Inför resan, Nya Zeeland

Att fixa internationellt körkort

Jag berättade tidigare om att inget gått som planerat kring förberedelserna inför vår Working Holiday i Nya Zeeland. Förutom krångel med mitt visum har vi även haft krångel med våra internationella körkort (dock vårt eget fel, läs mer längst ned). Jag tänkte därför dela med mig av några praktiska tips kring hur man ordnar internationellt körkort.

Hur beställer man internationellt körkort?

För att få köra bil utomlands krävs det i många fall en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet att fixa detta är att skaffa ett internationellt körkort, som ska användas tillsammans med ditt vanliga körkort. Man kan beställa körkortet hos Motormännen, en medlemsorganisation för bilägare i Sverige, och ansökan gör man på deras hemsida. Du hittar information och ansökningsblanketten här.

När behöver man ha internationellt körkort?

Om man endast ska köra bil inom Norden eller EU behöver man inget internationellt körkort. Ska man däremot köra bil i ex. Australien, Nya Zeeland eller USA är det säkrast att ha skaffat det. Väljer man att köra med endast sitt svenska körkort kan det innebära böter om man blir stoppad av polisen.

Såhär gör du för att ansöka om internationellt körkort:

  • Gå in på Motormännens hemsida, se länken ovan.
  • Du kan fylla i ansökningsblanketten digitalt eller för hand, men du måste alltid skriva ut den och signera för hand.
  • Ange om du vill ha körkortet giltigt i 1 eller 3 år.
  • Skicka med ett litet foto på dig (3 x 4 cm).
  • Skicka med en kopia på ditt svenska körkorts fram- och baksida, med två personers underskrifter som intygar dess äkthet.
  • Posta blankett, foto, körkortskopior och underskrifter till Motormännen, eller skanna in allt och skicka digitalt.
  • Körkort med 1 års giltighetstid kostar 280:- och 3 år kostar 330:- (inklusive frakt).
  • Det tar ca 10 vardagar att få körkortet.

jag står vid bilen vi köpt i nya zeeland

Vad som gick snett för oss

Vi tyckte att vi var ute i god tid när vi skickade in ansökan en månad i förväg. Vi glömde dock den lilla detaljen att vi skulle adressändra strax därpå. Veckorna gick men vi fick inga körkort, så jag ringde till Motormännen. De sa att de brukar få tillbaka post som inte lämnats ut, men att det inte kommit något än. Veckan därpå ringde jag igen, men fick samma svar. Det kunde tydligen ta upp till tre veckor innan de fick körkort i retur.

När det gått drygt tre veckor sedan de skickat ut körkorten började vi få lite panik, för nu var körkorten nämligen det enda vi väntade på innan vi kunde boka flyg! Så jag ringde igen, och pratade för tredje gången med en supertrevlig kvinna.

Jag fick då veta att en betalningspåminnelse skickats ut till vår gamla adress, dit den första fakturan också skickats! Så jag fick ännu mer panik, men kvinnan lugnade mig och sa att hon skulle maila fakturan och makulera påminnelsen! Sen var hon såå snäll och sa att de skulle göra nya körkort åt oss, helt utan extra kostnad! Världens bästa service alltså!!

De skickade dessutom körkorten med expressfrakt för de kom bara 1 dag senare, såå skönt! Nu kunde vi äntligen boka flygbiljetter till Nya Zeeland! Och vi ska aldrig mer adressändra utan att beställa eftersändning!!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.