Tonga

Liftar till Nuku’alofa för nationaldagsfirande!

Kanokupolu, den lilla byn som är vår hemvist under denna resa, ligger högst upp på Tongatapus nordvästra landremsa. Nuku’alofa, alltså Tongas huvudstad, ligger i mitten av Tongatapu på den nordligare sidan av ön. Kanske är lättare att kika på kartan här nedan som jag lånat av Google.

Hur som helst; det jag vill komma fram till är att det är en bit från Kanokupolu och Nuku’alofa, men jag och David ville ända göra ett besök i den kungliga huvudstaden! Vi tyckte att vi hade tänkt till när vi valt att åka på en måndag och inte en söndag, eftersom allt, och jag menar ALLT, är stängt på söndagar! Butiker, restauranger, caféer, turistbyråer, kiosker, biljettkontor, kollektivtrafik; ALLT!

Så där stod vi, på Kanokupolus numera familjära huvudgata, väntandes på lokalbussen som vi fått reda på går ungefär var 20-30 minut. Vi väntade och vi väntade. När vi väntat i omkring 40 minuter började vi ana att nåt inte riktigt var som det skulle. Plötsligt stannar en liten bil vid vägkanten, passagerardörren öppnas och en äldre tongansk dam sticker ut huvudet.
“You’re waiting for the bus?”
“Yeea..”
“Then you’re gonna wait a long time, cus there’s no busses today!”
Jasså vaddå då?, tänkte vi, men sen hann vi inte tänka mer innan det äldre paret erbjöd sig att skjutsa oss till stan! Vi hoppade in i baksätet, överraskade men tacksamma, och vilken upplevelse!

Under den halvtimmeslånga färden får vi veta att dagens bussar är inställda för att det är en offentlig helgdag idag (6 november)! Detta eftersom lördagen (4 november) var Tonga Constituion Day, det vill säga Tongas nationaldag, men då den inföll på en helgdag blir istället denna måndag en helgdag! Och vad har vi just lärt oss om helgdagar på Tonga? Jo, att allt är stängt!

Turligt nog för oss räknades denna måndag bara som en lördag, och inte en söndag, så caféer och restauranger skulle fortfarande ha öppet till 12.00, informerade den äldre mannen oss från förarsätet. Inte för att det spelade någon roll nu när vi ankom till Nuku’alofa runt 11.30 – men ändå bättre än en söndag! Vi började med att strosa omkring i staden. Man kan se så mycket vackert och intressant bara genom att gå, och några småbutiker och kiosker visade sig vara öppna trots allt!

Så vad kan man hitta på i Nuku’alofa då? Om man inte bor på ett av hotellen där vill säga? Det finns alltså ett gäng hotell i stadens centrum, vilket är bekvämt om man vill äta på olika restauranger varje kväll eller ta en färja till någon annan ö, men här finns ingen riktig strand – kuststräckan består av stora stenar och korallbotten.
Några av hotellen har därför byggt egna “saltvattenpooler”, men vi tycker inte att något väger upp mot en riktig sandstrand, därav vårt val att bo långt från centrum.

Men, Nuku’alofa har många andra fina grejer som gör staden värd ett besök! Exempelvis kan man ta en titt på det kungliga palatset, som ligger mitt i stan! Det är förstås högt stängsel runt om, men man får ändå en bra blick över den vackra träbyggnaden. Inte isolerat av tre meter höga betongmurar som hos sultanen av Brunei. Tror att kung Topou VI är en väldigt gästvänlig typ!
Om man, som oss, är här under en helgdag och blir sugen på en fika eller lättare lunch, då ska man söka upp Friends café. Det stället har öppet till 22.00 (i alla fall lördag) och är dessutom kombinerat med en liten turistbyrå. Kan det bli bättre?

Vi gick dit och frågade när båtarna gick till närmsta ön Eua, men det visade sig bara gå en båt om dagen dit, sedan en båt tillbaka bara någon timme därefter, och that’s it! Inte så vältrafikerat här på Tonga alltså! För att veta exakt tid för avgång (kunde vara 10, men ibland 11…) skulle vi komma tillbaka klockan 9 nästa dag, vilket vi kände att vi inte riktigt hade tid eller ork till, särskilt inte om vi bara skulle få en timme på Eua.

Sååå, istället köpte vi smoothies och juice på Friends café och satte oss i solen för att njuta av vår dag i Nuku’alofa! De har en mysig liten altan med ett ett träd växande i mitten. Kändes lite som att sitta i en trädgård och fika. Ännu mer lantlig känsla fick vi när ett gäng hönor och en stolt tupp strövade omkring fritt både innanför och utanför altanen.

När vi sedan promenerade vidare runt i staden hörde vi hög musik, tutande bilar och massa skratt. Vi följde ljudet och blev lite överraskade när det visade sig komma från en liten lastbil full av röd-vita ballonger och Tongas flagga, med folk på flaket som tjoade högt. Vi tog en genväg över en gata och kom fram i lagom tid för att se lastbilen passera.

Den hade sällskap av tre vanliga bilar (även dem prydda med ballonger!), och bildade på så sätt en liten nationaldags-parad! Huuur fint är inte det?! Fyra bilar på rad, men de spred glädje som en hel karneval! Vi vinkade och skrattade medan de körde förbi oss, och de vinkade såklart tillbaka (som alla gör i detta land)!
Butiker och restauranger kan få vara stängda bäst de vill, för jag väljer detta nationaldagsfirande över alla vanliga stadsgrejer!! Såå bra dag!!

2 reaktioner på ”Liftar till Nuku’alofa för nationaldagsfirande!

  1. Hej! Måste få kasta in en NZ-fråga, nu när det närmar sig!! Hur var det med kort vs kontanter?! Behöver man ha med en del cash?!! Ha det fortsatt bra!!

    1. Det går bra att kasta in en sån!😄
      Vi hade bara med oss ca 1500 SEK som säkerhet, ifall vi skulle behöva betala något kontant det första dygnet i NZ. Kort fungerar i princip överallt, men ta med lite kontanter för säkerhets skull!🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.