Guider, Inspiration

9 europeiska julmarknader jag drömmer om!

Ja, jag vet att det bara är oktober, men är man en julälskare som mig har man redan börjat fantisera om glittrande granar, stämningsfulla julsånger och doften av glögg! Så jag försöker stilla min jullängtan med att drömma mig iväg till några europeiska julmarknader som jag gärna vill besöka!

Jag vill understryka att jag själv inte besökt dessa julmarknader (med undantag för Hyde Park Winter Wonderland), men jag låter tankarna vandra iväg till europeiska städer som varje jul skapar sagolika vinterlandskap med handelsbodar, underhållning, omsorgsfulla dekorationer – och en helt underbar julstämning!

Har du besökt en eller flera av dem? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte! 🙂

1. London

När man tänker på brittiskt julfirande förknippar man det med filmer som Love Actually och The Holiday (elle är det bara jag?). Men hur är en jul i London i verkligheten? Jo, precis lika drömmigt!

Jag besökte London en december för flera år sedan, och det var precis sådär magiskt som jag föreställt mig! Något jag dock skulle vilja uppleva igen är julmarknaden “Hyde Park Winter Wonderland”! Vi gjorde en snabb visit där en kväll, men denna julmarknad har så otroligt mycket att erbjuda att jag verkligen vill besöka den igen!

Förutom alla mysiga marknadsstånd bjuds här på isskulpterings-workshop, skidsko-shower, cirkuskonster, karaoke, komedi-klubb, tivoli och livemusik!

Öppet: Varje dag från 23:e november 2018 till 6:e januari 2019, mellan kl. 10-22.

2. Prag

Prag står för en av de högst rankade julmarknaderna i världen; “Christmas markets at Old Town Square”, som alltså ligger på torget i Prags gamla stadsdel. Även om staden inte alltid bjuder på ett vitt vinterland, så verkar julstämningen ändå vara på topp! Här kan man hitta julpynt, hantverk, konfektyr, och massor av olika sorters mat och dryck. Dessutom kan man få träffa tjeckiska får, lamor och en åsna!

Öppet: Varje dag från 1:a december 2018 till 6:e januari 2019, mellan kl. 10-22.

Läs mer på Prags hemsida.

3-5. Berlin

Okej, här blir det lite svårt, eftersom Berlin har över 50 julmarknader att välja på! Man kanske inte hinner riktigt alla på en weekend (även om man kan försöka), men här är några axplock som jag är särskilt intresserad av:

Sago-julmarknad vid Jagdschloss Grunewald: Julmarknad vid det äldsta palatset i Berlin som varje adventshelg förvandlas till en gammaldags julmarknad med sagotema! Disney-jul, here I come!

Julmarknaden vid Spandau: Kännetecken som sin medeltida marknad, möten med levande djur och ståtliga julgranar från de närliggande Fichtelbergen, gör detta till en julmarknad som jag gärna besöker!

“Berlin Christmas Season” vid Rotes Rathaus: Tar dig tillbaka till historiska Berlin, med en gigantiskt julgran, ett pariserhjul och en skridskobana. Här säljs hantverk och lokala delikatesser, med orgelspel som sätter julstämningen!

Okej, 3 förslag av 50 kanske inte gör det lättare för dig att hitta din favorit bland alla julmarknader i Berlin, så kika gärna in på deras egen hemsida för att läsa mer om samtliga!

6. Lübeck

Den numera årliga julmarknaden i denna tyska hansestad hölls första gången år 1648! Här bjuds på glögg, rostade kastanjer och tyska korvar! I handelsbodarna på Markt och Breite Straße hittar man dessutom mängder av potentiella julklappar! Som om detta inte låter idylliskt nog ligger Lübecks julmarknad i ett UNESCO världsarv! För en UNESCO-fantast som mig känns detta som en julmarknad helt i min smak!

Öppet:
På Markt: Från 26 november till 30 december 11-21 (Fre-lör: 11-22).
På Breite Straße: Från 26 november till 30 december 11-20 (Fre-lör: 11-21). 
Obs! Avvikande öppettider 24-26 december.

Mer info på Lübecks hemsida.

