Nya Zeeland, Sydön

Sagolikt turkost vatten i Blue Pools

Några mil norr om Wanaka, i närheten av Makaroa, ligger magiskt vackra Blue Pools. Ni som följt bloggen vet att vattnet här i Nya Zeeland (särskilt på Sydön) har en fantastiskt isblå färg. Har fått lära mig att denna färg uppstår tack vare en kombination av den kalkrika marken och det kristallklara bergsvattnet. Färgen blir ännu tydligare när vattnet har en ljus botten, som här i Blue Pools.

Vattnet här är bland det klaraste i världen och färgen är snarare turkos än isblå. Om det har att göra med att vattnet är omgivet av grön skog, solens varma strålar eller att vattnet i Blue Pools ligger mer stilla än de annars livliga forsarna låter jag vara osagt. Kanske någon läsare är mer insatt i hydrologi (läran om vatten) än vad jag är?

Blue Pools är i alla fall en sagolik plats! Kom hit tidigt på morgonen för att få stället helt för dig själv, men det är heller inga enorma turistströmmar övriga tider på dygnet. Man parkerar bilen vid den stora landsvägen och promenerar ca 10 minuter in i den Nyzeeländska skogen, längs en stig som kallas “Blue Pools Walk”. När man går över en liten hängbron börjar man ana det turkosa vattnet forsa under sig, men man får fortsätta ytterligare 2-3 minuter för att komma till de stilla “poolerna”.
Jag har funderat på varför det heter “Pools” och inte “Pool”, för egentligen är det bara en stor pool som jag ser det… Hur som helst; denna lilla bergslagun är en fröjd för trötta ögon! Det färgstarka vattnet skapar en kontrast mot den gröna skogen och bergen – man tror knappt att det är äkta!

Över denna turkosa klick sträcker sig en längre hängbro än den första. Dess funktion är snarare att agera utsiktsplats än att möjliggöra en övergång till andra sidan. Här uppifrån har man en fantastisk utsikt, det känns som att höjden gör vattnet rättvisa! Bron ligger runt 10-15 meter upp från vattenytan, men man kan ändå klart och tydligt se fiskar simma omkring där nere! Hur häftigt?! Har ni vägarna (bokstavligt talat) förbi Blue Pools bör ni verkligen göra ett stopp! Det fina är att stället ligger en sån kort promenad från huvudvägen att man inte behöver använda halva dagen för att kunna fascineras av detta magiskt klara och färgstarka vatten!

4 reaktioner på ”Sagolikt turkost vatten i Blue Pools

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.