen större introduktion, men Nya Zeeland-frälst som jag är, så vore det en skam om jag inte tog med den på denna lista! Alla tre filmer är inspelade i Nya Zeeland och inspelningsplatserna är dels väldigt populära turistattraktioner och dels mer okända ställen – som bara hittas av riktiga hardcore-fans. Den uppföljande filmserien (dock en prequel) Bilbo är också värd att se!

Indiana Jones-filmerna (1984-)

En ung Harrison Ford med skinnjacka och piska, need I say more? Nä men allvarligt, dessa filmer är äventyrsfilmernas äventyrsfilmer! Det bjuds på tät djungel, försvunna skatter, ormgropar, gåtor, förbannelser, och framförallt exotiska omgivningar! Kultförklarade måste-se-filmer!

Pirates Of The Caribbean-filmerna (2003-)

Dessa filmer behöver nog inte heller någon vidare introduktion. Kan dock vara kul att veta att det totalt finns fem filmer, varav den första spelades in för 15(!) år sedan! Alla har sin favorit, och dessa filmer är ju guld värda för den som vill stilla (eller locka fram) ressuget till (1700-talets) Karibien!

5 reaktioner på ”Filmer som får dig att vilja upptäcka världen!

  1. Vilket inspirerande inlägg! Jag har sett många av filmerna men inte alla så nu vet jag vad jag ska göra i höstmörkret. Och jag blev så otroligt sugen på att se om Thelma & Louise, det var min absoluta favoritfilm när den kom ut men nu är det många år sedan jag såg den senast.

    1. Vad kul att du blir inspirerad!😀 Ja det är ju verkligen filmtittandets högsäsong nu!☺️🍁 Det var faktiskt väldigt många år sedan även jag såg Thelma & Louise, så blir nog att slå på den nån höstkväll framöver!😀🕯🍂😊

  2. Så inspirerende innlegg. Jeg har lest boken The lost city of Z, og etter at jeg selv har vært i Amazonas kunne jeg godt tenke meg å se filmen også. Jeg visste ikke at den var filmatisert så det var positivt. Everest-filmen kunne jeg også godt tenke meg å se. En del av filmene har jeg allerede sett. Men mange fine tips 🙂

    1. Vad roligt att du blir inspirerad!😀 Ja, The Lost City of Z är väldigt bra tycker jag, både spännande och vacker! Jag skulle gärna läsa boken också!
      Everest är bra den med! Det är alltid intressant när filmer bygger på en verklig händelse, då får man sådan empati för karaktärerna!😊

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.