Gdansk

En promenad genom Gdansk

Smala kullerstensgator, färgglada stenhus, mysiga restauranger och en mäktig kyrka. Gdansk är verkligen en pittoresk liten stad – och perfekt för en weekend! När man pratar om Gdansk, pratar man ofta om gamla stan i Gdansk. Det finns alltså en modernare stadsdel utanför denna gamla, turisttäta, lilla stad. Men vi var, som de flesta andra, inte här för att se moderna Gdansk. Vi var här för att strosa omkring på de smala kullerstensgatorna, beundra de gamla stenhusen, äta på de mysiga restaurangerna och besöka den mäktiga Mariakyrkan.

färgglada hus på piwna street
jag går på piwna street i gdansk

Gamla stan i Gdansk

Gamla stan i Gdansk är som sagt inte jättestor, vilket gör att man lätt tar sig runt hela staden till fots. Huvudgatan heter Dlugi Targ och är ett stort, avlångt, torg omringat av färgglada stenhus. Många av stenhusen i gamla stan är omgjorda till restauranger och butiker, och i mitten står en fontän från 1600-talet.

Parallellt med Dlugi Targ går Piwna Street, som är en något mindre gata. Piwna Street har biltrafik (även om det är minimalt) och är därmed inte lika fullproppad av människor. Namnet Piwna Street betyder “Beer Street”, vilket vittnar om att gatan har många bra barer. Här finns även många mysiga restauranger och caféer, varav de flesta inte känns riktigt lika turistiga som de på Dlugi Targ.

huvudgatan och stenhusen i gdansk
vackra stenhus på gdansk huvudgata

Hamnen i Gdansk

Både Dlugi Targ och Piwna Street leder ner till Gdansk hamn och floden Motława. Nästan alla de gamla stenhusen har förvandlats till restauranger, caféer och barer – plus en och annan souvenirbutik. Ett nygammalt piratskepp ligger ankrat vid hamnen, i väntan på att få ta med turister på en åktur.

En av de mest kända byggnaderna i Gdansk är den gigantiska hamnkranen. Kranen byggdes på medeltiden och var då Europas största. Mittenpartiet förstördes dock i Andra Världskriget och återuppbyggdes efter kriget. Gdansk hamnkvarn kunde lyfta 4 ton och användes bland annat för att sätta upp master på skepp.

färgglada stenhus i gdansk hamn
hamnkranen i gdansk
gdansk hamns stadssiluett
piratskepp i gdansk hamn
jag i gdansk hamn

Mariacka Street - Bärnstensgatan

Från Gdansk hamn kan man gå genom små portar i muren, och varje port leder till en egen gata. Vi gick slumpmässigt igenom en port och hamnade på den lugna gatan Mariacka Street. På denna lilla gata säljs Gdansks stolthet: bärnsten. Glasmontrar med smycken kantrar hela kullerstensgatan, och stenhusen är omgjorda till juvelbutiker och konstgallerier. I slutet av Mariacka Street ser man det östra tornet på Mariakyrkan.

St. Mary's Gate i gdansk
mariakyrkan i bakgrunden på Mariacka street
amber i glasmonter på Mariacka street

En weekend i Gdansk upplever man bäst till fots. Den gamla stan i Gdansk var mindre än jag föreställt mig, vilket gör att man inte behöver känna stress över huruvida man kommer hinna uppleva allt man vill. Man hinner! Och man hinner även med att strosa omkring planlöst utan mål, vilket jag anser vara den bästa aktiviteten av alla.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.