Nya Zeeland, Sydön

Promenera på Nya Zeelands längsta hängbro!

Vår resa har nu gått vidare från Abel Tasman nedåt längst Sydöns västkust. Denna gång är målet Punakaiki, ett litet samhälle som ligger ca 4 mil norr om Greymouth. Vi har nämligen fått jobb på Punakaiki Beach Hostel, där vi kommer att vara lite allt-i-allo i utbyte mot boende, frukost och wifi.

Under vår väg söderut passerade vi Buller Gorge Swing Bridge – Nya Zeelands längsta hängbro! Vi har båda pratat länge om att vi skulle vilja gå över en sån, så detta var ju en perfekt slump! Sagt och gjort; vi var ju bara tvungna att stanna!

Buller Gorge kanske inte är en sån där hängbro som man ser i Indiana Jones-filmer, ni vet, murkna träplankor och inget staket, men det var ändå en hängande bro och det dög fint åt oss. Det var rätt tomt på folk såhär års, vilket var skönt för då slapp man möta giriga turister som inte har tålamod nog att låta andra gå färdigt…. Det var dessutom nästintill omöjligt att passera någon på bron, så vi var supernöjda som fick den helt för oss själva!

På andra sidan bron breder den inhemska skogen ut sig i Buller Gorge Heritage Park, och genom den kan man ta en 30 minuters promenad till Ariki Falls, som trots namnet är mer en fors än ett vattenfall.

Skogen var blöt och lerig av nattens regn, så jag kan rekommendera ordentliga skor för denna promenad. Bortsett från leran var det en väldigt mysig halvtimme i total tystnad, bland palmer, tallar och ormbunkar, med de inhemska fåglarna kvittrandes högt uppe bland trädkronorna.

Stigen till Ariki Falls kändes väldigt naturlig då det enbart var små vita märken på träden som visade vart man skulle gå, samt en och annan planka på ställen där vattnet bildade större pölar. Framme vid forsen satte vi oss uppe på en stor sten och gjorde det vi gör bäst; fikade. Så lugnt och fridfullt. Ytterligare en lerig promenad genom skogen, sen var vi tillbaka vid hängbron och snart satt vi i bilen igen för att fortsätta vår färd mot Punakaiki. Att ha bil är underbart vid situationer som denna. Bara att stanna om man passerar något man vill upptäcka närmare. Love it!

10 reaktioner på ”Promenera på Nya Zeelands längsta hängbro!

  1. Fy vad häftigt ni verkar ha det! Om ni är strax ovanför Greymouth så har ni “inte så långt” till pannkaksklipporna om jag inte missminner mig. Ett tips när ni väl sen åker söderöver är att ha koll på bränslemätaren och vad som står på skyltarna. Det fick vi erfara…
    Jag skulle säga passa på och njut men det tror jag inte behövs :).

    1. Vi har faktiskt slagit oss ner i Punakaiki nu, på obestämd tid, bor 800 m från Pancake rocks!? Och ja, vi såg skyltarna om den långa biten utan bensinmackar! Det gäller att köra sparsamt här i krokarna!?

  2. Så vackra bilder!! Blir alldeles sjuk av längtan till vi ska dit… Vet du förresten hur vädret är på Nordön i december?! Vad bör man packa med sig för kläder?!!

  3. Jasså, vad kul! Kan tänka mig att det var ett härligt husbilsland redan då! 🙂 Några planer på att åka tillbaka? (Ni får ta bron då)

  4. Tack Siv, och förstår att ni längtar tills ni ska hit! I december har högsommaren kommit och på Nordön borde det vara varmt och härligt vid den tiden! T-shirt, shorts och klänning bör absolut följa med i resväskan, men packa med ett par långbyxor, en kofta och jacka – vädret ändras väldigt mycket, och snabbt, på dessa öar! Jag längtar med dig! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.