Guider, Nordön, Nya Zeeland

Road trip genom Nya Zeeland – Billiga (eller gratis) campingar på Nordön!

Att köra egen bil och campa i Nya Zeeland är det roligaste sättet att resa på! Men att ta in på lyxiga campinganläggningar kan bli dyrt. För ett tag sedan delade jag med mig av billiga (eller gratis) campingar på Nya Zeelands Sydö, och nu har det blivit dags för Nordön!

Jag listar främst enkla naturcampingar, eftersom det är just denna typ av campingar som är billiga – eller helt gratis. Så förvänta er ingen glamcamp, men det är väl själva enkelheten som är hela grejen med att campa?!

Te Kauwhata Domain, mellan Auckland och Hamilton

Vad: En stor asfalterad parkering vid en rugbyplan.
Vart: I den lilla byn Te Kauwhata, ca 4 mil norr om Hamilton.
Antal platser: ca 40 stycken.
Pris: Gratis, men det finns en frivillig donationslåda.
Öppet: Dygnet runt, året om.
Wifi: Nej.
Toalett: Ja, vanliga toaletter i ett litet hus precis vid parkeringen.
Bord: Nej, men långa träbänkar.
Övrigt: Precis utanför det lilla toaletthuset finns en diskho med vattenkran. Centrala Te Kauwhata nås med ca 10 minuters promenadavstånd. Här finns matvarubutiker, bibliotek, bensinstation och bilverkstad.

Te kauwhata campings skylt vid vinfarten. Te kauwhata camping på en parkeringsplats. camping på parkeringsplats mellan auckland och hastings


Lakefront Drive, Rotorua

Vad: Ett stort område med många asfalterade parkeringar, varav 4 utmarkerade platser är till för self-contained (självförsörjande fordon), medan det finns andra parkeringar som alla (oftast) kan stå på.
Vart: Precis vid sjön i centrala Rotorua.
Antal platser: Fler än 50.
Pris: Gratis.
Öppet: Dygnet runt, året om.
Wifi: Nej.
Toalett: Ja, vanliga toaletter i en liten fyrkantig byggnad i mitten av gräsytan.
Bord: Ja, picknickbord vid sjön.
Övrigt: Denna campingplats är väldigt omdiskuterad då det råder delade meningar om huruvida man kan stå här om man inte är “self-contained”, och det är svårt att veta exakt vart man får stå. Detta beror på att reglerna kan variera mellan olika årstider och säsonger. Därför är det bra att fråga turistbyrån i Rotorua om vad som gäller just nu. Under lågsäsong går det oftast bra för alla fordon att stå här. Det finns även ett café precis vid parkeringen (vars personal kan hjälpa till om ditt bilbatteri har dött!)

van vid camping på parkeringsplats i Rotorua. camping på parkeringsplats i Rotorua.


Mangahuia Campsite, Tongariro National Park

Vad: En klassisk naturcamping där man parkerar bilen mitt bland träd och buskar, plus en mindre gräsyta för tältning.
Vart: Ca 5 kilometer från samhället vid namn National Park, som är utgångspunkten för turer till Tongariro Alpine Crossing.
Antal platser: 15 utmarkerade fordonsplatser och 6 tältplatser.
Pris: 15 NZD/vuxen och 7,50 NZD/barn. Observera att Department of Conservation kan hänga upp lappar under lågsäsong om att campingen är temporärt avgiftsfri. Dessa lappar hänger dock inte alltid vid incheckningsskjulet, utan kan hänga i köksskjulet vid tältplatserna. Det kan vara en god idé att kika där innan man betalar, om man besöker på lågsäsong.
Öppet: Dygnet runt, året om.
Wifi: Nej.
Toalett: Bajamaja.
Bord: Ja, sittbänkar och köksbänk vid köksskjulet (på bilden nedan), samt picknickbord utanför.
Övrigt: På vägen hit man kan se vulkanen Mt Ngauruhoe (Mt Doom) torna upp sig i Tongariro National Park. Campingen har mysig och social stämning då de flesta som bor här delar samma syfte; att vandra i nationalparken! Det går en ca 100 meter lång skogsstig mellan parkeringsplatserna och tältplatserna/köksskjulet. Det finns inga lampor på området, så det blir kolsvart när solen gått ner. Rekommenderar pannlampa!

skylten vid campingen mangahuia. köksskjul vid campingen mangahuia.


Ruatiti Domain, sydväst om Tongariro

Vad:  En stor gräsyta vid ett skogsbryn, samt en jordig yta vid floden precis intill.
Vart: Ca 3 mil sydväst om samhället National Park (vartifrån turerna går till Tongariro Alpine Crossing).
Antal platser: Beror på hur alla parkerar, ca 30-35.
Pris: Gratis.
Öppet: Dygnet runt, året om.
Wifi: Nej.
Toalett: Bajamaja.
Bord: Ja, flera picknickbord.
Övrigt: Ruatiti Domain ligger väldigt avlägset, vilket är bra att vara medveten om. Vägen hit slingrar sig genom ängar, över floder och längs bergsväggar; ett otroligt vackert landskap att köra igenom. Campingplatsen är naturskön och man kan bada i floden. Hundar är inte tillåtna mellan 1:a december och 30:e april. Alkohol är inte tillåtet mellan 30:e december och 2:a januari.

bil parkerad på äng vid naturcampingen ruatiti. flod och träd vid naturcampingen ruatiti. flod och träd vid naturcampingen ruatiti.

4 reaktioner på ”Road trip genom Nya Zeeland – Billiga (eller gratis) campingar på Nordön!

    1. Ja det är perfekt när man reser på en budget! 🙂 Precis, de flesta sånna här gratisställen är otroligt spartanska jämfört med vanliga campinganläggningar! 😉

  1. Hej Maya, jag har alltid haft en dröm om att resa runt på Nya Zeeland. När jag var ung backpackade jag en del och klurar nu vad som blir roligast och bäst att göra med en 5-åring. Vi vill gärna vara sociala och träffa andra människor. Fest och fylla helt ointressant. Buss kontra egen bil? Skulle gärna se oss tälta. Är 6,5v bra? Vill inte stressa och helst ta dagarna som de kommer och boka allt eftersom. Leka och träna engelska mycket, mer budget än lyx, blanda restaurang med egen matlagning.

    1. Hej Ulrika! Vad roligt att du vill åka till Nya Zeeland med din femåring! Jag tror att egen bil är det bästa om ni vill undvika festande ungdomar. Särskilt om ni även vill tälta. Det låter lämpligt med 6,5 veckor om ni vill hinna uppleva mycket av landet utan att behöva stressa. Många orter som backpackers åker till är även roliga för barnfamiljer. Exempelvis såg vi många barnfamiljer i Queenstown, Wanaka, Nelson, Taupo och orterna runt Abel Tasman. Även Coromandel Peninsula är vackert med många fina stränder. Tipsar om att ladda ner appen Camper Mate för att hitta de bästa campingplatserna. Appen har även praktiska tips för bilresenärer i Nya Zeeland. Hoppas att ni får en underbar resa!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.