Nordön, Nya Zeeland

Wellington dag 1: Te Papa Tongarewa Museum

Efter nästan 8 månader i Nya Zeeland, varav 7 spenderade bland Sydöns berg, skogar och hav, kände vi oss rätt exhalterade inför att besöka en storstad som Wellington! Kan tilläggas att Wellington verkligen inte är någon metropol full av skyskrapor á la New York eller Tokyo, men för oss kändes det ändå som en riktigt stor stad i jämförelse med vad vi annars upplevt här!

Som kontrast till naturen vi lärt känna och älska, ville vi i Wellington uppleva något helt annat än nyzeeländsk natur – i alla fall till en början. Vår första dag i staden spenderade vi därmed på Te Papa Tongarewa; Nya Zeelands nationalmuseum!

Okej, att besöka museum kanske inte är första prio för backpackers som åker till Wellington, men jag och David kände att ett riktigt gött museum är precis vad vi behövde just denna dag! Sagt och gjort; vi promenerade till Te Papa, som ligger mitt i centrala stan, och där blev vi kvar hela för- och eftermiddagen!

Vad fanns det att se som var så himla intressant då? Tja, ingenting om man inte är intresserad av krigshistoria, jordklotet, jordbävningar, dinosaurier, skelett, djur och Maori-kultur. Om man dock gillar det ena eller andra av nyss nämnda ämnen kan man med fördel fördriva X antal timmar här!

Vi började med att besöka deras utställning om Nya Zeelands roll i Första Världskriget. Platsen där de Nyazeeländska och Australienska armeérna (tillsammans kallade ANZAC) slog till hette Gallipoli och ligger i Turkiet, därav utställningens namn. Jag och David blev faktiskt lite förvånade över att både Nya Zeeland och Australien deltog i Första Världskriget, det har vi aldrig fått lära oss på våra historielektioner i skolan. Fast där läggs ju allt fokus på Andra Världskriget…

Dessa två länder deltog på “den vinnade sidan” (om nu någon kan “vinna” i ett krig) alltså samma sida som Storbritannien och USA, med flera. I utställningen fick vi gå genom flera rum med dov belysning. Här berättades om ANZAC’s upplevelser med hjälp av dagböcker, krigsdokument och foton. Det fanns även en digital 3D-karta som visade hur ANZAC gick i land i Turkiet, vilka vägar de tog över bergen, och vart de stötte på de turkiska (ottomanska) armeérna.

David testade på att skjuta från en skyttegrav, vilket visade sig vara riktigt svårt, och man var dessutom (då alltså, inte David) väldigt utsatt för handgranater där man stod och försökte sikta. Vi gick sedan vidare till ett rum med en massa lådor. Drog man ut dem fick man lära sig det ena och andra om vad soldaterna åt. De åt exempelvis en hel del corn beef i konservburk.

I krig måste man ju ta reda på allt material man har, så gissa vad de gjorde med konservburkarna efteråt? Jepp; hemmagjorda handgranater! De hade även med sig kex som var riktigt hårda för att de inte skulle bli dåliga snabbt eller gå sönder i packningen. Enligt soldaternas dagböcker var kexen så hårda att deras tänder sprack när de åt dem, vilket höll deras tandläkare sysselsatt.

Vi gick sedan vidare mot avdelningen “Awesome Forces”, som handlade om jordskorpans uppbyggnad och olika naturkrafter såsom jordbävningar, vulkanutbrott och stormar. Här kunde man gå in i ett litet rum där man fick uppleva en jordbävning på en låg skala. Den kändes ändå rätt stark, vilket säger en hel del! I denna avdelning fanns även några delar av dinosaurieskelett som hittats här i Nya Zeeland, vilket visar att denna ö-nation inte alltid varit isolerad från resten av världen.

Det finns ännu en avdelning på den första våningen (av 3!), kallad “Mountains to Sea”. Här handlar allt om djuren i Nya Zeeland. Du kan beskåda både uppstoppade och konstgjorda djur och läsa om deras levnadsvanor. Museets kronjuvel är dock den gigantiska bläckfisken som ligger konserverad – ja, konserverad – i en stor glasmonter i denna avdelning! Det är den största bläckfisk som någonsin har skådats av människor (hittills) och fångades av misstag av några fiskare år 2007.

Tydligen fick den för stora skador för att släppas tillbaka i vattnet och togs istället till ett laboratorium där forskare studerade och tog prover på den. Efter detta började projektet med att lyckas konservera denna gigantiska varelse. Resultatet kan du se här på Te Papa Nationalmuseum.

Att den inte skulle ha klarat sig om den blivit utsläppt i havet direkt, vet jag inte om jag tror på. Enligt den film som fiskarna själva filmade drog de upp den till fartyget innan de gjorde den bedömningen… Men, nu ligger den i alla fall här i Wellington, och den är en riktigt magnifik varelse att titta på!

Så om du vill byta ut berg, skog och strand mot lite kultur och historia är Te Papa Tongarewa platsen du ska gå till! Museumet har två våningar till; den ena med Maori-kultur och den andra med kultur från Stillahavsregionen samt Nya Zeelands utveckling sedan européerna kom hit. Intressant även det, men jag och David föredrog nog de avdelningar som fanns på denna första våning!

2 reaktioner på ”Wellington dag 1: Te Papa Tongarewa Museum

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.