Gdansk

400 trappsteg uppför Mariakyrkans klocktorn

Vart i Gdansk man än går ser man alltid det största tornet på Mariakyrkan. Med sina 82 meter är kyrkan en av de högsta byggnaderna i Gdansk – faktiskt precis lika hög som Rådhusets klocktorn, vilket står ynka 150 meter sydväst om kyrkan.

Mariakyrkan, som stod färdig 1502, känns helt enorm när man går bredvid den. Förutom att den är hög, så är den både bred och lång. Inte konstigt att man känner så, eftersom det påstås att Mariakyrkan är en av de största tegelkyrkorna i hela världen. 

mariakyrkan sett från klocktornet
mariakyrkan i gdansk

Även insidan av Mariakyrkan känns otroligt mäktig; de vita stenpelarna håller upp enorma takkupoler och de avlånga fönsterna sträcker sig hela vägen upp. Kyrkan används än idag och varje söndag hålls en gudstjänst. Det är omöjligt att inte känna sig liten när man går omkring här inne. Man får nästan vrida nacken av sig för att kunna se det vackra stentaket, högt där ovanför. Och högre upp skulle vi.

inuti mariakyrkan i gdansk
altaret mariakyrkan
insidan av mariakyrkan i gdansk

400 Trappsteg upp till klocktornet

I Mariakyrkans vänstra hörn finns en gammal dörr. Den dörren leder till en smal spiraltrappa i tegel. Trappan har 150 trappsteg och man måste gå på led efter varandra. När vi flåsat oss uppför alla trappstegen kom vi fram till något som såg ut som en gammal vind. Vi insåg ganska snabbt att vi var ovanför kyrksalens tak. Här syntes ovansidan av de vita takkupolerna vi nyss tittat upp mot. Men det var 250 trappsteg kvar innan vi nådde vårt mål: utsiktsplatsen i Mariakyrkans klocktorn.

trappor upp till mariakyrkans tak
takkupolerna i mariakyrkan sett från vinden

Nu byttes den smala tegeltrappan ut mot en bredare gång som följde klocktornets väggar. Tittade man upp eller ner såg man bara trappor, och fler trappor. Det är vid dessa tillfällen man inser att ens vardagskondition inte är på topp. Hur långsamt vi än gick kunde vi inte låta bli att flåsa tungt.

När man går i ett gammalt klocktorn som detta känner man sig nästan som Ringaren i Notre Dame eller Harry Potter. Det är gammalt, mörkt och mystiskt. Bara att få vandra i dessa Hogwarts-liknande trappor är värt den futtiga entréavgiften på 20 kronor!

trapphuset i mariakyrkan i gdansk
trapporna upp till mariakyrkan i gdansk

250 trappsteg senare var vi uppe på toppen! Vi avslutade med en sista, sinnessjukt brant, trätrappa som ledde upp till den inhägnade utsiktsplatsen i mitten på Mariakyrkans klocktorn. Högre upp än såhär kommer man inte i Gdansks gamla stadsdel. Även om stadshusets klocktorn är lika högt kan man som besökare inte komma lika högt upp i det.

Omgivna av ett stålstaket hade vi utsikt över hela Gdansk. Vi såg huvudgatan Dlugi Targ, bargatan Piwna Street och floden Motława. Man ser faktiskt ända bort till havet!

utsikt från mariakyrkan i gdansk
jag uppe i mariakyrkan i gdansk

Utsiktsplatsen är inte särskilt stor; man ryms bara runt 10 personer där. Vi kom upp vid en bra tid, men 15 minuter senare var det proppfullt och dessutom kö nedanför den branta trappan som leder upp dit. Som med så många andra turistattraktioner är det nog bäst att vara här tidigt på morgonen för att få stället för sig själv. Nu var det bara för oss att knata de 400 trappstegen ner igen!

2 reaktioner på ”400 trappsteg uppför Mariakyrkans klocktorn

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.