Gdansk, Guider

Saker att göra i Gdansk – sevärdheter & aktiviteter

Det finns många aktiviteter och sevärdheter i Gdansk, både välkända och mer annorlunda. Gdansk har en gammal och en modernare stadsdel, men de flesta besökare brukar hålla sig i gamla stan – där också de flesta sevärdheter och kända byggnader ligger. För dig som funderar på hur du ska maximera din vistelse har jag här samlat mina bästa tips på saker att göra i Gdansk!

Besök Mariakyrkan

Det är svårt att missa denna enorma kyrka mitt i Gdansk, och den är lika mäktig på insidan som på utsidan. Mariakyrkan började byggas under 1300-talet och stod färdig 1502. Den är idag en av världens största tegelkyrkor! Att besöka kyrkan är gratis och varje söndag hålls en öppen gudstjänst.

mariakyrkan sett från rådhusets klocktorn
inuti mariakyrkan i gdansk

... och Mariakyrkans klocktorn

Under ditt besök i Mariakyrkan får du inte missa att gå upp i klocktornet! Utsikten där uppifrån är fantastisk, men det allra häftigaste är nog trapphuset som leder upp dit. Det börjar med en väldigt smal spiraltrappa i tegel, sedan promenerar man på ovansidan av kyrkans takvalv, som i sin tur leder till ett högt trapphus som för tankarna till trapporna i Harry Potter! Helt enkelt en upplevelse från första till sista trappsteget!

utsikt från mariakyrkan i gdansk
trapphuset i mariakyrkan i gdansk

Ät på unika restauranger & caféer

Det finns många mysiga caféer och restauranger i Gdansk, och några är riktigt unika. En av de mest populära restaurangerna är Pierogarnia Mandu som, precis som namnet antyder, serverar polska piroger. Du kan till och med beställa piroger som dessert, då gjorda med choklad- och bärfyllning – med en magisk vit chokladsås till! 

Ett unikt café i Gdansk är Josef K., vars inredning består av möbler från olika tidsepoker, konstiga saker hängandes från väggar och tak, och massor av märkliga tavlor. Här serveras troligtvis det bästa (och snyggaste) kaffet i Gdansk, men även drinkar och juicedrycker.

chokladpiroger på pirogi mandu i gdansk
josef k i gdansk

Besök Historiska museet

Vill du få in lite kultur i din vistele kan du besöka Gdansk historiska museum. Det ligger i hörnet av Długi Targ och innehåller många vackra rum och föremål. Här hittar du exempelvis en spiraltrappa karvad ur en enda trästam, en detaljerad takmålning från 1600-talet och en guldförgylld eldstad. På högsta våningen kan du även lära dig om hur det var att leva i Gdansk förr i tiden och se hur typiska hem och arbetsplatser kunde se ut. På bottenvåningen finns en modernare del med tillfälliga utställningar, som vid vårt besök var tillägnat elgitarrer.

spiraltrappa i mörkt trä i gdansk
kakelugn i vitt och guld på museet

Se Gdansk från ovan i Rådhusets klocktorn

Om du inte kan få nog av utsiktsplatser ska du även gå upp i Rådhusets klocktorn. Detta klocktorn är lika högt som Mariakyrkans, men med en annan utsikt över Gdansk. Uppe i Rådhusets klocktorn är det större utrymme att röra sig på, jämfört med Mariakyrkans där det lätt kan bli lite trångt. Det är dessutom den perfekta platsen för att fota Mariakyrkan och huvudgatan Długa!

utsikt över centrala gdansk

Strosa runt bland alla mysiga gator och hus

Det gäller att inte bara springa mellan sevärdheter, utan att också uppleva alla mysiga gator och vackra byggnader i Gdansk gamla stadsdel. Ta dig tid att strosa längs vattnet, beundra den gigantiska medeltida kranen, titta på de färgglada stenhusen och bara njut!

vackra stenhus på gdansk huvudgata
hamnkranen i gdansk
gdansk hamns stadssiluett

Besök juvelbutikerna på Mariacka Street

När du ändå är ute och promenerar ska du leta upp Mariacka Street. Denna lilla gata är känd för sina många juvelbutiker, vars främsta material är bärnsten. Mariacka Street har därför fått smeknamnet Amber Street (Bärnstensgatan). Du når Mariacka Street direkt från hamnstråket, eller från det nordöstra hörnet av Mariakyrkan.

mariakyrkan i bakgrunden på Mariacka street

Ta fram barnasinnet och åk piratskepp!

Vill du få utlopp för både barnasinne och fantasi ska du ta en åktur med piratskeppet Black Pearl. Det ligger ankrat i hamnen och tar regelbundet med besökare på en tur längs floden Motława. Jag skulle inte säga att detta är något man bör prioritera under sitt besök i Gdansk, men har man tid över (eller reser med barn) kan det vara en rolig grej!

piratskepp i gdansk hamn

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.