Inför resan, Nya Zeeland

Att fixa internationellt körkort

Jag berättade tidigare om att inget gått som planerat kring förberedelserna inför Nya Zeeland. Förutom krångel med mitt Working Holiday Visa har vi även haft krångel med våra internationella körkort. Just detta tar vi dock på oss helt och hållet, det var otroligt klantigt av oss! Men förhoppningsvis kan någon dra nytta av vårt misstag…!

Hur beställer man internationellt körkort?

För att få köra bil utomlands krävs det i många fall ett internationellt körkort, som ska användas tillsammans med ditt vanliga körkort. Man beställer det enklast av Motormännen, en medlemsorganisation för bilägare i Sverige, och ansökan gör man på deras hemsida. Du hittar information och ansökningsblanketten här.

Saker att tänka på när man ska beställa internationellt körkort:

  • Inom Norden och EU räcker det med ditt svenska körkort.
  • Du kan fylla i ansökningsblanketten digitalt eller för hand, men du måste alltid skriva ut den och signera för hand.
  • Man kan välja giltighetstid 1 eller 3 år, det anger du i ansökan.
  • Skicka med ett litet foto på dig (3 x 4 cm).
  • Skicka med en kopia på ditt svenska körkorts fram- och baksida, med två personers underskrifter som intygar dess äkthet.
  • Körkort med 1 års giltighetstid kostar 275:- och 3 år kostar 325:-.

jag står vid bilen vi köpt i nya zeeland

Vad som gick snett för oss

Handläggningstiden är ca 10 vardagar, så vi tyckte att vi var ute i god tid när vi skickade in ansökan en månad i förväg. Vi glömde dock den lilla detaljen att vi skulle adressändra strax därpå. Veckorna gick men vi fick inga körkort, så jag ringde till Motormännen. De sa att de brukar få tillbaka post som inte lämnats ut, men att det inte kommit något än. Veckan därpå ringde jag igen, men fick samma svar. Det kunde tydligen ta upp till tre veckor innan de fick körkort i retur.

När det gått drygt tre veckor sedan de skickat ut körkorten började vi få lite panik, för nu var körkorten nämligen det enda vi väntade på innan vi kunde boka flyg! Så jag ringde igen, och pratade för tredje (eller kanske fjärde?) gången med en supertrevlig kvinna. Hon började nästan kännas som en gammal bekant efter alla dessa telefonsamtal!

Fick då veta att en betalningspåminnelse skickats ut till vår gamla adress, dit den första fakturan också skickats! Fick ännu mer panik och tänkte att vi nu skulle hamna hos Kronofogden, men kvinnan lugnade mig och sa att hon skulle maila fakturan och makulera påminnelsen! Sen var hon såå snäll och sa att de skulle göra nya körkort åt oss, helt utan extra kostnad! Världens bästa service alltså!!

De skickade dessutom körkorten med expressfrakt för de kom bara 1 dag senare, såå skönt! Nu när vi fått dem kunde vi äntligen boka flygbiljetter till Nya Zeeland! Och vi ska aldrig mer adressändra utan att beställa eftersändning!!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.