London

Sherlock Holmes museum – den fiktive detektivens hem

Om du är ett stort fan av Sherlock Holmes så finns det ett ställe i London du inte får missa: 221b Baker Street. Här ligger nämligen Sherlock Holmes museum – på samma gatunummer som den fiktive detektivens hem i böckerna och filmerna. Eller, faktum är att även om det står 221b ovanför museets port, så ligger museet tekniskt sett på 239 Baker Street. Men det känns ju inte lika spännande.

gamla möbler och en liten kakelugn i sherlock holmes hem.

Sherlocks alla prylar

Biljetten köps inne i Sherlock Holmes-butiken vägg i vägg med museet, och inträdet kostar ca 150 kr. Sedan är det bara att ställa sig i kön till museet, eftersom endast ett visst antal besökare släpps in åt gången. Väl inne får du en kort genomgång av en guide, som berättar om de olika rummen på husets flera våningar. Sedan är det fritt fram att vandra omkring och fota.

Det första rum du kommer till är det rum som de flesta känner igen från både filmerna och TV-serien. Här hittar du Sherlocks fåtölj, den öppna spisen och hans fiol.

Överallt i museet hittar du prylar, verktyg och ägodelar som förekommer i böckerna om Sherlock Holmes. Det gäller att vara ett rätt inbitet fan om du ska känna igen alla saker och i vilka sammanhang de förekommer. Bredvid många föremål finns ett textutdrag ur böckerna, där saken i fråga nämns, vilket gör det lite lättare att hänga med.

fiol lutad mot stol, vid sidan av skrivbord och bokhylla.
kakelugn med prydnader på.
ägodelar till sherlock holmes .

Ett museum för de inbitna Sherlock-fansen

Intill det mörkröda vardagsrummet finns Sherlocks sovrum, med hans säng, byrå och fotografier på väggarna. Även här finns många prylar som nämns i böckerna och filmerna, men det är som sagt lite klurigt att känna igen saker om man inte är ett superfan av den fiktive detektiven.

På övervåningen finns ett rum med ännu en öppen spis, och ett rum med vaxdockor föreställande karaktärer ur böckerna och filmerna. Lite creepy måste jag säga, vaxdockor är inte riktigt min grej.

Något vi funderade på under vårt besök är om detta ställe faktiskt använts som inspelningsplats för antingen filmerna eller TV-serien. Men med tanke på de väldigt små rummen (och lite snabb research) så kom vi fram till att så inte är fallet. Detta är bara ett museum, helt enkelt.

sherlock holmes rum på museet.
en byrå vid en vägg med många fotografier.
en ljusgul kakelugn med en tavla ovanför.

Att besöka Sherlock Holmes museum är en rolig grej för dig som har sett filmerna, TV-serien och/eller läst böckerna. Men jag måste nog erkänna att det var lite överskattat. Åtminstone om man inte är ett riktig Sherlock-fan som kan allt om denna fiktive detektiv, hans fall, fienden och prylar. Om du dock känner att du är ett sådant fan, så är detta paradiset! Personligen tycker jag att det hade varit lite häftigare om detta åtminstone var inspelningsplatsen för filmerna eller TV-serien.

Museet är öppet alla dagar mellan kl. 09.30-18.00.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.