7. Wien

Wien bjuder på flertalet julmarknader och den ena överglänser den andra i julstämning! Även om det är svårt att välja enbart en, har jag nog fastnat mest för den klassiska wienska julmarknaden framför stadshuset. Det är en makalöst vacker byggnad, med det höga klocktornet i mitten! Alla barn får dessutom lära sig att baka kakor och stöpa ljus inne i stadshuset!

Öppet: Från 17 november till 26 december. Sön-Tors: 10-21.30, Fre-Lör: 10-22.
Obs! Avvikande öppettider den 7, samt 24-26 december.

8. Tallin

En stor julgran mitt på gamla torget får Tallins julmarknad att likna en julsaga (om man får tro arrangören själv)! På torget finns även små handelsbodar som säljer godsaker och hantverk, medan sångare och dansare underhåller på scenen. Lite kuriosa: Det är 575 år sedan den första julgranen restes på Tallins torg! Så under årets julmarknad utlovas extra ordentligt julfirande!
 
 Öppet: Varje dag från 17 november 2018 till 6 januari 2019, mellan kl. 10-20 (öppningsceremoni kl. 16.55 den 17 nov).

9. Köpenhamn

Köpenhamn har flera julmarknader runt om i staden, men den jag är mest sugen på att besöka är Tivolis marknad! Förutom en traditionell julmarknad kan man roa sig med de 27 åkattraktionerna och även träffa tomten (och en av hans renar)! Och som om inte alla små spotlights som vanligtvis lyser upp Tivoli räckte för att skapa en mysig julstämning, visas det på kvällen en ljusshow med över 16.000 lampor!

Öppet: Varje dag från 17 november till 31 december, mellan kl. 11-00.30.

Du hittar mer information på Tivolis egen hemsida eller på Visit Copenhagens hemsida, där du också kan läsa om andra julmarknader i Köpenhamn.

Och där har ni dem: 9 julmarknader i Europa som jag gärna vill besöka! Men detta är ju långt ifrån alla julmarknader i vår vackra världsdel! Har du besökt någon annan julmarknad som verkligen är värd ett besök? Berätta gärna i en kommentar! 🙂

Några som faktiskt har besökt flera julmarknader i Europa är Helena & Peter. På deras blogg FREEDOMtravel.se berättar de om 4 europeiska julmarknader och delar med sig av sina bästa tips utifrån personliga upplevelser! Superbra att få inspiration från dem som verkligen har varit där!

Hoppas nu att du hittar din favorit i den europeiska julmarknads-djungeln! 🙂

6 reaktioner på ”9 europeiska julmarknader jag drömmer om!

 1. Åh vilka mysiga julmarknader! Jag har varit i London i advent, även om det är några år sedan nu, men Hyde Park Winter Wonderland missade jag helt tyvärr. Kan i och för sig ha berott på att jag var där i jobbet och bara hann med en snabb sväng på Regent street och Oxford street innan vi åkte hem igen. Jag skulle vilja åka till alla julmarknaderna ovan! Har också hört att det ska finnas mysiga julmarknader i Vilnius. Sedan gillar jag verkligen julmarknaden i Gamla stan här hemma i Stockholm.

  1. Hela London är ju supermysigt under jul, vilket gör att man gärna återvänder dit! 😉 Du får besöka julmarknaden i Hyde Park nästa gång! 😀
   Julmarknaden i Vilnius har jag inte hört något om, det måste jag undersöka! 🙂
   Ja, Stockholm är inte heller att förglömma, och jag ska absolut besöka Gamla Stans marknad denna jul! 🙂

 2. Fint inlägg! Och tack för länken! Jag gillar julmarknader och skulle gärna åka på någon, men har ingen inbokad. Tror att det finns många fina i Tyskland bland annat.

  1. Tack snälla!😊 Ja, Tyskland känns som julmarknad-älskarens paradis nummer 1!🎄 Skulle gärna ta en rundresa mellan olika tyska städer vid juletid!😀⭐️

 3. Har besökt London och Lübeck och håller fullständigt med om att de är väl värda ett besök. Kan även rekommendera Comar och Strasbourg i Frankrike och Zürich och Montreux i Schweiz. Min absoluta favorit om man vill uppleva härlig julstämning är Quebec City, helt fantastiskt!!!!

  1. Så många bra tips du kommer med! 🙂 Jag vill besöka alla, Quebec låter särskilt spännande! Jag kanske får börja i november och beta av ett land varje helg, så hinner jag med några innan jul! 😉

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.