Nordön, Nya Zeeland

En dag på Hobbiton Movie Set

Igår åkte vi från Auckland mitt i natten för att tidigt på morgonen anlända i det lilla samhället Matamata. Några kilometer sydväst om Matamata ligger Hobbiton, inspelningsplatsen för Fylke i Sagan om Ringen. Det grönskande området är en del av familjeägda Alexander Farm och upptäcktes 1998 av en helikopterflygande Peter Jackson.

vy över fylke hobbiton
the shire hobbiton

The Shire stod färdigt i slutet av 1999, vartefter filmtrilogin spelades in under de kommande fem åren. Efter att alla tre filmer var inspelade revs stora delar av det uppbyggda Fylke. Kvar blev tomma hål i marken och Alexander Farm återgick till att bli betesmark åt får. Några år senare togs beslutet att J.R.R Tolkiens första bok “The Hobbit” skulle bli film, och Fylke återuppbyggdes – på samma plats som tidigare. Det Fylke du besöker idag är alltså resultatet av de senare Hobbitfilmerna, från 2012-2014.

hobbithål hobbiton
hobbithål fylke hobbiton

Det kan vara bra att veta att man inte kan besöka Hobbiton på egen hand, utan man måste gå en guidad tur. Både under lågsäsong och högsäsong är det dock stor risk att det är fullbokat, så det är bra att boka i förväg eller komma dit tidigt på morgonen.

Vill du köpa biljett på plats gör du det vid besökscentret precis vid bilvägen. Därefter hoppar du på en turbuss som tar dig ner till själva inspelningsplatsen. Har du kommit hit med bil måste du alltså parkera den uppe vid besökscentret. Även om detta kan kännas lite väl turistigt, och man helst skulle vilja gå omkring i Fylke på egen hand, är det ändå bra att de har koll på besökarna så att miljön bevaras och alla små hobbithål förblir intakta.

vy över frodos hus
hobbithål
lamm hobbiton

Frodos & Bilbos hus

Väl framme vid inspelningsplatsen kommer du att känna igen dig direkt. Här hittar du Frodos och Bilbos hus med den karaktäristiskt gröna dörren, Sams hus med gul dörr och tillhörande tvättlina (tvätten hänger kvar än idag), det stora partyträdet där hoberna hade alla sina fester och självklart även puben The Green Dragon Inn.

Guiden kommer att visa er runt området och berätta små anekdoter om uppbyggnaden av The Shire och saker som skedde här under inspelningarna. Det finns tid att fota, men eftersom man går i grupp får man vara snabb om man inte vill att andra turister ska komma med på fotona.

frodos hus hobbiton
sams hus hobbiton
tvättlina vid sams hus
green dragon inn hobbiton

Förutom alla dessa huvudattraktioner finns även små, perfekta, detaljer överallt; som den hemmasnickrade fågelholken, pumpor på små träkärror, fågelskrämman i trädgårdslandet och små möbler utställa lite här och där runt om i Fylke. Allt är så otroligt välplanerat och detaljrikt att man får känslan av att det verkligen bor folk här på riktigt.

partyfältet i fylke

Besök The Green Dragon Inn

Turen avslutas på The Green Dragon Inn, som till skillnad från alla hobbithål faktiskt är en riktig byggnad med inredda rum. Pubens fönster är stora och runda, väggar och tak är uppbyggda av bjälkar och alla möbler är av trä. Här får man en stund för sig själv då man kan avnjuta en valfri dryck som en del av turen. Hela puben är så otroligt mysig och sagolik, precis som i filmerna. Vi får nästan stoppa oss själva från att hoppa upp på bordet och dansa likt Merry och Pippin.

green dragon inn
fönster på green dragon inn

4 reaktioner på ”En dag på Hobbiton Movie Set

 1. Ett av mina absoluta måsten om man får åka tillbaka men då man reser med sin kusin som endast sett konungens återkomst innan resan så var det väldigt svårt att få in det i resrutten

 2. Hej,

  Fick man gå in i husen? Och vet du något om det bara är guider från Hobbiton som höll i grupperna eller om det även var externa också med folk som åkte organiserade resor?

  Tacksam för svar 🙂

  Vänligen
  Filip

  1. Hej Filip, och tack för din kommentar! 🙂
   Man får tyvärr inte gå in i husen (de är alla tomma så man missar inte så mycket). Det är bara Hobbiton Tours guider som håller i grupperna, så om man åker med en organiserad gruppresa “lämnas man över” till dessa guider. De tar en tillbaka till infocentret efter den guidade turen. 🙂

   Ha det bra!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.