Budapest

Saker att göra i Budapest – sevärdheter & aktiviteter

Ska du besöka Budapest och letar tips på saker att göra där? Denna stad är full av spännande sevärdheter och aktiviteter, så det kan vara svårt att veta vad man ska prioritera under sin weekend. Här kommer mina bästa tips på vad man kan göra i Budapest!

Besök Mattiaskyrkan & Fiskarbastionen

Mattiaskyrkan är en av de vackraste kyrkorna i Europa, med sin ljusa utsida, sina gotiska torn och sitt färgglada keramiktak. Kyrkan ligger uppe på Castle Hill på Pestsidan, och kan ses från hela centrala Budapest.

Precis bredvid Mattiaskyrkan ligger Fiskarbastionen,  som är den bästa utsiktsplatsen i Budapest! Från denna marmorvita fästning har man fri utsikt över Donau och parlamentshuset på andra sidan. Fiskarbastionen är en riktigt vacker syn i sig, med de vita små sagotornen och vackra stentrapporna.

mattiaskyrkan i budapest
fiskarbastionen i budapest

Vandra i Budaslottets labyrint

I närheten av Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen ligger Budaslottets Labyrint. Här kan du vandra runt i mörka gångar under Budapest – en rätt annorlunda sevärdhet som många turister missar. Det finns en utmarkerad väg som är svagt upplyst, men det är fritt fram att ge sig ut på äventyr i de totalt kolsvarta gångarna! Det sägs att Greve Dracula satt fängslad här nere, en legend som ger extra spänning till vandringen! 

underjordiska labyrinten i budapest
budapestsltotets labyrint mörka gångar

Bada på termalbad

Att besöka termalbad i Budapest brukar stå högt upp på besökarnas listor! De mest kända är Széchenyibadet och Gellértbadet, och båda ligger i centrala Budapest. Båda dessa badhus har varma och kalla inomhuspooler, men till skillnad från Gellértbadet så har Széchenyibadet även en varm utomhusbassäng. Det brukar vara väldigt mycket besökare under helgerna, så jag rekommenderar att besöka termalbaden på en veckodag – helst mitt i veckan, men annars fredagen under din weekend.

huvudpoolen i gellertbadet sett från ovan

Fika på historiska caféer

En av roligaste sakerna att göra i Budapest är att gå på café! Det finns gott om gamla caféer i Budapest, som både har vacker inredning och vackert fika! Ett av de mest kända är Café Gerbeaud, som har funnit sedan 1870. Café Gerbeaud har flera stora salar, med marmorgolv och takvalv. Fikat här är lyxigt, och därmed aningen dyrare än vanliga caféer i Budapest, men ändå inte superdyrt för oss svenskar.

Ett annat historiskt café i Budapest är Café Párisi, som ligger inne i byggnaden Lotz Hall. Café Párisi har tidigare varit ett kasino, men är idag ett elegant, lite undangömt, café med lyxiga bakverk och goda kaffedrycker. Eftersom det ligger lite längre bort från Budapests centrum är det dessutom billigare än Café Gerbeaud.

fikadisken på cafe gerbeaud i budapest
cafe parisi i lotz hall

Ät på unika restauranger

Det finns många unika restauranger i Budapest, som gör måltiden till ett extra speciellt minne. Ett exempel är Vintage Garden, som med sina rosaskimrande väggar, sitt genomskinliga tak och överflöd av rosor, blir till en romantisk oas. Hit kommer många par, men även unga tjejgäng – eftersom det är en väldigt instagramvänlig restaurang! På menyn finns bland annat sallader, soppor och pasta, men även 14 sorters lemonad!

En annan unik restaurang i Budapest är For Sale Pub. Här är belysningen svag, alla möbler av trä och golvet täckt av halm och jordnötsskal. I taket hänger hundratals pappersark med hälsningar från besökare. Förutom inredningen är For Sale Pub känd för sina gigantiska portioner. Och de är verkligen enorma! Om man inte är någon storätare rekommenderas man att beställa 2/3 portion, och får då betala 2/3 av priset!

restaurang vintage garden
david vid fönstret på for sale pub

Besök det sagolika biblioteket Ervin Szabó

Letar man annorlunda sevärdheter i Budapest ska man besöka biblioteket Metropolitan Ervin Szabó. Detta vackra palats byggdes under 1800-talet och var från början bostad åt adelsfamiljen Wenckheim. På 1930-talet köptes palatset upp av kommunen, som gjorde om det till ett bibliotek. Nu för tiden finns även ett modernt bibliotek i samma byggnad. Det gamla “palatset”, som det internt kallas, är tillgängligt för alla med bibliotekskort. Vill man besöka det som turist betalar man ynka 25 kronor i bibliotekets reception.

soffor i metropolitan ervin szabo library
mörka salen i metropolitan ervin szabo

Upplev Budapest från ett pariserhjul

Budapest är en vacker stad sett från marknivån, men vyn från pariserhjulet Budapest Eye är på en helt annan nivå! Man ser Donau, Mattiaskyrkan, Fiskarbastionen, Gellértbadet och Parlamentshuset! Och om den vackra utsikten inte lockar tillräckligt, så är ju pariserhjul något oerhört romantiskt! Klyschigt, men sant! Detta är en mysig aktivitet som passar bra när man avverkat alla vanliga sevärdheter i Budapest och bara vill njuta av staden i lugn och ro.

budapest pariserhjul
utsikt från budapest pariserhjul

4 reaktioner på ”Saker att göra i Budapest – sevärdheter & aktiviteter

  1. Åh vad jag längtar tillbaka till Budapest när jag läser ditt inlägg 🙂
    Vi vara bara där över en helg och det var absolut inte tillräckligt för att hinna se allt!

    1. Vad kul att du blir inspirerad att åka tillbaka!😀 Ja, en helg känns ofta inte tillräckligt, men då har du en anledning att åka tillbaka!😁

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.