Nya Zeeland, Sydön

Ljudet av kiwifåglar i Nelson Lakes nationalpark

Snön hade börjat falla på kvällen när vi gick upp till restaurangen Alpine Lodge i Nelson Lakes nationalpark. När vi gick tillbaka till campingen runt 22-tiden var marken helt vit och det snöade fortfarande. Vi promenerade i kolsvart mörkret på den smala trottoaren ner till sjön, där campingen ligger. Nelson Lakes nationalpark är känt för att vara en av de bästa platserna i Nya Zeeland för att se kiwifåglar.

Vi mötte inte en enda kotte på vägen, det var bara vi, mörkret och de fallande snöflingorna. Plötsligt bröts tystnaden av ett ljud som vi inte trodde att vi skulle få höra – kiwifågeln! Hur vi visste att det var just en kiwifågel? Jo, vi hade tidigare samma dag lyssnat på olika fågelljud vid informationscentret. Kiwifågelns läte skiljer sig rejält från de kluckande papegojorna man hör på dagen, så det var ingen tvekan om att detta var just en kiwi. Vi hade ingen chans att se någon fågel i det kolsvarta mörkret, men nöjde oss med att vi fått höra den live!

vägskylt med kiwifågel i nya zeeland.

Natten var kall och vi vaknade tidigt av soluppgången. Vi upptäckte snabbt att det var ett helt annat Nya Zeeland vi vaknade upp i, än det vi lagt oss i. Rutorna på bilen var täckta av ett tjockt lager snö och de ramades in av frost. Vi klev upp ur sängen, ut ur bilen, och såg hur landskapet förändrats under natten.

Marken gnistrade vit i morgonsolen och gårdagens gröna träd hade nu fått ett täcke av puder. De berg som omsluter sjön hade igår bara haft ett tunt vitt lager högst upp på toppen, men de var nu frostigt vita hela vägen ner till marken. Det kändes som en riktig vintermorgon och vi fick nästan lite julkänsla!

snötäckt brygga i nelson lakes nationalpark.
vatten och snötäckta berg i nelson lakes.
brygga vid vattnet i nelson lakes nationalpark.

Vi kokade havregrynsgröt i campingens servicehus och satte oss sedan på en bänk precis vid sjön. Där satt vi medan solen fortsatte gå upp och vi tänkte att detta var vackert som i en vintersaga. Filosofiskt, jag vet, men det var helt otroligt vackert och mysigt. De flesta besökare åker till Nya Zeeland under landets sommarhalvår (svenskt vinterhalvår), men efter denna dag kan jag verkligen rekommendera att uppleva Nya Zeeland under vintern!

vy över vattnet och snötäckta berg i nelson lakes.
vy över vatten och snötäckta berg.
david vid vattnet i nelson lakes.

1 reaktion på ”Ljudet av kiwifåglar i Nelson Lakes nationalpark

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.