Nya Zeeland, Sydön

Vad kan man göra i Kaiteriteri?

I drygt fyra månader har jag och David bott här i Kaiteriteri. Vi har spenderat mycket av vår tid med att jobba på campingen Kaiteriteri Recreation Reserve, men självklart har vi också haft lediga dagar. Vad kan man fördriva tiden med i Kaiteriteri då?

För det första så är denna lilla ort verkligen inte någon stor meteropol; här bor bara omkring 800 personer, det finns två restauranger, en liten supermarket, två campingar och en lodge. Orten är uppdelad i två delar; “Kaiteriteri” och “Little Kaiteriteri”. I Kaiteriteri finns hus för vanliga dödliga människor, medan Little Kaiteriteri är ett område med lyxvillor uppe på kullarna intill havet. Det ryktas om att Celine Dion har sitt sommarhus här. Obekräftat, men det skulle inte förvåna mig.

Så vad finns det att göra i Kaiteriteri? En hel del faktiskt – om man gillar att vara utomhus vill säga. Här nedan har jag samlat några aktiviteter som vi fördrivit vår sommar med!

1. Paddla Kajak

Ung som gammal, nybörjare som expert – i Kaiteriteri finns en kajak för alla! Du kan antingen boka en guidad tur eller hyra en helt egen kajak (om du inte gillar närvaron av andra turister).

Vilket du än väljer kommer det mest troligt att bli en fantastisk upplevelse, för havet vid Kaiteriteri, Marahau och Abel Tasman är otroligt klart, rent och fullt av liv! Du kommer garanterat att möta pälssälar om du paddlar runt Adele Island – och har du riktigt tur kan även du få syn på delfiner!

2. Cykla Mountainbike

Okej, mountainbike är något som jag tror passar vissa bättre än andra. Själv tyckte jag att det var en riktig nära-döden-upplevelse, medan David tyckte det var svinkul! Så jag antar att det är en sån där smaken-baken-grej… Om du nu är som David och gillar fart, adrenalin och att känna smaken av jord (och ibland blod) i munnen – då är detta en aktivitet för dig!

Startbasen för Kaiteriteri’s Mountainbike Park ligger 100 meter in på avfartsvägen mot campingen Bethany Park. Vid startbasen finns en sandyta där man kan parkera bilen, om man har en sådan. Annars går det utmärkt att cykla hit från Kaiteriteri, vilket endast tar 5 minuter.

Har du ingen egen mountainbike kan du hyra en i cykeluthyrnings-båset vid restaurangen Kai. Uthyrningen erbjuder cyklar i alla prisklasser och svårighetsnivåer, bara att välja en som passar dig och din plånbok!

3. Åk på kaffe-kryssning

Aahh, här har vi verkligen en aktivitet för mig! Den går i princip ut på att kliva ombord på en liten mysig neon-grön båt, sätta sig ned och njuta av utsikten, sedan få kaffe serverat av en trevlig kapten/guide!

Turen går längs Kaiteriteris kust och gör ett stopp vid den kända stenen “Split Apple Rock”. Under vår färd hade vi dessutom turen att få se en delfin!

4. Vandra i Abel Tasmans Nationalpark

Nationalparken Abel Tasman ligger 9 kilometer från Kaiteriteri och kan nås via bil på ca 15 minuter. Vill man dock inte börja vandra allra längst ned i parken kan man istället ta en vattentaxi med någon av de två arrangörerna i Kaiteriteri. De heter Wilson och Sea Shuttle, och erbjuder i princip samma typ av service.

Vi valde att låta den sistnämnda ta oss allra högst upp i nationalparken, till platsen Totaranui. Härifrån började vi vår vandring ner mot Anchorage, med en tältövernatting mitt på stranden vid Onetahuti. Vi vandrade 2 mil under våra två dagar, vilket var både en utmaning och en upplevelse!

vy över abel tasman nationalpark. jag vandrar på spång i abel tasman nationalpark.

5. Sola & Bada

Kaiteriteri består till 50 procent av strand, så detta är den mest givna aktiviteten! Stranden sträcker sig från Kaiteriteri till Little Kaiteriteri, med en kulle emellan som åtskiljer stränderna vid högvatten. Vid lågvatten kan man promenera över via stranden och vid högvatten går en liten stig upp över kullen och ned på andra sidan.

Vill man dock vara lite mer åtskild, och slippa störas av båtar, kajaker och SUP-boards, bör man bege sig till den mindre, men mycket mer avskilda, stranden vid Breaker Bay (även kallad Kaka Beach). Breaker Bay ligger bara 5 minuters promenad från Kaiteriteri Motor camp. Följ vägen till vänster om du står på Kaiteriteri’s strand och tittar ut mot havet. När bilvägen svänger, går du istället rakt ner längs en liten stig.

6. Gå upp till alla utsiktsplatser i Kaiteriteri

Kaiteriteri är som sagt inte någon stor ort, men trots det har den flera överraskande fina utsiktsplatser. Hur hittar man dem då? Tja, det är bara se sig om efter de högsta kullarna. Där har du dem.

Det finns en kulle som kallas “Kaka Point”, där den första bilden här nedan är tagen. Mitt emot denna finns en annan kulle med en närmare vy av stranden. Ni ser den på andra bilden.

Går man rakt över bilvägen från Kaka Point kommer man till en brant gata, med stora privata villor uppradade. Följer man denna väg kommer man slutligen upp till en 180-graders vy över Kaiteriteri och Abel Tasmans Nationalpark!

Notera dock att några av dessa småvägar är privata. Visa respekt mot de boende och fråga om lov innan du passerar någon skylt som signalerar om privat mark/väg. De två sista bilderna är tagna här uppe, åt två olika håll.

7. Upplev soluppgången (eller nedgången) över havet

Solen går ju upp och ner överallt på jordklotet, jag vet. Men ändå känns det som att det är något speciellt för oss skandinaver när solen dyker upp, eller försvinner ner, över ett stilla hav och sprider mjuka, varma, strålar över vågor och båtar. Eller vad säger du?

Om du, som jag, gillar dessa lugna, stilla, mornar vid havet tycker jag att du ska ta dig upp medan det fortfarande är mörkt, sätta dig på en av träbänkarna vid stranden, och bara vänta.

Om du är alltför morgontrött kan du istället njuta av solnedgången i Kaiteriteri. Den är minst lika vacker som soluppgången, men det är oftast fler människor i rörelse vid denna tid på dygnet.

4 reaktioner på ”Vad kan man göra i Kaiteriteri?

  1. Underbart liten mysig “stad”. Vi bodde där 2 nätter endast och hann bara med kajakturen men skulle hemskt gärna åka tillbaka dit. Påminde om en westernstad på något sätt, mest kanske för att det bara är en huvudgata igenom staden.
    Jag har ett kvarvarande minne därifrån i form av en keps då jag inte hittade min när vi skulle paddla så det fick bli ett köp och den håller än =).

    Det är vad som är härligt med hela landet, bortsett från Auckland och Wellington som påminner om storstäder så är de flesta andra platserna man besöker ganska små och därmed finns det gott om härlig natur i närheten.

    1. Ja, gatan gör faktiskt att det påminner lite om en western stad! Ja exakt, de flesta småstäder har nära till naturen, och Kaiteriteri är ju i princip uppbyggt i naturen! 😀👌 Kommer sakna naturlivet när vi åker härifrån!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.