Nya Zeeland, Sydön

I en kajak runt Abel Tasman!

I tisdags fyllde David 25 år, vilket vi såklart ville fira på bästa sätt. De senaste dagarna hade det dock ösregnat i Abel Tasman. Dessutom låg vår camping långt från riktig civilisation, och den enda restaurangen (som också var enda cafét) var stängd på vardagar. Så vad skulle vi hitta på?

Jo, vi höll våra tummar för att vädret skulle bli bättre denna dag och bokade en kajaktur i Abel Tasman! Eftersom det inte var högsäsong gick det alldeles utmärkt att boka kvällen innan och morgonen därpå stod vi redo klockan 9! Vi fick först en snabbgenomgång om hur man kliver i och ur kajakerna (utan att ramla i vattnet), hur man paddlar (utan att få kramp i armarna) och vad man gör om kajaken välter (vilket vi hoppas få slippa)!

vi paddlar kajak i abel tasman nationalpark

Välinformerade och påpälsade med flytvästar paddlade vi iväg i kajakerna, ut på havet i Tasman Bay! Och dagens väder var turligt nog helt underbart! Vår guide, som hette Sarah, var en glad prick som berättade massa historier om nationalparken, både intressant information och roligare kuriosa. Visste ni till exempel att självaste Abel Tasman, holländaren som upptäckte detta naturområde (efter Maori-folket), inte ens steg i land här?! Han blev osams med maorierna redan från sitt skepp, så han döpte bara platsen och seglade sedan hem.

selfie i kajaken i abel tasman
david höjer paddeln ovanför huvudet i kajaken

Med på vår tur var bara ett ungt par från Holland, så vi var ett rätt litet gäng för Sarah att hålla reda på. Det kändes ganska skönt att det var färre kajaker i vattnet, för då var det färre kajaker att råka paddla in i…! Jag och David var faktiskt riktigt skickliga måste jag säga, i alla fall för att vara vår första kajakpaddling någonsin. Vi paddlade hela vägen till Adele Island, och där såg vi en liten sälkoloni bland klipporna!

Vi tog oss sedan in till Observation Beach, där vi åt lunch. Det holländska paret hade valt en tur där man vandrar tillbaka längst Coast Track, så de lämnade oss nu. Jag och David hade valt att paddla tillbaka till Marahau, men Sarah berättade att en annan guide bett henne ta med fler turister tillbaka från Observation Beach. Hon frågade oss om vi ville paddla tillbaka själva, istället för att följa med en större grupp. Det ville vi.

adele island i abel tasman nationalpark
kajaker på stranden i abel tasmans nationalpark

Sagt och gjort; vi drog ned vår kajak till vattnet, satte oss i den helt på egen hand, och skjutsade ut oss själva i havet. Det kändes såå häftigt att paddla i Abel Tasman helt ensamma, som om vi gjort detta hur många gånger som helst! Nåja, vi var kanske inte helt ensamma, för sälarna låg fortfarande och solade på klipporna vid Adele Island – totalt obrydda om att vi gled förbi på vattnet.

Det var inte riktigt så svårt som jag trott heller, men det kändes tryggt att vi blivit noggrant instruerade om paddelteknik och säkerhet innan! Dock stötte vi på lite problem när vi skulle ta oss in i land, för vinden hade tilltagit och vågorna blivit större, och då saknade vi vår guide! Men vi tog oss slutligen in till stranden och var riktigt nöjda med dagen!

vi paddlar kajak i abel tasman

Om man aldrig har paddlat kajak förut rekommenderar jag att man bokar en tur med en guide, vilket antingen kan göras på plats eller i förväg. Man kan även kombinera kajakpaddlingen med en båttur och vandring i nationalparken, vilket gör att du kan uppleva Abel Tasman både från havet och från land på samma dag!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.