Nya Zeeland, Sydön

Två årstider i Nelson Lakes nationalpark!

Ca 2 timmar från Blenheim ligger Nelson Lakes nationalpark. Vägen dit går förbi vingårdar, kohagar och snötäckta alptoppar. Känns rätt märkligt att man ser snö så nära Blenheim (staden med flest soltimmar i hela landet).

Det finns inte så många städer i närheten av Nelson Lakes nationalpark. Det lilla samhället Saint Arnaud ligger vid sjön Rotoiti, i nationalparkens östra del, och är därmed den närmsta civilisationen.

I närheten av Rotoiti finns sjön Rotorua och i nationalparkens södra del finns en pytteliten sjö vid namn Constance. Vi nöjde oss med att stanna vid Rotoiti. Denna sjö sägs ha bland det klaraste vattnet i hela världen, något den gör sig värdig av när solen lyser ifrån en klar himmel.

När vi kom fram möttes vi av en fantastisk vy; sjön som breder ut sig över en lång stenstrand, omringad av snötäckta berg så långt ögat når. Två bryggor leder rakt ut i sjön, utplacerade med ett jämnt avstånd från strandens två sidor. Under dagen dök solen upp bland molen för att sedan försvinna, och återkomma, om vartannat. Då och då kom korta regnskurar – och även en stund av hagel!

Det finns många vandringsleder i nationalparken men många är minst en timme långa, något vi inte kände att vi var rustade för i detta växlande väder. Precis till vänster om stranden finns en skog där en kortade stig går längst kusten. Den leder runt en udde och tar ca 30-45 minuter att gå enkel väg. Denna skog är hem för Nya Zeelands, kanske mest kända, djur; kiwifågeln! De är otroligt ovanliga att få syn på, och är bara aktiva på natten, men enligt lokalbor är det ändå stor chans att höra dem just här.

Under promenaden blev vädret sämre; dimmigare, regnigare – och större hagel. Vi vände tillbaka till bilen och hann bara sitta där en stund innan det började snöa! Vi tänkte att vi kunde vänta ut det medan vi satt och drack kaffe i bilen, men det ville aldrig sluta. Det blev en helt annan årstid vi klev ut ur bilen i! Då bestämde vi oss för att gå till Alpine Lodge som ligger en kort promenad från campingen vi bodde på.

Vi gick en stig genom skogen, som här och där hade ett tunt vitt täcke över sig där träden inte lyckats skydda. Kändes som att man befann sig i svensk oktober, ni vet, när den allra första snön faller. Det var bara runt nollstrecket och inte superkallt, utan mer mysigt att gå omkring i en vintervärld inne i den Nya Zeeländska skogen!

Alpine Lodge är både hotell, restaurang och bar, och vi hade turen att få äta vår pizza medan de visade en rugbymatch på storbild med Nya Zeelands egna lag All Blacks!

1 reaktion på ”Två årstider i Nelson Lakes nationalpark!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.