Australien

Sydney på en tajt budget!

Australien. En plats likt ingen annan på vår planet. Jag förstod nästan inte hur mycket jag saknat detta land förrän jag landade i Sydney förra veckan.

Sydney var det första stoppet på våra 3 veckor Down Under, och här skulle vi stanna 3 dagar innan vi tog en Greyhoundbuss norrut längst östkusten.

Dagen innan vi anlände hade vi bokat en väldans massa flyg (9 stycken för att vara exakt!) hit och dit mellan Australien, Sydostasien och olika Söderhavsöar! När vi väl kommit till Aussie började det landa för oss vad vi just gjort och då började även oron för vår budget smyga sig på. Det blev att leva billigt i Sydney och egenlagad pasta stod på menyn i princip varje dag… Vilken tur då att Sydney är en superhärlig stad i sig, som dessutom erbjuder en hel drös med gratisaktiviteter!

Själv tycker jag att vyn över operahuset och Harbour Bridge, sett från botaniska trädgården, är heeelt magisk! Stadsplanerarna här har verkligen tänkt till när de byggde utsiktsplatsen, och promenadvägen från trädgården till hamnen är en riktigt vacker upplevelse både dag som kväll!

Vi gick längs denna hamnpromenad hela vägen till operahuset, och väl framme kan man till och med gå in en liten bit i foajén. När jag befinner mig såhär nära en känd byggnad brukar jag ofta förvånas över saker jag inte förväntat mig när jag dittills bara sett byggnaden på bild. Denna gång visste jag ju om det, men när jag var i Sydney första gången förvånades jag över att operahuset inte är en hel byggnad, utan består av tre olika byggnader! Mind = blown. 

Går man uppför trappan på utsidan finns dessutom en flashig restaurang om man känner sig sugen på en matbit i denna ståtliga byggnad! Med vår tajta budget blev det dock ingen flådig lunch här, utan vi gick vidare genom hamnen och in till stan. Lunchen blev istället på vårt hostel Nate’s Place, och det var ett riktigt mysigt hostel så vi klagar inte! 🙂

Man bör inte lämna Sydney utan att ha sett denna klassiska vy även i mörker, så dagen därpå vi tog en kvällspromenad till samma utsiktsplats och njöt av att se skymningen falla, samtidigt som allt fler ljus tändes runt operahuset, på bron och i stadens alla skyskrapor. En otroligt vacker stadssilhuett som jag, trots att jag sett den förut, aldrig tröttnar på.

Stämningen denna kväll var både mysig och udda; vi hade sällskap av några fler turister, men även av syrsor, kakaduor och fladdermöss. Några par satt på gräset med picknick och vin, ett gäng fotoentusiaster stod med enorma stativ för att få den där perfekta bilden, och en man i kajak kom plötsligt paddlandes förbi i mörkret.

Museum i Sydney

Förutom att förälska oss i Sydneys hamn och operahus spenderade vi vår tid här med att gå på museum! Ni som läst bloggen vet att vi besökte museet Te Papa i Wellington – och det var sjukt roligt! Att det dessutom är gratis gör ju inte saken sämre för budgetresenärer som oss..!

Nu skulle vi alltså ta reda på vad Sydney hade att erbjuda i kulturväg! Första besöket blev på Australian National Maritime Museum, det vill säga ett marinmuseum. Här hade de en utställning om sjöfarten och kolonialiseringen genom tiderna. Det handlade om hur Australien, Sydostasien och Stillahavsöarna upptäckts och erövrats, vilket en historienörd som jag tycker är sjukt intressant!

En våning ner lärde vi oss allt om Australienska flottan och ubåtar! Sen råkade vi dessutom ramla in på en avdelningen som tydligen var avgiftsbelagd, men det insåg vi inte förrän vi redan gått in. Så då fick vi en utställning om Antarktis och Arktis på köpet också!

Museum nummer 2 blev Art Gallery of NSW och även här är de permanenta utställningarna gratis. Detta är ett rent konstmuseum med tavlor från hela världen, skapade från 1500-talet till nutid. En avdelning är helt tillägnad australienska konstnärer, men en annan innehåller konstverk från hela världens konstnärer. I denna avdelningen finns faktiskt några tavlor från Monét, Van Gogh och Picasso!

På bottenvåningen fanns modern konst, vilket varken jag eller David riktigt förstår oss på. Det första vi såg var en stor fyrkantig tavla som var målad helt i svart. Tavlan bredvid likaså. Mittemot hänge tre gigantiska tavlor målade i varsin nyans av blått. That’s it och jag förstår det inte. Det fanns dessutom några konstverk gjorda av vattenslangar som jag inte ens tänker försöka förstå. Men om du som läser känner att enfärgade tavlor och vattenslangkonst är din kopp te – gör ett besök här; du kan frossa i konstiga konstverk utan att behöva spendera en krona!

Nog med konstsnack och tillbaka till Sydney! Det är en riktigt härlig, grönskande, storstad med något för alla! Gillar du varken operahus, botaniska trädgårdar eller museum, så hittar du även Casinon, biografer, shopping, massvis av restauranger, caféer, barer – och några spindlar och ormar förstås…!

1 reaktion på ”Sydney på en tajt budget!

  1. Ja det är ju tur att man faktiskt kan leva billigt även i Sydney om man vill. Jag lagade nästan enbart mat på hostelet, och gjorde bara gratissaker i staden och utnyttjade hostelets drinkkupong enda kvällen jag for ut på bar 😉 Finns så många vackra platser att promenera på, rekommenderar speciellt Hermitage Foreshore Walk och Hornby Lighthouse. Lokaltransport blev det ju en del, men inga dyra inträden eller så 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.