Nya Zeeland, Sydön

Kea – världens enda alpina papegoja

Häromdagen fick vi lite speciellt sällskap vid frukosten här i Fox Glacier. Vi satt i hostel-restaurangen och sippade på vårt kaffe när Chan, receptionschefen, kom springandes och frågade om vi ville se en kea – världens enda alpina papegoja!

Chan öppnade restaurangens ytterdörr – och där var de! Det var inte bara en, utan tre gröna papegojor som spatserade runt på asfalten i hopp om att finna något ätbart.

Keor är, till skillnad från vad man kan tro, inte alls skygga av sig. De gillar matrester och brukar därför ofta hålla till vid restaurangerna i Fox Glacier och Franz Josef. Antingen vid uteserveringen, som i detta fall, eller vid soptunnor och komposter.

Jag är i alla fall supernöjd att frukosten avbröts av dessa krabater! Har drömt om att få se en kea sedan mitt förra besök i landet! Inte nog med att kean är världens enda alp-papegoja, arten finns faktiskt bara här i Nya Zeeland!

Så om ni är i krokarna runt Fox Glacier eller Franz Josef, se till att stanna vid en restaurang (eller sopstation) – då har ni goda chanser att få möta denna vackra papegoja!

2 reaktioner på ”Kea – världens enda alpina papegoja

  1. Vilka coola pippisar! Dessa gillar jag! 🙂 (Däremot måste jag säga att det är lite jobbigt att läsa centrerad text. Ett önskemål från mig är vänstercentrerad.) Ha det fint!

    1. Ja, de är ena riktiga lustigkurrar!
      Det är alltid bra att få feedback, ska prova och se vad jag tycker blir bäst!😍☺️

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.