Nya Zeeland

Lev i nuet – men tänk på framtiden!

Hur många gånger har man inte blivit uppmanat att ”leva i nuet”, ”carpe diem”, bla bla bla… Man uppmanas av tidningar, böcker, sociala medier eller folk i ens omgivning att ta vara på stunden, för den kommer minsann inte igen! Känns det bekant? Kanske inte riktigt lika, men ändå relativt, ofta får man höra att man bör ”tänka på framtiden”, ”spara till pensionen” och att ”de val du gör nu påverkar din framtida karriär”. Hur ska man få detta att gå ihop?! Jag ska leva i nuet och njuta av stunden, men samtidigt tänka på min framtida familj, karriär och vara medveten om att de val jag gör idag följer med mig hela livet! Det… går ju typ inte!

”Men…”, säger säkert någon nu, ”…du förstår väl att man inte ska ta det så bokstavligt, man ska försöka hitta en balans mellan de båda tankesätten”. Men hur gör man det? Och hur vet man vad som är den perfekta balansen? Det låter ju superhärligt att finna ro i nuet, men hur kan man göra det när man inte vet om man i framtiden kommer få ett jobb, och därigenom en inkomst, ett eget boende och mat för dagen? I vissa fall kanske framtiden faktiskt är härligare än nuet? Levde människor på, låt säga, 1300- eller 1800-talet i nuet eller fokuserade de bara på framtiden?

Tror svaret blir att det beror på hur bra ställt man hade det ekonomiskt och vilka förutsättningar man hade i allmänhet. Ungefär detsamma som idag alltså. Vore jag mångmiljonär och hade lyxvillor både på Bahamas och Franska Rivieran, kunde dricka fin skumpa på lyxiga yats varje dag och vältra mig i kläder från de främsta modehusen, då skulle jag förmodligen inte ägna en enda tanke åt framtiden. Hade jag det sämre ställt ekonomiskt och inte hade en naturlig fallenhet för något som gjorde att min framtid redan var ljus och lovande, då skulle jag ägna rätt mycket tid åt att fundera på hur jag skulle nå dit jag ville, vad jag skulle behöva offra och hur mycket jag skulle behöva kämpa.

Vad har jag kommit fram till då, efter allt detta surrande? Tja, att jag blir både stressad och provocerad när jag ombeds leva efter det ena eller andra tankesättet om vartannat. Har även insett att det ofta handlar om pengar; har du mycket pengar behöver du inte tänka på framtiden lika mycket som du behöver göra om du inte har rika föräldrar, ingen speciell talang och noll kontakter i karriärsvärlden. Det säger ju sig själv, kanske du tycker, och det kanske det gör. Men varför är då detta ett så stort samtalsämne i dag? Varför blir man ständigt matad med att man bör ”leva mer i nuet” för att sedan få höra eller läsa ”tänk på din framtid och karriär”?! Det finns en poäng med båda tankesätten, men att bli tillsagd att tänka si för att sedan bli ombed att tänka så, får mig att tycka att ibland måste man bara få vara. Vara i nuet, vara i framtiden, vara i båda samtidigt eller kanske till och med vara i dåtiden. Det måste man få, oavsett vad någon tidning, bok, app eller person påstår.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.