Salomonöarna

På Nationalmuseet i Honiara berättas Salomonöarnas historia

Vi hade läst att det fanns ett Nationalmuseum här i Honiara och vi ville såklart kolla in det! Det visade sig ligga knappt 10 minuters promenad från vårt hotell, och entrén var dessutom gratis! Museet består av flera olika byggnader, varav de två största har utställningar om Salomonöarnas historia respektive hur Salomonöarna tog sig igenom inbördeskonflikterna mellan åren 1998-2003.

Den ena utställningen berättar om landets historia från flera hundra år sedan fram till andra världskriget. Här kan man beskåda redskap och smycken som använts, läsa om hur olika stammar levde och dog, hur kolonialismen påverkade landet och vilken roll de spelade i första samt andra världskriget.

Visste ni exempelvis att John F. Kennedy kom hit som soldat i den amerikanska armén, långt innan han blev president?! Hans båt blev dessutom bombad, vilket gjorde att han och några andra soldater hamnade på en öde ö! Två lokala scouter såg explosionen och kom till undsättning i en liten båt. Tydligen ristade Kennedy in ett meddelande på en kokosnöt, som de två lokalborna tog med sig, via sin paddelbåt, till närmsta amerikanska bas. Därifrån fick de sedan hjälp av ön – och resten av hans liv är som ni vet historia! Hur sjuk är inte denna story?!

I den andra utställningen kan man läsa om de interna konflikter (efteråt kallat “The Tensions”) som uppstod här 1998-2003. Konflikterna handlade om oenigheter mellan olika folkgrupper i landet. Salomonöarna fick då hjälp av Australien, Nya Zeeland och många mindre Söderhavsnationer, som tillsammans bildade organisationen RAMSI. Denna organisation lyckades styra upp landet och skapa fred mellan de olika folkgrupperna.

Det är alltså inte länge sedan Salomonöarna var ett riktigt oroligt land, dit turismen varken hade hittat – eller ville hitta. Idag är det andra, säkrare, tider, men turismen har ändå inte riktigt fått genomslag, med undantag för privat lyxturism och framförallt affärsturism. Vi såg extremt många äldre, vita, män i Honiara. De var alla välklädda och bar runt på viktiga papper, en modern laptop och en dagstidning. Väldigt få backpackers här alltså.

Hursomhelst, Nationalmuseet i Honiara är verkligen värt ett besök! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.