Nya Zeeland, Sydön

Två årstider i Nelson Lakes nationalpark

Ca 2 timmar från Blenheim ligger Nelson Lakes nationalpark. Vägen dit går förbi vingårdar, kohagar och snötäckta alptoppar. Det känns rätt märkligt att man ser snö så nära Blenheim (staden med flest soltimmar i Nya Zeeland).

Det finns inte några större städer i närheten av Nelson Lakes nationalpark. Den lilla byn St. Arnaud ligger vid sjön Rotoiti, i nationalparkens östra del, och är därmed det närmsta samhället.

snöklädda bergstoppar i nya zeeland.

Väster om Lake Rotoiti finns Lake Rotorua och i nationalparkens södra del finns en pytteliten sjö vid namn Constance. Vi valde att stanna vid Lake Rotoiti och St. Arnud. Denna sjö sägs ha bland det klaraste vattnet i hela världen, något den gör sig värdig av när solen lyser ifrån en klar himmel.

När vi kom fram till Nelson Lakes Nationalpark möttes vi av en fantastisk vy; Lake Rotoiti bredde ut sig över en lång stenstrand, omringad av snötäckta berg så långt ögat når. Två bryggor leder rakt ut i sjön, utplacerade med ett jämnt avstånd från strandens två sidor. Vi parkerade bilen vid campingen precis vid sjön, och gick ut för att njuta av denna vackra plats. Solen tittade fram, försvann bakom molen, och dök sedan upp igen. Då och då kom korta regnskurar – och även en stund av hagel!

lake rotoiti i nelson lakes nationalpark.
berg och sjö i nelson lakes nationalpark.
två ankor vilar på gräset vid lake rotoiti.
brygga går ut mot lake rotoiti.
bäck rinnger ut i sjön, berg i bakgrunden.
jag står på bryggan i nelson lakes nationalpark.
david står på bryggan vid lake rotoiti.
snötäckta berg i nelson lakes nationalpark.
stenstrand, sjö och berg i bakgrunden.

Det finns många vandringsleder i Nelson Lakes nationalpark men många är flera timmar långa, något vi inte kände att vi var rustade för i detta växlande väder. Precis till vänster om stranden finns en skog där en kortade stig går längst kusten. Den leder runt en udde och tar ca 30-45 minuter att gå enkel väg. Denna skog är hem för Nya Zeelands mest kända, djur; kiwifågeln! Dessa skygga fåglar är otroligt ovanliga att få syn på, och de är bara aktiva på natten, men enligt lokalbor är det ändå stor chans att åtminstone höra dem just här.

Under vår promenad blev vädret sämre; dimmigare, regnigare – och det började hagla allt mer. Vi vände tillbaka till bilen och hann bara sitta där en kort stund innan det började snöa! Vi tänkte att vi kunde vänta ut ovädret medan vi satt och drack kaffe i bilen, men det ville aldrig sluta.

skylt med kiwi zone text i skgoen.
david vandrar i skogen i nelson lakes nationalpark.

 Det hade blivit en helt annan årstid när vi väl klev ut ur bilen! Då bestämde vi oss för att gå till restaurangen på Alpine Lodge, som ligger en kort promenad från campingen vid Lake Rotoiti.

Vi gick en stig genom skogen, och stigen hade ett tunt vitt täcke över sig där träden inte skyddade. Det kändes som att man befann sig i svensk november, ni vet, när den allra första snön faller. Det var bara runt nollstrecket, så det var riktigt mysigt att gå omkring i en vintervärld inne i Nya Zeelands skogar!

skymning vid vid lake rotoiti i nelson lakes nationalpark.
snö och dimma vid lake rotoiti.
skogsstig i skymning i nya zeeland.
skog och bäck i skymning.

Alpine Lodge i St. Arnaud är både hotell, restaurang och bar, och vi hade turen att få äta vår pizza medan de visade en rugbymatch med Nya Zeelands egna lag All Blacks! När vi sedan promenerade tillbaka till campingen i kolsvart mörker, överraskades vi av att få höra vilda kiwifåglar!

1 reaktion på ”Två årstider i Nelson Lakes nationalpark

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.