Nya Zeeland, Sydön

Solande sälar i Tauranga Bay

Igår var Claras sista dag här på vårt hostel i Punakaiki, hon ska nu bege sig norrut och sedan hem till Tyskland. Solen lyste och inga regnmoln syntes så lång ögat kunde nå, så det var en perfekt dag för något som vi alla tre ville göra under vår tid här på västkusten; besöka Tauranga Bays sälkoloni!

Tauranga Bay ligger ca 13 km söder om Westport och 60 km norr om Punakaiki. En 50 minuters bilfärd för oss alltså. Väl framme parkerade vi bilen och promenerade upp längs gångvägen som följer kustsidan av ett litet berg. Tio korta minuter senare kom vi upp till en staketprydd träbalkong med utsikt över hela kolonin!

De flesta sälar låg utspridda på stenblock och stockar, några hoppade klumpigt omkring i jakten på en bättre solplats och några begav sig ut i det vågiga havet. Det var ibland rätt svårt att urskilja sälarna från stenarna, hittar du alla på bilderna nedan?

Det var rätt spännande att bara stå där och titta, för rätt som det var kunde det dyka upp en liten sälbäbis (gillar det ordet bättre än “sälkut”) som kröp ut ur en gömd håla, eller att en säl gjorde något extra lustigt – som den som ramlade pladask på magen när den försökte ta sig ner från en stock. Sälar är otroligt fina och söta djur, men de är verkligen inte smidiga på land!

Kolla in videon längst ner! Jag lyckades faktiskt fånga sälen som gjorde magplask på film!

Ca 50 meter från utsiktsbalkongen finns en lite mer skymd utsiktsplats, precis mitt emot ön Wall Island. Här har man placerad en kikare så att besökare kan få en närmare titt på ön. Clara tittade först och tyckte att det var väl fint och så, men inte något speciellt. Sen tittade David och tyckte väl ungefär samma sak. Min tur kom och jag riktade in mig på vågorna som forsade in till en liten “pool” mitt i ön, och då ser jag flera sälar som simmar omkring där! På fotot nedan kan ni se poolen som den vita lilla fläcken längst ner i skrevan mellan stenblocken.

Man ser inte ett dugg av detta med blotta ögat, men med den skarpa kikaren känns det som att du står precis bredvid dem! Missa alltså inte kikaren när ni är här! Tyvärr gick ju inte det att fota eller filma, men ni får försöka föreställa er sälar plaskandes i en jacuzzi!

7 reaktioner på ”Solande sälar i Tauranga Bay

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.