Nya Zeeland, Sydön

Pancake Rocks – Punakaikis stolhet!

Pancakes Rocks. Namnet låter ganska gulligt. Det får en att fundera på hur klippor egentligen kan se ut för att bli uppkallade efter pannkakor. Är de runda och platta som pannkakor? Eller är de gyllenbruna? Svårt att veta innan man sett dem. Min gissning är att namnet kommer från att de ser ut som när man staplar pannkakor på varandra. Vad tror du?

Pannkaksklipporna är stoltheten i den lilla orten Punakaiki. De är huvudattraktionen som lockar besökare från alla världens hörn, som gör att Punakaiki överhuvudtaget har turister och anledningen till att det här finns flera hostel, en camping och en resort.

Man kan kanske undra hur några klippor kan bli en så stor attraktion, men det är inte bara själva klipporna som utgör sevärdheten. När tidvattnet står som högst blir vågorna enorma och kommer forsandes med full kraft mot klipporna! De letar sig igenom grottor och tunnlar, och kan slå 20 meter upp mot klippväggarna. Det är just detta som är det mäktiga med Pancake Rocks – vågornas kraft mot dessa märkliga klippformationer.

Området runt Pancake Rocks kan nås via en asfalterad gångväg som går i en loop runt klipporna, vilket är smidigt för rullstolar och barnvagnar. På två ställen vid den yttersta delen måste man dock gå i trappor, varav en trappa är utsnidad ur en pannkaksklippa. Den är lite sned, ojämn och halkig – men visst är den häftig?!

Pancake Rocks är en del av Paparoa National Park, tillsammans med den omgivande regnskogen. Gångvägen runt klipporna leder ut till Dolomite Point, varifrån man har en fantastisk utsikt! Har man tur kan man vid soliga dagar skymta Hector-delfiner ute i havet.

Denna kuststräcka är också hem för pälssälar och blå pingviner – världens minsta pingvinart! Sydöns nordvästra kust ges nästan för lite uppmärksamhet av resenärer enligt min mening, men det gör ju i sin tur att detta känns som det äkta, orörda, Nya Zeeland!

2 reaktioner på ”Pancake Rocks – Punakaikis stolhet!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.