Bali, Giliöarna

Gili Air – den bästa blandningen av Giliöarna

Gili Air är den bästa av Giliöarna om man vill kombinera avslappning och rörelse; det är inte samma stillhet som på Gili Meno, men inte lika mycket party som på Gili Trawangan. Så om du åker till Giliöarna för att ta det lugnt, men ändå vill ha ett bra utbud av restauranger och barer, då är Gili Air ett bra val för dig. Här får du tips på de bästa restaurangerna, mysigaste strandbarerna, hur man hittar till den lokala byn och vart man kan se solnedgången.

häst drar droska på sandig väg.

Bohemiska och instagramvänliga restauranger

Sedan Giliöarna blev en av Balis populäraste ögrupper har utvecklingen gått snabbt. Det finns många mysiga restauranger på Gili Air och fler poppar upp för varje år. Giliöarna satsar mycket på bohemiska restauranger med instagramvänlig inredning; möbler i rotting och ljusa pastellfärger, ljusslingor i träden, bord direkt på stranden och vackert dekorerad mat.

En av mina favoritrestauranger är Kenza, som ligger precis vid havet på Gili Airs sydöstra sida. Förutom vacker utsikt har den precis en sådan bohemisk inredning och serverar riktigt god mat – som är sådär vackert dekorerad. Man kan inte låta bli att instagramma!

restaurang vid stranden på gili air
stolar vid havet på restaurang kenza på gili air.
ananasjuice med bambusugrör
ananasjuice och pasta med kyckling

Aura Bowls är ytterligare en bra restaurang på Gili Air. Detta lilla “hål i väggen” är inte något stort ställe, och har ingen fantastisk utsikt, men de serverar världens godaste, och vackraste, smoothie bowls! Personalen är dessutom väldigt serviceminded och kan enkelt ändra/ta bort någon ingrediens om man är allergisk eller inte gillar någon viss grej. De serverar även bra Nasi Goreng för den som hellre vill äta indonesisk mat. Du hittar Aura Bowls om du följer gränden mellan Sunrise Resort och Manta Dive.

stolar och bord på restaurangen aura bowls.
smoothie bowl på aura bowls gili air

Den lokala byn på Gili Air

Även om man som besökare mest hänger kring stränderna på Gili Air, är det värt att utforska öns inre och den lokala byn. Hit tar du dig genom att helt enkelt vandra in på någon av de små vägar som leder från stränderna in mot öns mitt (exemplevis vägen där Aura Bowls ligger). Här möter du lokalborna och får en inblick i hur Giliöarna såg ut innan turismen exploderade. I byn finns även några mer lokala restauranger för den som vill prova det. Kom ihåg att visa respekt genom att inte gå runt i byn i badkläder, det gäller både tjejer och killar.

en gata i byn på gili air.
david går under rosablommigt träd på gili air.
en gata i byn på gili air.
barn leker och cyklar på gili air.

Hästarna på Gili Air

Det finns ingen biltrafik på någon av Giliöarna. Vägarna är för smala och består bitvis av sand. Häst och vagn är det enda färdmedlet (förutom cyklar) och vagnarna fraktar både saker och besökare. Det råder ofta delade meningar om användandet av hästar för detta syfte, men man måste komma ihåg att det är enda sättet som Giliborna kan frakta varor, byggmaterial och andra saker som är viktiga för att samhället ska gå runt. Turismen är den största inkomstkällan och skulle man inte kunna leverera dessa saker skulle verksamheter behöva stänga, och antalet turister minska.

häst med färgglada toffsar.
häst med färgglada toffsar på grimman.

Däremot behöver man som turist inte främja skjutsandet av passagerare, eftersom det är väldigt smidigt att promenera runt på alla Giliöar. Möjligen kan hästskjuts behövas om man bor på andra sidan ön från hamnen, eller reser med små barn. Alla hästar vi sett, på alla Giliöar, har sett sunda ut och verkat må bra. Skulle du dock se att någon häst blir, eller verkar vara, vanskött är det bra att meddela både kusk och turistinformation.

häst med droska springer på gatan.

Gili Airs bästa strandbarer vid solnedgången

Det finns många strandbarer på Gili Air, och de flesta ligger på öns västra sida. Inte så konstigt kanske, det är nämligen på denna sida som solen går ner. Alla barer har bean bags precis vid havet, så  man har en bra utsikt över solnedgången vilken bar man än väljer, men vissa ställen lockar mer folk än andra. De allra populäraste är Gili Lumbung och Mowie’s

Gili Lumbung

Gili Lumbung har massor av färgglada bean bags och är känt för att ha liveband varje kväll. Och efter att ha varit här flera kvällar i rad kan jag intyga att det är riktigt bra band, som spelar precis den musik man vill höra när man ligger i en bean bag på stranden och sippar på en Bintang. Gili Lumbung har även vanliga bord för den som inte känner för att äta sin middag i en sackosäck. Oavsett vart du sitter har du en bra vy över solnedgången och blir väl omhändertagen av den trevliga personalen.

färgglada sittpuffar vid restraurang Lumbung på gili air.
livemusiker på baren lumbung på gili air.

Mowie's Beach Bar

Mowie’s är den strandbar på Gili Air som bli full snabbast på kvällen. Det är nämligen den enda strandbar (vad jag vet) som tagit det fenomenala beslutet att köra Wine o’ Clock istället för Happy Hour. Wine o’ Clock på Mowie’s innebär att man mellan klockan 17-19 får två glas vin för priset av ett. Ett mycket vinnande koncept, som lockar massor av törstiga besökare.

Maten på Mowie’s hyllas även den till skyarna, så letar du en bra middagsrestaurang så har du nu hittat den. Vill du ha en sittpuff med fri sikt över solnedgången bör du komma hit tidigt. Mowie’s är så otroligt populärt att man får vara beredd att vänta en stund på sin mat och dryck. Men vad gör det när man har en vacker solnedgång att titta på under tiden?

mowies restaurang på gili air.
sittpuffar på stranden på gili air.

Denna mysiga, mellanstora, Giliö är enligt mig den perfekta kombinationen av sina två grannöar! Men har du tid över rekommenderar jag att även åka till Gili Meno och Trawanagan – så att du kan hitta din personliga favorit. Här har jag skrivit ett inlägg om vilka tider båtarna går mellan Giliöarna och vad de kostar. Hoppas du får en underbar vistelse!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.