Nya Zeeland

Fox eller Franz Josef – vilken glaciär ska man välja?!

Det finns många glaciärer i Nya Zeeland. De mest kända (för turister, vill säga) är Fox och Franz Josef. De ligger båda på Sydöns västkust, i området som fått smeknamnet “Glacier Country”, med ynka 30 minuters bilfärd sinsemellan. Varför just dessa två blivit de populäraste är inte så konstigt egentligen, eftersom de är två av de största och mest lättillgängliga glaciärerna i hela Nya Zeeland (i hela världen, påstår somliga).

Men att det är just två glaciärer, i samma område, med samma klimat, flora och fauna, gör det ju lite besvärligt om man måste välja en. Givetvis är det optimala att besöka båda, men som besökare har man kanske ibland inte tid, möjlighet eller ork att göra detta. Att ha bil underlättar mycket, då bussarnas tidtabeller inte alltid passar ens egen. Men har man ändå för lite tid eller ork, ja då måste man välja en. Dilemmat blir då hur man ska veta vilken?!

Det här är mitt försök till att sammanfatta de två glaciärerna och därmed underlätta inför ditt val. Vi börjar från början:

1. Samhällena bakom glaciärerna

Fox Glacier är namnet på det lilla samhället vid glaciären med samma namn och här bor ca 350 personer. Här finns hostel i olika prisklasser och standarder, några restauranger, en liten supermarket, enstaka souverinshopar och en bensinstation.

Franz Josef är samhället vid glaciären med samma namn, men brukar till skillnad från Fox inte alltid benämnas med “Glacier” efter ortsnamnet. Här bor det ca 450 personer och samhället erbjuder flertalet boendealternativ, några fler restauranger/caféer än i Fox, några souvernirshopar, en liten supermarket (större än i Fox) och en bensinstation.

2. Ta sig dit

Nu till det väsentliga – glaciärerna! Man kan besöka dem på två sätt; genom att, på egen hand, ta sig till en utsiktsplats med vy över glaciären eller genom att boka en guidad glaciär-vandring. Alltså; promenad/bilfärd till gratis utsiktsplats eller betald guidad vandring i själva glaciären. Det finns gångvägar från båda samhällena till deras egen glaciär. Har man bil är det bara att, via huvudvägen, följa skyltarna som leder till glaciären.

I Fox Glacier ligger glaciären ca 5 kilometer sydöst om samhället. Promenaden till bilparkeringen vid glaciärdalens början tar ca 1 timme och 15 minuter. Jag har aldrig kört bil dit, men det torde inte ta med än 15 minuter. Från parkeringen är det sedan en 30 minuters promenad upp till utsiktsplatsen med vy över glaciären. Detta är den slutliga punkten och det närmsta man kommer glaciären (för alla som inte bokat en guidad glaciär-vandring vill säga).

I Franz Josef ligger glaciären ca 4,5 km sydöst om samhället. Har inte promenerat därifrån till bilparkeringen så är osäker på exakta tiden, men Google Maps säger 53 minuter. Vi körde bil dit, vilket tog ca 15 minuter. Från parkeringen följer man sedan den utmarkerade gångvägen genom glaciär-dalen i ca 30 minuter för att komma upp till utsiktsplatsen. Backarna är inte riktigt lika branta som i Fox Glacier, vilket lår och vader är tacksamma över.

3. Vy & natur

I Fox Glacier är naturen är vacker och mäktig redan innan man når glaciär-dalen, med klara, breda, forsar och höga, gröna, bergstoppar. Nästan ända framme vid parkeringen finns en liten petrol-blå damm. Färgen är så stark att det ser ut som om någon hällt ett grön-blått rengöringsmedel i vattnet. Antar/hoppas att detta inte stämmer. Ovanför denna damm forsar ett vattenfall över det gröna berget. Riktigt vackert!

Vattenfall strax innan bilparkeringen i Fox Glacier

Vandringen genom Fox glaciärdal går på en grusad gångväg, där man på tre ställen måste hoppa på stenar över små forsande bäckar. Inget för den med svaga ben eller dålig balans, tyvärr, men gör att upplevelsen känns genuin och inte uppbyggd för turister. Dalen är väldigt bred och bergen höga. Man skymtar vattenfall lite här och där, men man kommer aldrig riktigt nära dem. När man kommit en bit uppför den sista (och brantaste) backen bör man vända sig om – ett fågelperspektiv gör dalen rättvisa!

Den branta backen uppåt – med utsikt ner mot dalen i Fox Glacier

I Franz Josef kör man till glaciären på en vanlig asfalterad väg, genom tät, grön, skog. På tre ställen är det fartgupp och vägen blir vid dessa ställen enkelriktad. Har som sagt inte testat att promenera från samhället, så kan inte säga hur den vägen ser ut. Det är inte lika storslagen vy från bilvägen här som i Fox, utan här dyker vyn upp först när man promenerat en bit längs gångvägen in i glaciärdalen.
Gångvägen genom glaciär-dalen är, likt Fox, uppbyggd av grus och småsten, men här i Franz Josef korsas den inte av några bäckar. Vägen slingrar sig längs dalens högra sida och därmed kommer man närmare bergen och vattenfallen än vad man gör i Fox. Som på beställning dyker tre stora vattenfall upp tidigt, vilka rinner hela vägen från en bergstopp. Om detta är anledningen till att gångvägen följer sidan av dalen vet jag inte, men det är verkligen en strategisk placering.

Vattenfall på vägen upp mot Franz Josefs glaciärI Franz Josef får man syn på glaciären tidigare än i Fox, vilket gör att man tidigt lockas av promenadens mål. Vyn blir automatiskt mäktigare med en glaciär i bakgrunden, vilket gör att vyn över resten av dalen glöms bort lite. Det är, som tidigare nämnts, inte en lika brant backe upp till utsiktsplatsen här och vid en tillbakablick över axeln har inte dalen samma wow-faktor som i Fox. Men själva glaciär-vyn i Franz Josef är helt klart bättre.

Vy över glaciär-dalen i Franz Josef

4. Själva glaciärerna

Nu till det mest avgörande; vilken glaciär är störst, vackrast, mäktigast – och mest värd mödan?! Tja, jag måste erkänna att det blir en ganska självklar seger till Franz Josef! Varför?

Jo, till att börja med har den en högre fallhöjd ner mot dalen än Fox, vilket gör att man helt enkelt “ser mer glaciär”. Man ser mer snö, mer is – och allt detta är vitare (på vissa ställen blåare) än i Fox, där dessa attribut tyvärr är delvis täckta av ett grått lager grus. Franz Josefs storlek, höjd och mycket renare yta gör att den ser mer ut såsom man föreställer sig en glaciär, än vad Fox gör.
 Själva glaciären i Fox Glacier

Jämfört med…

Glaciären i Franz Josef!


Givetvis måste man komma ihåg att väder, humör och sidoupplevelser (som andra turister) spelar in i hur man uppfattar något. Jag har försökt att åsidosätta sådana saker i min bedömning och Franz Josefs glaciär blir vinnaren oavsett situation, men vyn över glaciärdalen i Fox, högst uppifrån den brantaste backen, är snäppet vassare än vyn över glaciärdalen i Franz Josef!

Vad säger ni som har besökt dem båda? Håller ni med om min bedömning eller har ni en helt annan uppfattning? Och ni som vill besöka dem, vad värderar ni mest – själva glaciären, vandringen dit eller vyn över dalen?

3 reaktioner på ”Fox eller Franz Josef – vilken glaciär ska man välja?!

    1. Kul att du gillar inlägget! 🙂 En båttur lät inte helt fel det heller, skulle gärna ta en närmare titt på Mount Cook! 🙂

  1. Vilket spännande inlägg! Väldigt intressant och informativt som föregående skrev. Och vilka vackra bilder! Ska bli spännande att följa fortsättningen. 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.